Kripto para camiasında yine garip garip işler oluyor. Aylardır pek de iyi bir performans göstermeyen Bitcoin, son dönemlerde toparlanmış ve 21 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı. Bu yükselişi gören altcoinler de toparlanmaya başlamış ve yatırımcısını yeniden kara geçirmeye başlamıştı. Ancak aniden servis edilen haberler sonrasında piyasalar yeniden çakıldı. Bitcoin'deki düşüş, son 24 saatte yüzde 7'yi aştı.
Peki yine ne oldu? Bu içeriğimizde, kripto para yatırımcılarının birkaç gündür konuştuğu Binance-FTX çatışmasına derinlemesine bir bakış atacağız. Hazırsanız başlayalım...
Tartışmaların fitili, geçen hafta paylaşılan bir raporla ateşlendi!
*Bitcoin'in bir haftalık fiyat grafiği. Kaynak: Coinmarketcap
Son günlerde yaşanan olayların temeli, dünyanın en büyük kripto para haber siteleri arasında yer alan Coindesk tarafından yayınlanan bir rapora dayanıyor. 2 Kasım 2022'de yayınlanan bu raporda, dünyanın en büyük üçüncü kripto para borsası FTX ve bu borsanın milyarder kurucusu Sam Bankman-Fried ile ilgili bazı bilgiler yer alıyordu. Ancak raporun kilit noktası bunlar değil. Asıl bomba yine Sam Bankman-Fried tarafından kurulan ve FTX ile de yakın ilişki içinde olduğu bilinen Alameda Research isimli kripto para ticaret platformunda patladı.
Alameda Research'ün bilançosuna ulaşmayı başaran Coindesk, gündeme bomba gibi düşen istatistikler paylaştı. Rapora göre FTX ile Alameda Research, bağımsız iki firma gibi görünüyor olsa da işin aslı farklıydı. Öyle ki Alameda'nın 14.6 milyar dolar varlığı vardı. Ancak bunun 5.82 milyar dolarlık bölümü, FTX borsasında kullanılan yerel kripto para birimi FTX Token'di (FTT). Üstelik bu FTT'nin 3.66 milyar dolarlık bölümü de kilitliydi. Yani nakite çevrilemeyecekti. "Bunda ne var?" dediğinizi duyuyor gibiyiz. Gelin anlatalım!
Alameda'nın sahip olduğu FTT miktarı, kripto paranın piyasa değerinden fazlaydı, hem de yüzde 193 daha fazla!
*Bitcoin'in bir aylık fiyat grafiği. Kaynak: Coinmarketcap
Coindesk tarafından hazırlanan rapor, FTT'nin tabiri caizse "balon" olduğunu gözler önüne seriyordu. Zira bugüne dek yapılan açıklamalara göre FTT'nin piyasaya değeri 3 milyar dolardı. Ancak Alameda, FTT'nin piyasa hacminin yüzde 193'ü kadar kripto para birimini bünyesinde tutuyordu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yatırım platformu Swan Bitcoin'in CEO'su Cory Klippsten, "Alameda'nın öz sermayesinin çoğunluğunun aslında FTX tarafından havadan basılmış tokenlerden oluştuğunu görmek büyüleyici." ifadelerini kullandı. Klippsten bu açıklamasında bir anlamda, şirketin "koca bir balondan ibaret olduğunu" ima ediyordu.
Alameda'nın bilançosu, tamamen FTT'den ibaret değildi. Şirket, 134 milyon dolar nakit, 2 milyar dolarlık hisse senedi, 3.37 milyar dolarlık kripto -ki bunların 863 milyon dolarlık bölümü kilitli Solana (SOL)- tutuyordu. Daha da ilginç bir şey söyleyelim: Alameda, 8 milyar dolar borcu olan bir şirketti. Tüm bunlar, Alameda'nın aslında öylesine kurulmuş ve FTX tarafından finanse edilen bir şirket olduğu düşüncesini ortaya çıkardı. Sam Bankman-Fried, iki büyük şirket kurmuş gibi görünmüş ancak esasında kendi imparatorluğunu kurmuştu. Zira FTX de Alameda da kendi sektöründe en büyükler arasındaydı. Üstelik Alameda'nın nakit sorunu yaşayan şirketlere finansman sağlayacağı açıklanmıştı. Evet, olmayan parayla...
Hem Alameda hem de Sam Bankman-Fried, iddiaları yalanladı!
Coindesk'in raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan ilk isim, Alameda CEO'su Caroline Ellison oldu. Kendilerini savunan Ellison, raporun Alameda'nın tüm varlıklarının alt kümesini içerdiğini söyledi. Bugüne kadarki tüm krediler için tam ödeme yapıldığından bahseden CEO'ya göre raporda yer almayan 10 milyar dolarlık daha sermaye vardı. Sam Bankman-Fried ise yayınlanan raporu "asılsız" olarak nitelendirdi.
Binance CEO'su CZ, eline geçen fırsatı kaçırmadı!
Yaşananlara tepki gösteren ilk isim, CZ olarak da bilinen Binance CEO'su Changpeng Zhao'ydu. Geçtiğimiz dönemlerde yaklaşık olarak 2.1 milyar dolarlık FTT satın alan Binance adına konuşan CEO, elideki kripto paraların tümünü satacağını açıkladı. Bundan aylar önce yaşanan ve kripto para piyasalarında ciddi bir çöküşe neden olan Luna olayından ders alındığını açıklayan CZ, bu satışları "risk yönetimi" olarak yorumladı.
CZ'in açıklamasında dikkat çeken detaylar vardı. FTX'i geçmişte desteklediklerini kabul eden CEO, bunun artık sona erdiğini söyledi. "Boşandıktan sonra da sevişiyormuş gibi yapmayacağız." şeklinde sert bir çıkış yapan CZ, kimseye karşı olmadıklarını ancak sektördeki diğer isimlerin arkasından lobi faaliyeti sürdüren bir oluşumu önemsemeyeceklerini söyledi. CZ'in burada kast ettiği şey, geçmişte gündeme gelen bazı iddialardı. Bu iddialara göre FTX, Binance'in arkasından lobicilik faaliyeti sürdürüyordu. Ayrıca FTX'in üst düzey yönetimi, son dönemlerde Binance ile ilgili sert açıklamalar da yapmışlardı...
Ve FTT satışları için düğmeye basıldı!
CZ, yaptığı açıklamalarda FTT'nin satış işleminin yatırımcıyı etkilememek için özenle yapılacağını ve birkaç ay boyunca devam edeceğini söyledi. Açıklamalar sonrası ise dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Öyle ki yaklaşık 585 milyon dolar değerindeki 23 milyon adet FTT, bulunduğu cüzdandan taşınmıştı. Twitter'daki bir paylaşımı alıntılayan CZ, bu FTT'nin Binance'e ait olduğunu açıkladı.
Caroline Ellison, FTT'nin değer kaybı yaşamaması için Binance'in FTT'lerine talip oldu!
Yatırımcıyı iyiden iyiye tedirgin etmeye başlayan olaylarda yeni bir perde açılmıştı. CZ'in açıklamalarından sonra yeni bir paylaşım yapan Alameda CEO'su Ellison, Binance'in elindeki FTT'lerin tamamını satın alabileceklerini, FTT başına 22 dolar ödeyebileceklerini açıkladı. Böyle bir açıklama yapılmasının nedeni çok basitti. FTT alım-satımı yapan aktif cüzdanların sayısı 200-300 arasındaydı ve yüklü miktarda satış talebi, FTT'nin değer kaybetmesine yol açacaktı. Merak edenler için söyleyelim; bu teklif yapıldığında 1 FTT'nin fiyatı 26 dolar seviyesindeydi... Tahmin edebileceğiniz üzere bu talep reddedildi!
Ortalık zaten yeterince karışıkken, tartışmalara bir de Bybit dahil oldu!
*BitDAO haftalık fiyat grafiği. Kaynak: Coinmarketcap
Yaşanan olaylar ve akabinde gelen açıklamalar, piyasaları doğrudan etkilemiş, karşılıklı atışmadan korkan yatırımcının parası erimeye başlamıştı. Yatırımcılar ortalığın sakinleşmesine odaklanmışken, bu kez da başka bir kripto para borsası olan Bybit'ten sert açıklamalar geldi. Şirketin iddiasına göre Alameda, 3 yıl satmama sözü karşılığında 100 milyon BitDAO'ya (Bybit'in yerel kripto para birimi) sahip olmuş ancak bu sözünü tutmayıp, doğan nakit ihtiyacı için yüklü miktarda BitDAO satmıştı. Bu yüklü satış, BitDAO'nun 1 saat gibi kısa bir sürede yüzde 20'den fazla düşmesine yol açtı. Buna paralel olarak FTT de yüzde 20 daha değer kaybetmişti...
Caroline Ellison, bu iddiayı da reddetti!
Bybit kurucu ortağı Ben Zhou'nun iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulunan isim, yine Alameda CEO'su Caroline Ellison oldu. "Şu an çok meşgulüz ancak ortalık durulduğunda, bu satışların bizden kaynaklanmadığını ispatlayacağız." diyen Ellison, Bybit'in iddialarını bu sözlerle reddetmiş oldu.
Gelelim düne: FTX'te para çekim işlemleri durduruldu!
Kripto para piyasalarındaki sallantılar, yatırımcının iyiden iyiye gözünü korkutmuştu. İnsanlar, FTX ile ilgili iddialardan sonra parasını kurtarmanın peşine düştü. Bunun en kolay yolu da borsadaki parayı başka bir mecraya aktarmaktı. Bu bağlamda; birkaç gün içerisinde FTX'ten çekilen para miktarı 6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Dün ise beklenen oldu ve FTX, tüm para çekme işlemlerini durdurdu. FTX, kelimenin tam anlamıyla iflasın eşiğine gelmişti.
CZ yeniden devreye girdi: FTX'i satın alacağız!
Dün akşam saatlerinde Twitter'dan bir açıklama yapan Binance CEO'su CZ, FTX'in kendilerinden yardım istediğini söyledi. Bu yardımın nedeni, borsada verilebilecek para kalmamış olmasıydı. Yani FTX, aslında batmıştı. CZ de hem yatırımcıyı korumak hem FTX'i kurtarmak için borsanın satın alınması konusunda niyet anlaşmasına vardıklarını söyledi. CZ'e göre ilerleyen günlerde resmi bir anlaşmaya varılacak. Bu açıklamanın hemen sonrasında ise FTX Global'den FTX Türkiye'ye para çekimleri yapılamadığı aktarıldı.
Binance'in sigorta fonlarından "#SAFU", 1 milyar dolar seviyesine yükseltildi!
Sabah saatlerine geldiğimizde ise CZ'den yeni bir açıklama geldi. Binance'in fiyat dalgalanmalarına karşı yatırımcılar için kurduğu sigorta fonlarından bir tanesi olan "#SAFU"ya ekleme yapıldı. Yapılan son düzenleme ile fonda bulunan para, 300 milyon dolar değerinde Bitcoin (BTC), 700 milyon dolar değerinde de Binance Coin (BNB) ve Binance USD (BUSD) olarak kayıtlara geçti.
Peki tüm bu yaşananlardan neler çıkarmalıyız? (Editör notu)
Yaşanan bu olaylar gösterdi ki panik havası, bir kez daha yatırımcıya kaybettirmiş oldu. Zira Coinmarketcap'teki piyasa hacmine baktığımızda, birkaç gün önce 1 trilyon doların üzerinde olan hacmin, bu makalenin yazıldığı an itibarıyla 878 milyar 223 milyon 182 bin 200 dolara düştüğünü görüyoruz. Yani yatırımcı, piyasalarda kan gövdeyi götürürken (muhtemelen zararına) satış yaptı ve parasını kripto dünyasından çekti. Ayrıca dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su CZ ile münakaşaya girmenin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini de bu olayla birlikte görmüş olduk...