Google'dan Hangi Sitenin Reklamlı Olduğunu Daha Kolay Anlamamızı Sağlayacak Değişiklik

ABD'li teknoloji devi Google, arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan reklam veren siteleri "daha kolay" fark etmenizi sağlayacak güncellemesini duyurdu.

Pek çoğumuzun hemen hemen her gün kullandığı Google, yıllardır arama sonuçlarında üst sıralara reklam veren siteleri yerleştiriyor. Yaptığınız her aramada konuyla alakası olmayan garip sitelerin en üst kısımları ve ilk sayfanın neredeyse yarısını işgal ettiğini fark etmişsinizdir. Kimi zaman bu reklamları fark etmeyerek işimize yarayamayacak bir sitede dakikalar harcayabiliyoruz.

Bir zamanlar bu tarz sitelerin reklam verdiklerini âdeta gözümüze sokan Google, 2019 yılında yaptığı küçük bir değişiklikle bu sitelerin fark edilmesini zorlaştırmıştı. Kullanıcılardan bu yönde çokça şikâyet alan ABD’li teknoloji devi, nihayet bu sistemi değiştirmeye karar verdi.

“Reklam” ibaresi yerine “Sponsorlu” yazacak

Google’ın reklamlardan sorumlu yetkilisi Ginny Marvin, bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada Google’ın aramalar sekmesindeki sonuçlarda görülen reklam veren sitelerinde sol üst kısmındaki “Reklam” ibaresini “Sponsorlu” olarak değiştirdiklerini belirtti. Marvin ayrıca daha önce siyah ve beyaz arkaplan üzerinde görülmesi zor olan mavi rengin yeşille değiştirileceğini de ekledi.

Search Engine Land’in haberine göre 2022’nin ilk çeyreğinde bu yeni reklam ibaresini sınırlı sayıda kullanıcıyla test eden Google yetkilileri, kullanıcıların geri bildirimlerinde “reklamlı sitelerin hem mobilde hem de PC’de çok daha rahat tespit edildiğini” belirttiklerini söyledi. Ancak Reddit forumlarındaki pek çok kullanıcı önemli bir arama yaptıkları sırada bu ibareyi kolayca gözden kaçırabileceklerini belirtti.

Yıllar içinde reklam veren sitelerin daha zor fark edilmesi için düzenlemeler yapan Google, sık sık kullanıcılarından bu konuda eleştirilere maruz kalıyor. Peki sizce Google’a reklam veren sitelerin yanında “reklam” yerine “sponsorlu” yazması bu siteleri daha kolay fark etmenizi sağlayacak mı?

Google'ın yıllar içerisindeki "sponsorlu arama sonucu" ibareleri