Arabalarda "Dokunmatik Ekran mı Tuş mu?" Sorusunun Yanıtını Bilim Verdi: İşte Yine Herkesi İkiye Bölecek Cevap

İsveç'te yapılan bir araştırma, otomobillerde yaygınlaşan dokunmatik ekranlar ile ilgili ilginç verileri ortaya koydu. Çalışma, otomobillerde eski tarzda düğmelerin bulunmasının dokunmatik ekranlara kıyasla daha güvenli ve verimli olduğunu gösterdi.

Teknolojik gelişmeler ile birlikte hayatımıza giren dokunmatik ekranlar, artık neredeyse her alanda karşımıza çıkmaya başlamış durumda. Otomobiller de belki de bu ekranları son zamanlarda en çok gördüğümüz yerlerden biri. Artık birçok dev şirket, araçların kokpitinde tuşlu sistemler yerine büyük, dokunmatik ekranlara yer veriyor.

Android Auto ve Apple CarPlay gibi teknolojilerin son yıllarda araç içi bilgi-eğlence sistemlerini ele geçirdiğini söylememiz yanlış olmaz. Çoğu otomobilde artık neredeyse standart hâle gelen dokunmatik ekranlar, tuşların araçlarımızdan yavaş yavaş çıkmasını sağlıyor. Peki, bu sistemler ne kadar işlevsel ve güvenli? Yapılan yeni bir araştırma tüm sürücülerin aklında dolaşan bu soruyu yanıtlıyor.  

Düğmelerin dokunmatik ekranlara kıyasla daha güvenli ve verimli olduğu ortaya çıktı

İsveç merkezli otomobil dergisi Vi Bilägare, bu konuyla ilgili bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar, çalışmaya katılan sürücüleri on iki farklı araca yerleştirdi. Bu araçlardan biri; herhangi bir dokunmatik ekrana sahip olmayan 2005 model bir Volvo C70 idi. Farklı markalardan oluşan diğer 11 araç ise hem düğmelere hem de ekrana sahip olan Subaru Outback’ten neredeyse tamamen dokunmatik sistemlerden oluşan Tesla Model 3’e kadar birçok farklı dokunmatik arayüze sahip otomobili içeriyordu.

Araştırmada ilk olarak sürücülere araçları tanımaları için süre tanındı. Bunun ardından ise katılımcılardan araç kullanırken belli görevleri yerine getirmeleri istendi. Bu görevler, koltuk ısıtmasını açma, klimayı açıp kapama, radyoyu ayarlama gibi araç içinde sık sık yaptığımız şeyleri içeriyordu.

Deney sonucunda katılımcıların tamamının 2005 model Volvo C70’te görevleri daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirdiği görüldü. Hatta bazı durumlarda dokunmatik ekranlarda gerçekleştirilen görevlerin düğmeyle yapılanlara kıyasla iki katı daha fazla zaman aldığı bile aktarıldı.

Dokunmatik ekranların işlevselliği ve güvenliği ile ilgili uzun zamandır devam eden tartışmalar mevcut. Sonuçta sürücülerin dikkatini yoldan ayırmadan araç içi işlevleri yerine getirmesi oldukça önemli bir konu. Bu deney de düğmelerin sürücüler için daha güvenli bir yolculuk sağladığına dair sağlam kanıtlar sunuyor. Tabii ki dokunmatik ekranların birbiri içinde de farklılık gösterdiğini, bazılarının diğerlerine oranla daha kolay kullanılabilir olduğunu da söyleyebiliriz. Yine de bulgular, tuşlu sistemleri tamamıyla terk etmenin pek de iyi bir fikir olmadığını gözler önüne seriyor.