Onlarca Şirket 'Haftada 4 Gün' Çalışma Sistemine Geçiyor: Peki İşler Nasıl Yetişecek, Maaşlar Ne Olacak?

Birleşik Krallık'ta pilot uygulama olarak test edilen haftada 4 gün çalışma sistemi, pek çok şirketin kafasına yattı. Peki, bu sistemde çalışanların maaşları nasıl etkileniyor? Verimlilik ne durumda? Sonuçlar, oldukça şaşırtıcı.

İş dünyası, son zamanlarda uzun süredir tartışılan bir sisteme geçiş için çalışmalarına başladı. Bu çalışmalardan birisi, geçtiğimiz aylarda Birleşik Krallık’ta başlatılmıştı. 6 aylık çalışma kapsamında 70’ten fazla şirket, haftada 4 gün çalışma sistemini test edecekti. Bu çalışmanın ilk 3 ayı geride kalırken, bazı önemli kararlar şimdiden alınmaya başladı.

BBC’nin aktardığı bilgilere göre yeni sistem, pek çok şirketin kafasına şimdiden yatmaya başladı. Çalışmaya katılan 73 şirketin 41’i, henüz çalışmanın ortasında bir ankete katıldı. Şirketlerin %86’sı, çalışmanın henüz ortasında olmalarına rağmen bu sistemi çalışma sona erdikten sonra da sürdüreceklerini açıkladı.

Çalışanlar, maaşlarını aynı şekilde almaya devam ediyor, verimlilik ise aynı oranda korunuyor:

Yeni dört günlük sistemde çalışanlar, maaşlarında herhangi bir kesintiye uğramadı. Üstelik ankete katılan şirketlerin %95’i işte elde edilen verimliliğin aynı oranda kaldığını bildirdi. Yani çalışanların 5 gün yerine 4 gün çalışmaları, iş yerinin verimliliğini neredeyse hiçbir şekilde etkilemedi.

Üstelik yeni sistem, para tasarrufu da sağlıyor:

Çalışmadan aktarılan detaylara göre çalışanların haftada bir gün daha az çalışmaları, çalışanların her ay yaklaşık 296,36 poundluk tasarruf yapmalarını sağlıyor. Bu tasarruf oranı, özellikle çocuklu ailelerde gözlemleniyor.

Elbette çalışanlar da mutlu:

Bu çalışmaya katılan şirketlerden Waterwise’ın Genel Müdürü Nicci Russell, ilk etapta yeni sisteme geçişin pek de kolay olmadığını vurguladı. Fakat hiçbir büyük değişikliğin kolay olmadığını da hatırlatan Russell, ofisten bir gün daha fazla uzaklaşmanın herkes tarafından sevildiğini, çalışanların ofise çok daha tazelenmiş bir şekilde geldiğini ifade etti.

Peki Türkiye’de durum ne? Aslında benzer bir sonuç, ülkemizde de görüldü:

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, 1 Şubat 2020’de hayata geçirdiği haftada 4 gün çalışma modeli ile bu konuda ilk örneklerden birisi olmuştu. Vakıf, bu sistemde gözlemledikleri sonuçları da açıklamış ve verimlilikte kaybın olmadığını, personelin mutlu olduğunu ve yine aynı şekilde paradan tasarruf yapabildiklerini belirtmişti.

Öyle ki Mart 2020’de paylaşılan detaylarda Vakıf, iş yerinin de tasarruf yaptığını açıklamıştı. Buna göre iş yeri, faturalarda dahi %10’luk bir azalma görmüş, sadece faturalardan yılda 115 bin TL’yi aşkın tasarruf edilebileceği vurgulanmıştı. Toplam yıllık tasarruf ise 292 bin 800 TL olarak açıklanmıştı. Üstelik bu sayılar, 2020 yılı için geçerliydi. Bugüne oranladığımızda ise 2 kata yakın daha fazla tasarruf yapılabileceğini söylemek mümkün.