Twitter'ın Alışveriş Özelliği Daha Türkiye'ye Gelmeden Patladı: "Bireysel veya Toplumsal Zarara Yol Açabilir!"

Twitter çalışanlarına gönderilen bir e-posta, platformun alışveriş özelliği Shops ile ilgili çarpıcı ifadelere yer verdi. Bu mesajda Shops'ın bazı özellikleri, bireysel ve toplumsal zarara yol açabilme ihtimali taşıdığı için 'yüksek riskli' olarak nitlendirildi. Twitter'ın bu ihlallere karşı içerik denetiminin de şimdilik yetersiz olduğu da ifade edildi.

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Twitter, geçtiğimiz aylarda alışveriş özelliği ‘Shops’u duyurmuştu. Henüz Türkiye’ye gelmeyen bu özellik, satış yapan markaların profillerinde ürünlerini sergilemesine olanak tanımanın yanı sıra bu ürünlerin hesabın başına sabitlenmesine izin veriyordu.

Twitter, bu yılın başlarında özelliği bazı hesaplar ile test etmeye başlamış, haziran ayında ise ABD’deki tüm markaların erişimine açmıştı. Ayrıca Shops özelliği, Instagram’dakinin aksine kullanıcıların ürünleri platform üzerinden satın almasına izin vermiyor, bunun yerine bir link ile satıcının sitesine yönlendiriyordu. Şimdi ise bu yeni özellik ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı.

Twitter’ın shops özelliği bireysel ve toplumsal zarara yol açabilir

Twitter çalışanlarına gönderilen bir e-mail, özelliğin bireysel ve toplumsal zarar yol açacak şekilde kullanılabileceğini gösterdi. The Verge tarafından elde edilen bu mesajın temmuz ayı başında çeşitli ekiplerden bir grup Twitter çalışanına gönderildiği ifade edildi. E-postada, içerik denetimine öncelik verilmemesi gibi konulara değinilirken Shops’taki mevcut ve henüz gelmeyen özellikler ‘yüksek riskli’ olarak nitelendirildi.

Gönderideki ‘risk değerlendirme’ kısmında, Twitter’ın bu e-ticaret aracının bazı ögeleri yüksek riskli olarak tanımlandı. Bunlardan birisi, mağaza isimleri ve açıklamaları gibi yerlerin kötü niyetli kişiler tarafından zararlı amaçlarla kullanılabilme ihtimaliydi. Özelliği kullanan markalar, Twitter’da görünebilecek ürünleri manuel olarak ekleyebiliyor ve panoya özel açıklamalar ekleyebiliyor. İşte bu özelliğin kötü niyetle kullanılabileceği düşünülüyor.

Nota göre Twitter’ın burada ortaya çıkabilecek zararlı içerikler konusunda ve ihlallerin nasıl ele alınması gerektiği konusunda henüz bir politikası yok. Ayrıca kullanıcıların mağaza adı ve açıklama kısmında karşılaşılabilecek problemleri bildirmesinin de bir yolunun olmadığı da kaydediliyor.

Henüz gelmeyen bir özellik de ‘yüksek riskli’ olarak değerlendirildi

Ek olarak Twitter’ın Shops’a yakın zamanda daha fazla insana ulaşmayı sağlamak için ekleyeceği ‘vitrinleri paylaşma’ özelliğine dikkat çeken e-posta, bununla birlikte kuralları ihlal eden zararlı içeriklerin daha geniş çapta görülme ihtimalinin bulunduğunu aktarıyor: “Mağazaların paylaşılmasını sağlayacak özellik, zararlı içeriklerin ve ürünlerin görünürlüğünü artırabilir. Bu, kötü niyetli kişileri teşvik ederek mağazaların paylaşmasına, zararlı ve kuralları ihlal eden ürünlerin artmasına neden olabilir”

Twitter sözcüsü Lauren Alexander da bu e-postayı doğruladı ve mesajın güvenlik ekibinin bir değerlendirmesinin parçası olduğunu belirtti. Son olarak Alexander, sürekli olarak servislerinin güvenliği konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini, Shops’ta da bunu yapacaklarını sözlerine ekledi.

Twitter, geçtiğimiz günlerde eski güvenlik şefi Peiter “Mudge” Zatko’nun açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Zatko, şirketin güvenlik uygulamalarında büyük eksiklikler olduğunu vurgulamış bot hesapları kaldırmada sorunlar yaşadığını aktarmıştı.