Elon Musk, Twitter’dan Para Kazanmak İçin Her Yolu Deniyor: Mavi Tik İçin Kimlik Doğrulaması Kalkıyor

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın mavi tik başvurularında kimlik doğrulaması kuralını kaldırdığı ortaya çıktı. Musk'ın platformdan para kazanmak için elindeki tüm kozları kullandığı iddia ediliyor.

Twitter’la aylarca “oynadıktan” sonra platformu satın alan Elon Musk, yönetim kurulunu dağıtıp Suudi Arabistan Prensini platforma ortak ettikten sonra pek çok reklam veren platformun güvenli olmadığı iddia ederek platformdan çekilmişti. Musk her ne kadar platformu “bireylerin kendini özgür ifade edebileceği bir yer” olarak tanımlasa da pek çok kullanıcı platformdaki nefret söylemlerinin arttığını belirtmişti.

Reklam verenlerin platformdan çekilmesinin ardından tüm haftasını reklam verenlere ayıran ve onlara geri dönmeleri için yalvaran Musk, istediğini elde edemeyince şirketten para kazanabilmek için bazı çalışanları işten çıkarmaya başladı. Tüm bunların üzerine Musk’ın halâ platformdan para kazanmak için elinden geleni yaptığı ortaya çıktı.

Her önüne gelen mavi tik alacak

Musk’ın geçtiğimiz günlerde mavi tik sistemini Twitter Blue aboneliğine dahil edeceğini ve bunu aylık 8 dolara “satacağını” açıklaması sosyal medyada tepki çekmişti. Bir zamanlar saygınlık göstergesi olarak görülen ve sadece ünlülerin, gazetecilerin, devlet yetkililerinin ve önemli kişilerin alabildiği mavi tik’i almak için gereken şartların değiştiği ortaya çıktı.

New York Times’ın haberine göre önümüzdeki günlerden itibaren Twitter Blue ile birlikte mavi tik başvurularında kimlik doğrulamasına gerek olmayacağı ortaya çıktı. Daha önceleri mavi tike sahip olmaya hak kazanan bir kullanıcının başvurduğu sektörde çalıştığını ve gerçekten belirttiği kişi olup olmadığını kanıtlaması gerekiyordu. Yeni sistemde ise buna gerek olmayacak ve Twitter Blue’ya para veren tüm kullanıcılar kolayca mavi tik alabilecek.

Dolandırıcılar şimdiden sahte e-postalar atmaya başladı bile

Gizmodo’nun haberine göreyse yaklaşmakta olan bu değişiklik nedeniyle dolandırıcıların şimdiden mavi tikli kullanıcılara oltalama (phising) e-postaları göndermeye başladı bile. Gizmodo çalışanlarından bazıları, kendilerine günde 15-20 adet dolandırıcılık e-postası geldiğini ve bu e-postalarda mavi tik statüsünün kaybedildiğini, yeniden başvuru yapmak içinse e-postada bulunan bağlantıya tıklamaları gerektiği yazıyor. Dolandırıcılığı açığa çıkarmak için bir kullanıcı açılan bağlantıya yeni açtığı bir Twitter hesabını yazarak deneme yaptığında hesabın saniyeler içinde kilitlendiğini ve e-postasıyla şifresinin değiştiğini belirtiyor.

Musk’ın Twitter gelirlerini arttırmak için her yola başvurması pek çok kullanıcının gözünde platformun kalitesini düşürüyor. Tabii ki herkes Musk’ın sıradaki hamlesini merakla bekliyor.