Genellikle Kadınlarda Görülse de Erkeklerin Vücudunda da İzlere Neden Olan 'Sperm Alerjisi' Nedir?

Seminal plazma aşırı duyarlılığı olarak da adlandırılan sperm alerjisi, genellikle kadınlarda görülen nadir bir alerjik rahatsızlıktır. Peki bu tam olarak nasıl bir durum?

Sperm alerjisi, bir erkeğin sperminde bulunan proteinlere karşı alerjik reaksiyon göstermek demektir. Aslında bu durum, bazen vücudun tek bir yerini etkileyebilirken bazen de vücudun farklı yerlerinde çeşitli belirtiler gösterebilir.

Bu durumdan en çok muzdarip olan grup kadınlar olduğu için bu alerji, genelde vajinada şişme, ağrı, kaşıntı, yanma hissi ve mantar enfeksiyonu şeklinde semptomlarla ortaya çıkabilir. Semptomlar, spermle temastan 10 veya 30 dakika sonra kendini gösterebilir. O zaman gelin, bu alerjik reaksiyonun detaylarına inelim.

Bu durum, genelde kadın ilk kez cinsel ilişkiye girdikten sonra keşfedilir.

Az önce de bahsettiğimiz gibi bu sorun, örneğin vücudun sadece vajina gibi tek bir bölgesinde reaksiyon vererek kendini belli etmez. Deri ve ağız gibi spermle temas eden herhangi bir bölgede de görülebilir. Semptomlar bazıları için birkaç saatte geçer. Fakat bazı kişiler, bu belirtileri birkaç gün bile deneyimleyebilir. Anlayacağınız, her kişinin bünyesi bu durumdan farklı etkileniyor. 

Mesela bazı kişilerin vücutlarında, kurdeşen dökme dediğimiz olay gerçekleşir, yani deride ürtikerler (kırmızı kabarcık) çıkar. Hatta ileri boyutta semptom yaşayanlar, nefes almada zorlanabilir. Bir de bu problem, hayati tehlike içeren anafilaksi (bir nesneye ölümcül derecede alerjik reaksiyon göstermek) türü alerjiye dahi neden olabilir. Ki böyle bir şey olursa acilen müdahale gerekir. 

Sperm alerjisi olan kadınlar, bazen ilk partnerleriyle birlikteyken bu durumu deneyimlemez. İkinci veya üçüncü partnerlerinden birinde bu durumu yaşayabilirler. Yani bunun oldukça komplike bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

Çoğu zaman bu durum, kişi muayeneye gittiğinde doğru anlaşılmayabiliyor. Mesela kadın vajinit, mantar enfeksiyonu veya genital uçuk gibi bir tanı alabiliyor. 

Uzmanlara göre, bu durumun ayırıcı tanısı için prezervatif kullanımının sorulması gerekiyor. Eğer kadında bu alerji varsa prezervatif kullanarak yaşadığı cinsel birliktelikte hiçbir belirti göstermez. Ancak korunmasız cinsel ilişkiye girildiği takdirde, belirtiler ortaya çıkıyorsa doktorlara göre bu durumdan şüphelenmek mümkün olabilir.

Ayrıca mantar enfeksiyonunda, süzme peynire benzeyen veya süt kesiği gibi beyaz renkte kokusuz bir akıntı olur. Ancak kadın hastalıkları uzmanı Jennifer Wider'ın deyimine göre, meni alerjisi olan birinde bu akıntı görülmüyor. 

Tabii ki bu durum çiftler için biraz sinir bozucu olabiliyor. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınlar, korunmasız ilişki yaşamak durumunda oldukları için alerji nedeniyle zorlanabiliyor. Fakat bu, uzmanlara göre kesinlikle büyütülecek ve korkulacak bir konu değildir.

Böyle bir problemi olan kişiler, doktora başvurup gereken yönlendirmeleri uyguladıklarında, çocuk sahibi olmaları için önlerinde bir engel kalmaz. Ki zaten bu alerji de doğurganlığı etkilemiyor. Yani alerjisi var diye bir kadın çocuk sahibi olamayacak diye bir şey yok. 

Aslında sperme alerjisi olan büyük çoğunluğu kadınlar oluştursalar da, erkeklerde de tek tük bile olsa bu sorunun yaşandığı söylenebilir. Hatta yapılan bir araştırmada, orgazm olduktan sonra alerjik reaksiyon gösteren 27 yaşındaki bir erkek vaka, doktorları epey şaşırtıyor. 

Bu erkek birey, Oakland Üniversitesi William Beaumont Tıp Fakültesi'nin üroloji bölümüne başvuruyor. Ancak şikayetleri, doktorlar tarafından bir hayli ilgi çekici bulunuyor. Şöyle ki adam 9 yıldır, boşaldıktan sonra öksürük, boynundaki lenf bezlerinde şişlik, kollarında ürtiker, grip ve hapşırma gibi semptomlar yaşadığından bahsediyor.

Doktorlar, hastanın 18 yaşındayken başlayan belirtilerini detaylıca dinledikten sonra, tanı olarak orgazm olsun veya olmasın testislerindeki tüplerin (sperm üreten tüpler bunlar zaten) ağrılı biçimde şiştiğini gözlemliyor. Muayene bittikten sonra doktorlar, hastanın semptomlarının rahatsız edici olması nedeniyle cinsel ilişkiden kaçındığını da raporlarında belirtiyor.

En nihayetinde ise adama, orgazm sonrası hastalık sendromu teşhisi koyuluyor. Aslında bu hastalık, daha önce hiç görülmemiş bir durum değil. Sadece tıbbın bu zamana kadar tanımladığı 60'tan az vaka olması nedeniyle beklenmedik bir durum.

Bu konudan muzdarip kişiler, orgazm olduktan sonraki yedi gün bile grip benzeri belirtiler gösterebilir. Hastalığın diğer belirtileri arasında ise yorgunluk, dalgınlık, baş ağrısı, duygusal değişimler ve odaklanamama problemleri vardır. 

Tabii bu orgazm alerjisi olarak adlandırılan bir durum olduğu için tam olarak sperm alerjisine benzemiyor. Ancak yine de ikisinde de deride ürtiker benzeri şişliklerin ortaya çıkması, aralarında benzerlik olduğunu da gösteriyor. Bu konuda unutulmaması gereken en önemli detay, sperm veya orgazm alerjisi şüphesi olanların başvuracakları tek yetkililerin doktorlar olması. 

Yani kişi için en uygun tedavi neyse, doktorlar onu sağlayacak tek bilir kişilerdir. Misal bu vaka, antihistamin (alerji ilaçları) ile tedavi ediliyor. Araştırmada bildirilene göre tedavi %90 oranla da işe yarıyor. Ancak bu örnekte işe yarayan tedavi herkeste işe yaramayabilir. Sonuç olarak tekrardan belirtmek gerekirse, doktora başvurmadan hiç kimse kafasına göre ''bende bu hastalıktan var'' psikolojisine girmemeli.