Bir gece yürüyüşe çıkıp gökyüzüne baktığınızda Ay'ın ne kadar muhteşem göründüğünü fark edip, "bu görkemli manzarayı herkes görmeli" diyerek hemen telefonunuzu çıkarır ve bir story atmak istersiniz.
Ancak Ay'ın fotoğrafını çekip bir hevesle ekrana baktığınızda hayal kırıklığı yaşarsınız çünkü ekranda yalnızca fazla küçük, fazla parlak beyaz bir nokta vardır. Herkesin yaşadığı bu durumun nedenlerini açıklayıp size telefonla nasıl daha iyi bir Ay fotoğrafı çekebileceğinizi anlattığımızda artık bu durum sorun olmaktan çıkacak.
Ay fotoğraflarının telefonlarda bu kadar kötü çıkmasının en önemli nedenlerinden biri, odak uzaklığıyla ilgilidir.
Kameranın odak uzaklığı, gözlerinizin odak uzunluğundan çok farklıdır. Göz odak uzaklığı 22-24 mm'dir, telefon kamerasının odak uzaklığı ise 4,5-6 mm'dir.
Ayrıca çoğu telefonun sabit bir lensi vardır ve bu genellikle geniş açılıdır.
Geniş açılı lensler uzaktaki nesneyi daha uzak, görüntünün kenarlarını ise daha yakın ve uzun gösterir. İyi bir Ay fotoğrafı için ilk başta iyi bir optik zoom gerekir ancak çoğu telefonda bu özellik henüz iyi bir seviyede değildir.
Dijital yakınlaştırmalar ise gerçek nesnenin kendisini değil sadece görüntüyü büyüttüğü için çözünürlük kaybı yaşanır ve grenli (kumlu) bir görüntü sunar.
Optik zoom lensi olan bir DSLR fotoğraf makinenizde görüntüyü büyütmek/yakınlaştırmak için lensi fiziksel olarak hareket ettirebilirsiniz.
Kameranın odak uzaklığı insan gözüne ne kadar yakın ayarlanırsa, Güneş ve Ay'ın boyutları bizim onları görme şeklimize o kadar benzer görünür.
Küçük görünme nedenini öğrendik, peki telefonla çektiğimiz fotoğraflarda Ay neden çok parlak görünüyor?
Çünkü çoğu kişi uygun pozlama ayarlarını kullanmıyor. Krater gibi ayrıntıları görebilmeniz için kamera ayarlarında birkaç değişiklik yapmanız gerekiyor.
Android telefonlarda yapmanız gerekenler:
- Kameranızı tam manuel moda(Pro moda) getirin.
- F'yi(diyaframı) en sona çekin.
- Yakınlaştırın.
- Sensörü ışığa daha az duyarlı hale getirmek için kameranızdaki en düşük ISO ayarını kullanın. Bu genellikle 100'dür, 200 de fena değildir.
- Enstantaneyi(S'yi) 1/2400s yapın (bazı telefonlarda 1/1000 de olabilir).
iPhone'larda Pro mod bulunmuyor. Peki ne yapmalısınız?
Yakınlaştırın, odaklayın ve pozlamayı en düşüğe getirip çekin. Sonuçtan memnun kalmazsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- App Store'da Yamera(Manual Camera) uygulamasını indirin.
- Uygulamayı açın ve Ay'a zoom yapın.
- Önce Exposure'u, sonra Custom'u seçin. Shutter'ı ve ISO'yu en düşüğe çekin ve fotoğraflayın.
Bunları yaptığınızda Ay'ın yüzeyi daha detaylı görünecektir ancak fotoğraftaki diğer nesneler karanlıkta kalacaktır. Fotoğrafta başka nesnelerin de görünmesini istiyorsanız Ay'ın daha parlak görünmesini göze almanız gerekiyor.
Ek olarak şu yöntemler de daha iyi bir Ay fotoğrafı çekmenizde işinize yarayacaktır:
- Tripod sayesinde kameranın sabit durmasını sağlayabilirsiniz.
- Deklanşör kablosu/kumandası veya kameranızdaki zamanlayıcıyı kullanabilirsiniz. Bu sayede telefona basarken oluşan titreşimin öüne geçerek fotoğrafın bozulmamasını sağlarsınız.
- Lightroom gibi bir fotoğraf düzenleme uygulamasıyla Ay'ın daha keskin görünmesini sağlayabilirsiniz.
- Son olarak, kamerayla hiçbir ilgisi olmayan iki faktör daha var. Bunlardan biri zamanlamayla ilgili. Ay, ufka yakın olduğunda daha büyük görünür; bu nedenle, batarken veya doğarken çekebilirsiniz. Konum da önemlidir. Işık kirliliği nedeniyle büyük bir şehirde keskin bir çekim yapma olasılığınız düşüktür, ıssız bir yerde daha iyi sonuçlar elde edersiniz.
Bu ayarları yaptığınızda ortalama bir telefonda Ay bu şekilde görünecektir:
Her yeni modelle birlikte telefon kameraları çok daha iyi fotoğraflar çekiyor. Örneğin bu Ay fotoğrafı, 100X Space Zoom'a sahip Samsung S22 Ultra ile çekildi:
Yani son model telefonlarla çekilen Ay fotoğrafları hiç fena çıkmıyor. Bundan 10 yıl sonra belki de artık bu sorun kalmayacaktır. Tabii o zaman bir telefon için 250.000 TL vermemiz gerekebilir.
Astrophotography ile çok daha profesyonel fotoğraflar çekilebilir ancak bu, başka bir yazımızın konusu olacak.