Özellikle yazılan cümleleri görsellere dönüştüren Dall-E ile dikkatleri üzerine çeken OpenAI’ın çok sayıda yapay zeka ve makine öğrenmesi temelli projesi bulunuyor. Bu projelerden birinde yapay zeka, internetteki oynanış videolarını izleyerek Minecraft oynamayı öğrendi.
Çıkalı neredeyse 10 yıl olmuş bir sandbox oyununda yapay zekanın bir şeyler inşa edebilecek hale gelmesi ilk bakışta çok da önemli bir şeymiş gibi gözükmüyor olsa da, aslında bize bazı önemli gerçekleri sunuyor.
Yapay zeka Minecraft oynayabilir mi?
Minecraft, insanların yaratıcılığını çok ilginç şekillerde tetikleyebilen bir oyun. Oyun içinde bir bilgisayar inşa edip o bilgisayarda Minecraft oynayabilen insanlar var. Bu da oyunun bize ne kadar sınırsız bir dünya sunduğunu gösteriyor. OpenAI yapay zekası da bu serbestlikten ve oyunun getirdiği özgürlükten yararlanacak yapay zekasını eğitmek için oyuncuların videolarından yararlanıyor. Sonuç, Minecraft’ı oynamayı öğrenip başarılı olan bir yapay zeka oluyor. 70 bin saatlik oynanış videosu ile eğitilen yapay zeka, aslında makine öğrenmesinin gözlemleme ve taklit etme açısından ne kadar iyi seviyeye geldiğini gösteriyor.
Normal şartlar altında yapay zekayı gözetimli olarak eğitebilmek çok ciddi işgücü gerektiriyor. Bu işgücü, videolardaki ve görsellerdeki yapıların etiketlenmesine ve yapay zekanın neyin ne olduğunu anlayabilmesini sağlamaya yarıyor. OpenAI ekibinin bu sorunu aşmak için kullandığı yöntem olan Video Pre-Training (VPT) ise bu iş yükünü ciddi oranda azaltmaya yarıyor. 2000 saatlik videoyu etiketleyen OpenAI ekibi, bir başka yapay zekaya 30 bin saatlik videoyu etiketlettirerek süreci hızlandırıp kolaylaştırıyor.
Bu çalışma videolarla yapay zekaları eğitmenin ne kadar etkili olabileceğini gösteriyor. YouTube gibi platformlarda yer alan videolar, yapay zekaları binlerce farklı çalışma için özelleştirebilmenin yolunu açmış oluyor.