Size ‘’tuhaf’’ bir otomobilden bahsedeceğiz. Bir de boya ve değişen takıntınız varsa size çok daha garip gelecek olan bu POLO, aslında göründüğünden çok daha anlamlı bir otomobil.
Sonradan boyanmış bir otomobil değil, fabrikadan direkt bu şekilde çıkıyor. Peki nasıl oldu da otomotiv devi Volkswagen, bu denli garip bir projeye imza attı? Bu renk kombinasyonlarının otomotiv tarihindeki yeri nedir? İsmi aslında nereden geliyor?
1963 yılında Amerika’daki gazetelerde renkli bir Beetle reklamı yayımlandı.
Bu reklamın yıldızı olan Beetle, üzerinde farklı yıllardan kalmış otomobillerden parçalar taşıyordu. Bu parçaların farklı yıllardan olduğunu vurgulamak için de farklı renkli otomobiller kullanmış olan VW firması, bu reklam ile otomobillerinin parçalarının birbirleri ile uyumlu olmasını, bundan dolayı da Beetle’ın yedek parça sıkıntısı olmayan bir deneyimi tüketiciye sunduğunu vurguluyordu.
O dönemlerde her sene makyaj geçiren ve değişen Amerikan marketi için alışılmışın dışında bir durum olduğu için de bununla övünen Volkswagen, bu reklamdan sonra uzun süre bu reklam fikrine dokunmadı. Ta ki takvimler 1995 senesini gösterene dek.
Sıradan olmaya gerek var mı?
Volkswagen yöneticileri, eski reklamlar ile oynarken az önce bahsettiğimiz reklama denk gelen yönetici Ferdinand Piech, bu reklam üzerinden yeni ürettikleri 6N1 kasalı POLO model otomobiller için bir konsept yarattı. Volkswagen, yeni ürettikleri POLO’lardan 20 tanesini alıp farklı parçalarını farklı renklere boyayarak POLO Harlekin’i üretti.
İster insan olsun ister otomobil, Harlekin her haliyle eğlenceli.
Tabii ki psikopat palyaço kızlar dışında refere ettiğimiz Harlekin, eski dönemlerde yaşamış soytarılara verilen bir isim. Genelde elmas desenli ve çok renkli kıyafetler ile gördüğümüz bu soytarıların üstlerinde taşıdıkları renkler ise kırmızı, sarı, mavi ve yeşil. Polo Harlekin’in panellerinde taşıdığı renk kombinasyonları ile aynı.
Otomobilin, ismini aslında bir soytarıdan alması başta kötü bir imaj gibi görünse de, POLO ismi ve tasarımı ile zaten eğlenceli, küçük bir otomobil olmayı hedefleyen bir imaja sahip. Eğlenceli bir otomobile daha fazla eğlence katmak kimseyi zora sokmaz değil mi?
Harlekin, sokaklara neşe saçıyor!
Başta sadece otoshow ve reklamlar için üretilen 20 otomobile fazla ilgi gelince VW firması, halkın bu ilgisine karşılık vererek 1000 otomobil ürettikleri limitli bir seriyi satışa sundu. Yoğun talep nedeniyle bu renkli otomobillerden 2800 tane daha üretmek durumunda kalan Volkswagen, karşılaştıkları büyük ilgi karşısında şaşkına dönmüş durumdaydı.
Ancak ürettikleri bu otomobilleri kendi reklamlarında gösterdikleri gibi üreterek fazladan bir kuruş harcama yapmadan VW stili ile talebi karşıladılar. 1000 otomobil üretilecek ise 250 sarı, 250 yeşil, 250 mavi ve 250 tane kırmızı POLO üretip, tüm parçaları birbirleriyle değiştirerek fabrikadan değişenli POLO’lar ürettiler.
1 TL farkla menünüze POLO ekleyebiliriz.
Avrupa halkı, POLO’ları o kadar sevdi ki McDonalds, 500 tane Harlekin hediye ettikleri bir kampanya bile düzenledi. McDonalds'ın Almanya'daki 25. yaşını kutlamak için düzenlediği kampanyanın şartları ise basitti. Menüler ile birlikte gelen kesilmiş POLO resimlerinden tam bir POLO oluşturduğunuzda başvurduğunuz, çekiliş usülü ile de kazandığınız bir sisteme sahip olan bir kampanyaydı. Bu kampanya ile Harlekin için olan talep daha da artmış, VW bu taleplerle baş edememiştir.
Ancak dünyanın öbür tarafında işler istendiği gibi gitmedi.
Avrupa’nın aksine Amerika, asla POLO’nun satıldığı bir coğrafya olmadı. VW, POLO yerine 264 tane GOLF’ü Harlekin versiyonuna çevirip satışa sürdürerek yeni bir taktik denedi. Harlekin GOLF’lere olan ilgi o kadar azdı ki VW bayileri ellerindeki otomobillerin parçalarını geldikleri otomobillere geri takarak tek renk GOLF’lere dönüştürdüler. Dönüştüremedikleri otomobilleri ise boyatıp satan bayiler bile oldu. Kısaca Amerika kıtasında başladığı gibi biten bir seri oldu Harlekin.
Otomobilleri konfigüre etmediğimiz bir satış politikası pek de iyi işleyen bir politika değil. Harlekin de bu politika altında olan bir otomobildi.
Çünkü en başta konfigüre edeceğiniz bir renk paleti olmadığı için size çok da seçim hakkı kalmıyor. Fabrikadan dört farklı kombinasyon ile çıkan Harlekin, size hangi kombinasyon gelirse razı olduğunuz bir alışveriş sunuyor. ABS gibi özellikler standart olup, en dolu paketi ile size sunulan POLO'nun teybi ise Blaupunkt marka idi. Döşemeleri ise ''Joker'' döşemesi olarak adlandırılan farklı bir desene sahip idi.
Direksiyonu için ise mavi kaplama seçilmiş olan bu garip iç mekan ile size sıfır özelleştirme hakkı veriyor Harlekin POLO. Size gelen otomobilin orijinal rengini ise sök-tak yapamadığınız tavan, arka sütun panelleri, etek ve motor havuzu renginden anlayabilirsiniz.
Üretildiği günden bu güne büyük bir kitle tarafından takip edilen ve sevilen Harlekin'in özellikle Avrupa bölgesinde büyük fan kulüpleri mevcut.
Son zamanlarda daha da ünlenmiş olan bu otomobiller için VW firması geçtiğimiz sene Harlekin'i anmak adına tekrardan bir Harlekin POLO bile çıkardı. Her ne kadar koleksiyonluk ve özel otomobiller olurlarsa olsunlar ortalama fiyatları 5.000 Euro civarında gezen bu otomobillerin ileride daha da değerleneceklerini beklemek yanlış olmaz.