Dünya üzerindeki yaşamın milyonlarca yıldır devam eden evriminin detaylarını keşfetmek için çalışmalar devam ediyor. Bu süreçte bilim insanlarının cevaplarını aradığı sorulardan biri hepimizin içinde bulunan iskeletlerin kaynağı idi. Yeni bir araştırma, iskeletlerin geçmişi hakkında bilgi veriyor.
500 milyon yıldan daha önceki dönemlerde yaşamış olan bazı canlıların fosillerini inceleyen bilim insanları, böylece iskeletlerin nasıl ortaya çıkmış olabileceğini ortaya çıkardı. Çin’in Yunnan bölgesinde bulunan fosillerin çok iyi korunmuş olmaları bu keşfi mümkün kıldı.
İskeletlerin ortaya çıkışı 500 milyon yıl öncesine dayanıyor
Kambriyen Patlaması adı verilen bir olay ile birlikte, bundan yaklaşık 542 milyon yıl önce gezegenimizdeki canlı çeşitliliği büyük bir artış göstermişti. Özellikle kabuklu canlıların çoğaldığı bu dönemde atmosferde azot çokça bulunuyordu. Ayrıca her canlı oldukça büyüktü. Böceklerin kedi kadar olduğu bir dünyada, iskeleti olan ilk canlılar da ortaya çıkmıştı. Bu iskeletlerin neden ve nasıl ortaya çıktığı ise bilinmiyordu.
Çin’in Yunnan Bölgesi’nde keşfedilen ve yumuşak dokuları hala üzerinde duran Gangtoucunia aspera türü canlıların fosilleri, ilk iskelet örneklerini görebilmemizi sağlıyor. Etrafındaki dev yapılara rağmen oldukça küçük olan bu canlının dokungaçları yarım santimetre boyundaydı.
Kalsiyum fosfor sayesinde bir iskelet oluşturmayı başardılar.
Bilim insanlarına göre Gangtoucunia, bazı modern denizanası türlerine benziyor. Bu tür canlılarda ana yapı, jelimsi bir yapıyla birleşiyor. Modern örneklerin aksine bu canlıda ana yapı, sert bir yapıya sahip olan kalsiyum fosfordan meydana geliyor. Böylece iskelet oluşturabilmeyi başardılar. Bilim insanları bu canlıların, gittikçe artan avcı tehditlerine karşı daha korumalı bir yapı geliştirmek üzere evrimleştiğini düşünüyor.
Araştırma Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences dergisinde yayımlandı.