Geçmiş yıllarda insan yüzlerini bile tanıyabildikleri keşfedilen yaban arıları, büyük bir keşifle daha gündeme geldi. Animal Behaviour dergisinde yayımlanan araştırma, yaban arılarının da hayvanlar alemindeki pek çok canlı gibi oyun oynadıklarını ortaya koydu.
Bilim insanları, yaptıkları çalışmada ‘bombus terrestris’ türündeki 45 yaban arısı için bir oyun alanı oluşturdu. Bu alan, birkaç küçük topa yer veriyordu. Yapılan gözlemlerde arıların toplarla oyun oynadıkları görülürken, oynama süresinin cinsiyet ve yaşa göre de değiştiği tespit edildi.
Arıların topla oyun oynadıkları o anlar:
Peki arılar bu toplarla neden oynuyor?
Bilim insanları, yaptıkları gözlem sonucunda top yuvarlamanın arılar üzerindeki etkilerini şu şekilde paylaştı:
- Top yuvarlamak, acil hayatta kalma stratejilerine yardımcı olmuyor,
- Doğası gereği ‘ödüllendirici’ olarak nitelendiriliyor,
- Form açısından işlevsel davranıştan farklı,
- Tekrarlanıyor, ancak bir basmakalıp olmuyor,
- Arıların stressiz olduğu anlarda yaşanıyor.
Bu sonuçlarla birlikte arıların yiyecek arama, dağınıklığı ortadan kaldırma veya çiftleşme gibi amaçlarla top oynamadıkları sonucuna varıldı. Top oynamak, bir amaçtan ziyade ödüllendirici bir aktivite olarak görülüyordu. Anlık ve gönüllü olarak yapılan bir aktiviteydi.
Top oynayan arılarda yaşa ve cinsiyete göre de farklılıklar görüldü:
Arıların da oyun oynadıkları keşfi, insanlarda ve pek çok hayvan türünde görülen bir durumu da ortaya koydu. Genç arıların toplarla daha fazla oynadıkları görüldü. Bununla birlikte erkek arılar, dişi arılara göre daha fazla oyun davranışı sergiliyordu.