Dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı Ay'a dönüş açıklamalarının ardından NASA, Artemis adını verdiği Ay'a dönüş programını açıklamıştı. Şimdiye kadarki en güçlü roketini bu programın ilk görevinde test etmek isteyen NASA henüz amacına ulaşamadı.
İlk seferinde roketin motorlarından birinde yaşanan arıza nedeniyle fırlatmayı ertelenen kurum, bu defa da rokette yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle fırlatmayı iptal etti. Hafta başındaki ilk denemede de rokette hidrojen sızıntısı görülmüştü.
42 günlük görev bir türlü başlayamadı
Artemis I görevinde NASA, SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) adlı 98 metrelik roketi ve Orion adlı uzay aracını Ay yörüngesine gönderecek. Mürettebatsız olarak gerçekleştirilecek bu görevde roket ve araç test edilecek.
İlk denemede de yakıt sızıntısı yapan roket, fırlatmadan sorumlu direktör Charlie Blackwell-Thompson ve ekibi tarafından ilk seferde yaşanan sızıntıda olduğu gibi helyum akıtılarak sızıntı yaşanan contanın etrafının kapatılmasıyla durdurulmaya çalışıldı. Bu yöntem bir kez daha başarısız oldu.
10 yılı aşkın bir süredir planlanan bu görev her ne kadar NASA için sembolik bir görev olarak gözükse de, Çin'in ve SpaceX gibi özel kuruluşların baskısı da kurumun bir an önce harekete geçmesini gerektiriyor. Ayrıca toplanan veriler, insanlı görevler için de temel oluşturacak.
Artemis I görevi, bir gün başlayabilirse altı hafta sürecek ve bu sürede roket yaklaşık 1,7 milyon kilometre yol kat edecek. Görevin her anı kameralar tarafından kaydedilecek.
Bir sonraki fırlatma girişiminin ne zaman olacağı ise henüz bilinmiyor.