SpaceX, Tesla, The Boring Company ve artık Twitter’ın da sahibi olan Elon Musk, beyin-makine arayüzü geliştiren bir diğer şirketi Neuralink’ten büyük haberler paylaştı. TSİ 05.00’da bir etkinlik düzenleyen Musk, şirketin artık geliştirilen çiplerle testlere başlayacağını duyurdu.
Etkinlik, beyin-makine arayüzünün entegre edildiği bir maymunun videosunun gösterilmesiyle başladı. Gelin, yaklaşık 3 saat süren etkinlikte gösterilen ve duyurulan önemli gelişmeleri anlatalım.
Neuralink çipine sahip maymun, ‘telepatik’ yolla klavye kullanıyor:
- Dakika: 03.50
Neuralink çipinin beyne yerleştirildiği bir maymunun yapabildikleri oldukça etkileyiciydi. Çipe sahip maymun, ekranda bulunan klavyeyi kullanıyordu. Elbette maymun, bunu kelimeleri düşünerek yapmıyordu.
Maymun, sadece düşünerek ekrandaki fare imlecini sarı renk ile vurgulanan harf ve kelimelerin üstüne getiriyordu. Videodan da görülebileceği üzere bu süreç, oldukça akıcı ilerliyordu.
HASSAS GÖRÜNTÜ: Neuralink’in beyne yerleştirildiği ameliyat an be an paylaşıldı
Neuralink ekibi, teknolojinin şu anki durumunu paylaşmakla birlikte beyin-makine arayüzünü sağlayan çipin bir canlıya nasıl yerleştirildiğini de gösterdi. Tüm ameliyat süreci, bir robot ile gerçekleşiyordu.
Neuralink’in çipi, kablosuz bir şekilde şarj oluyor:
- Dakika: 02.00
Neuralink’in beyne yerleştirdiği çipler elbette bir güç birimine ve bir kapasiteye sahip. Tabii çiplerin kullanımının kolay olması için de farklı bir şarj yöntemi kullanılması gerekiyor.
Neuralink de bu noktada kablosuz şarj teknolojisine yer veriyor. Yukarıdaki videoda da görebileceğiniz gibi maymunun kafasının üstündeki kütüğe yerleştirilen şarj cihazı, maymun altına girdiğinde çipi şarj ediyor. Videonun sağındaki grafik de gerçek zamanlı olarak bu şarj işleminin gücünü, çipin şarj esnasında ne kadar sıcaklığa ulaştığını ve akımı gösteriyor.
Neuralink, yapay görme yetisi bile sağlayacak!
Etkinliğin yukarıdaki bölümünde ekip, Neuralink çipi sayesinde yapay görme yetisini nasıl geliştirmeye çalıştıklarını aktardı. Videonun 7. dakikasından itibaren maymunun beynine verilen sinyallerle gördüğü görüntünün temsilini izleyebilirsiniz.
Maymunun karşısındaki ekrana hiçbir şey yansıtılmıyor. Ekranda gördüğümüz beyaz noktalar, maymunun beynine sinyal olarak gönderiliyor, görsel korteksi tarafından işlenmesi sağlanıyor. Dolayısıyla maymun, gerçekte olmayan bu beyaz noktaları beyne giden sinyaller aracılığıyla görüyor, gözlerini hareket ettirerek tepki veriyor.
Tabii bu çip, özellikle görme yetisini kaybeden bireyler için son derece kritik olacak. Neuralink, dış dünyadaki görüntüyü beyne aktaracak bir sistemin mantığını da yukarıdaki grafikle paylaştı.
Görüntü, bir kameradan alınıyor, iPhone gibi herhangi bir cihaz tarafından işleniyor, ardından bu görüntüdeki veriler Neuralink’in çipine gönderiliyor. Çip, beyne sinyaller göndererek görsel korteksin kameradaki görüntüyü görmesini sağlıyor.
Sadece görmek değil, hareket etmek bile mümkün olacak:
Neuralink’in çipi, sadece görmeyi değil, hareket etmeyi bile sağlamayı amaçlıyor. Şirket, gösterdiği örnekte bir domuzun hareketinin nasıl kontrol edilebildiğini de gösterdi. (Dakika 4.28)
İnsanlı testler 6 ay içinde başlayacak!
Musk, Neuralink tarafından geliştirilen ve beyne yerleştirilen çipin insanlı deneylerinin 6 ay içinde başlamasını beklediklerini açıkladı. Tabii bu testlerin başlaması için öncelikle ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin onayının alınması gerekiyor.
Elon Musk kimdir, neler planlıyor?