Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamalardan bahsetmiştik. Yapılan açıklamaya göre hem bireysel tüketiciler hem de sanayi sektörü, önümüzdeki dönemde elektrik ve doğal gaz faturalarını zamlı ödeyecekti. İşte bu durum, otomobil dünyası için sıkıntılı bir sürecin kapısını aralamış gibi görünüyor. Zira yapılan açıklamalar, Türkiye'de üretilen otomobillerin fiyatına zam geleceğini gözler önüne seriyor.
Dünya'ya konuşan Toyota Otomotiv Türkiye CEO’su Erdoğan Şahin tarafından yapılan açıklamalara göre enerji kalemlerine yapılan zamlar, üretim maliyetini yüzde 15 civarında artırdı. Şahin, "Üretim maliyetimiz içinde geçen yıl yüzde 5’ken, bu yıl yüzde 10 seviyelerine çıkan enerji maliyetinin yükünü kendi iç mekanizmalarımızla dengeleyebilmek adına çeşitli önlemler almışken, yeni zamlarla bu oran yüzde 15’e ulaştı. Bu artışı absorbe edebilmek için daha fazla ne yapabileceğimizi ilgili bölümlerimizle değerlendiriyoruz. İhracatta da iç piyasada da rekabet gücümüzün oldukça etkileneceğini düşünüyorum." ifadelerini kurarken, Toyota CEO'su gibi düşünen farklı isimler de vardı.
Fiyatlar birkaç ay içerisinde zamlanacak!
Dünya'nın haberine göre Hyundai da Toyota gibi düşünüyor. "Birim maliyeti üzerinden kâr dengesi de göz önünde olduğundan mutlaka fiyatlarda değişkenlik oluyor. Özellikle iç pazar daha çok etkileniyor. İhracatta eşit şartlarda fiyat politikası gözetildiğinden tüm markalarda benzer fiyatlandırma yapılıyor. İhracat genellikle Euro üzerinden olduğundan iç pazara nazaran sanayideki artışın etkileri daha düşük. Ama yurt dışına da zamlı gidiyor." diyen Hyundai yetkilileri, otomobil fiyatlarının birkaç ay içerisinde zamlanacağını ifade ediyorlar. Benzer bir şekilde; ticari araç üretimi yapan Anadolu Isuzu’nun Genel Müdürü Tuğrul Arıkan da maliyetlerin enerji kaynaklı arttığını, bunun zam olarak geri döneceğini belirtiyor.
Peki fiyatlar nasıl dizginlenecek?
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, zaten daralmakta olan otomobil sektörünün nasıl kurtulabileceğine dair açıklamalarda bulundu. Baran Çelik'e göre özellikle de ihracat yapan şirketler için özel enerji tarifesi uygulanmalı. Zira zamlar, ihracatta pazar kaybettirecek noktaya ulaşmış durumda. OİB Başkanı Çelik'in tavsiyesi şöyle: Maalesef enerji zamları nedeniyle sanayide keyifler kaçtı. İhracatta rekabetçiliğimizi kaybetmemize ve dolayısıyla pazar kaybetmemize sebep olacak boyutlarda bir zam yapıldı. İhracata özel enerji tarifelerinde destek mekanizması oluşturulmalı...