Yetersiz Uykunun Çocukların Beynini Olumsuz Etkilediği Ortaya Çıktı: Hafıza ve Zekâdan Sorumlu Bölümler Etkileniyor

Yeni bir araştırma, uyku eksikliğinin çocukların beynine uzun vadede zarar verdiğini ortaya koydu. Araştırmacılara göre yetersiz uyku, beynin hafıza, zekâdan sorumlu bölümlerinde değişikliklere, depresyon ve anksiyete gibi sorunların oluşmasına ve bazı becerilerin zarar görmesine yol açabiliyor.

 Çocuklarda görülen uyku problemleri, bu bireylerin gelişiminde bazı sorunlara yol açabiliyor. The Lancet Child & Adolescent Health üzerinden yayımlanan yeni bir araştırma da bu durumun korkutucu etkilerini gözler önüne seriyor.

Çalışmaya göre geceleri dokuz saatten daha az uyuyan ilkokul çocukların beyninde olumsuzlukların oluşabileceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, çocukların hafıza, zekâ ve genel refahından sorumlu beyin bölgelerinin uyku eksikliğinden önemli derecede önemli farklıklar oluşturabileceğini ifade ediyor.

Depresyon ve anksiyete gibi sorunlar ortaya çıkabilir

8300 çocuğu inceleyen araştırmacılara göre elde edilen bulgular, yeterli uyku çekmeyen, yani önerilen uyku saatinden az uyuyanların uzun vadede zarar gördüğünü gösteriyor. Buna göre uykusuz kişilerde yaşanan değişimler, depresyon ve anksiyete gibi ciddi zihinsel sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebiliyor. Bunun yanı sıra yetersiz uykunun, hafıza, problem çözme ve karar verme gibi becerilerde de zoruluklara yol açtığının bulunduğu aktarılıyor.

Çalışmanın yazarlarından Ze Wang da yaptığı açıklamalarda, “Çalışmanın başında, dokuz saatten az uyuyan çocukların, sağlıklı uyku alışkanlıklarına sahip olanlara kıyasla daha az gri maddeye rastlarken beynin dikkat ve hafızadan sorumlu bölgelerinde de daha küçük hacim gözlemledik.” ifadelerini kullanırken şunları da sözlerine ekledi: “Farklılıkların iki yıl sonra da devam ettiğini de bulduk. Endişe verici olan bulgular, yeterince uyumayanlarda uzun vadeli zarar yaşanabileceğini gösteriyor.”

Uzmanlar, çalışmalarının uyku eksikliğinin nörobilişsel gelişim üzerindeki potansiyel uzun vadeli etkileri hakkındaki ilk bulgulardan birini sağladığını belirtirken konuyu daha da doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra çocuklarda uykunun çok önemli olduğu, 6 ila 12 yaş arasındaki bireylerin geceleri 9 ila 12 saat uyku çekmesi gerektiği vurgulanıyor.