OpenAI’ın yapay zekâ aracı ChatGPT, çıktığı günden beri dünyayı kasıp kavuruyordu. Hatta popülerliği o kadar fazla ki Mart 2025’te dünyada en çok indirilen uygulama olmayı başardı, haftalık kullanıcı sayısı 300 milyonu geçti. Peki nedir bu ChatGPT? Nasıl kullanılır? Ne gibi özellikleri var?
Bu içeriğimizde ChatGPT ile ilgili tüm bilmeniz gerekenlere bakacağız. Aracın özelliklerinden ücretli versiyonlarına kadar her şeyin detayına iniyoruz. Gelin lafı uzatmadan başlayalım.
ChatGPT nedir? Ne işe yarıyor?
ChatGPT, OpenAI isimli yapay zekâ şirketi tarafından piyasaya sürülen yapay zekâ destekli bir sohbet botu. İlk olarak Kasım 2022’de çıkış yaptı ve o günden beri daha da gelişiyor. Gücünü, yine OpenAI’ın geliştirdiği dil modellerinden alıyor. Şu anda şirketin en gelişmiş modellerinden biri olan GPT-4o kullanılıyor.
Ne işe yaradığı konusuna gelirsek amacı sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek. Metin tabanlı olarak onunla sohbetler gerçekleştirebiliyor, ona sorular sorabiliyorsunuz. Ayrıca görsel oluşturma, problem çözme, kod yazma gibi farklı özellikleri de var. İnternetten araştırma yapabiliyor, metinleri sizin için özetliyor, dosyalarınızı analiz edebiliyor.
ChatGPT nasıl kullanılır?
Web
- Adım #1: https://chatgpt.com/ adresine gidin.
- Adım #2: OpenAI hesabınıza giriş yapın, yoksa oluşturun. (Hesap olmadan da kullanabilirsiniz ancak gelişmiş özellikler için hesap açmanız çok daha mantıklı)
- Adım #3: ChatGPT ile sohbet etmeye başlayın.
Mobil
- Adım #1: ChatGPT’nin iOS veya Android uygulamasını indirin.
- Adım #2: Uygulamayı açıp hesabınıza giriş yapın.
- Adım #3: ChatGPT ile bir sohbet başlatarak aracı kullanmaya başlayın.
ChatGPT ücretsiz mi?
Evet, ChatGPT’nin herkes tarafından erişilebilen ücretsiz bir versiyonu var. Bu versiyonu kullanarak gelişmiş özelliklere bazı sınırlamalarla ulaşabiliyorsunuz. Tabii her özellik sunulmuyor. Bazı özellikler için ücretli abonelik var. Yine de ücretsiz versiyonun da çoğu durumda yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda ücretsiz versiyon GPT-4’ten güç alıyor. GPT-4o mini’ye de sınırlı erişimi var.
ChatGPT’nin ücretli versiyonları neler ve fiyatları ne kadar?
- ChatGPT Plus: 499 TL/ay
- ChatGPT Pro: 7.999 TL/ay
Sohbet botunun tüm yeteneklerine ulaşmak için belli ücretli aboneliklere ihtiyaç var. Bireysel kullanıcı olarak düşünürsek Plus abonelik için aylık 499 TL ödemeniz gerekiyor. Tüm mantık modelleri ve gelişmiş seste sınırsız kullanım Sora’ya ek erişim gibi avantajları olan Pro versiyonda ise aylık 8 bin TL’lik fiyat etiketi var.
Ücretsiz ChatGPT neler sunuyor?
- GPT-4o mini’ye erişim
- Gerçek zamanlı web’den arama
- Sınırlı GPT-4o ve o3 mini erişimi
- Dosya yükleme, veri analizi, görsel oluşturma ve sesli moda sınırlı erişim
- Mac’te masaüstü uygulamada kod düzenleme
- GPT’leri kullanma
ChatGPT Plus neler sunuyor?
- Ücretsiz versiyondaki her şey
- Veri analizi, dosya yükleme, görsel oluşturmada daha fazla kullanım
- Standart ve gelişmiş sesli mod, video ve ekran paylaşma
- Derin araştırma ve birden fazla mantık modeline (o3-mini, o3 mini high ve o1’e erişim.)
- GPT-4,5 modeline ön izleme erişimi
- Sora video oluşturma modeline sınırlı erişim
- Yeni özellikleri test etme
ChatGPT Pro neler sunuyor?
- Plus’taki her şey.
- Tüm mantık modellerine ve GPT-4o’ya sınırsız erişim.
- Gelişmiş sese sınırsız erişim, video ve ekran paylaşımında daha fazla kullanım
- En zor sorulara en iyi yanıt vermeyi sağlayan o1 pro moduna erişim.
- Sora’ya daha fazla erişim
- Derin araştırmaya daha fazla erişim
- Operator modeline önizleme erişimi
ChatGPT’nin öne çıkan özellikleri
Görsel oluşturma
OpenAI'ın yapay zekâ aracıyla ister karikatür tarzında isterseniz de gerçek bir fotoğraf gibi görünen görseller oluşturabiliyorsunuz. Bot, önceden DALL-E’yi kullanarak görseller oluşturuyordu. Ancak artık GPT-4o’dan güç alıyor. Bu da çok daha gerçekçi ve kaliteli görseller oluşturmanızı sağlıyor. GPT-4o destekli görsel oluşturmanın ücretsiz versiyonda bazı sınırlamaları var. Daha fazla kullanım için paralı versiyonlar gerekiyor. Görsel oluşturmak için yapmanız tek gereken şey sohbet kısmından ne istediğiniz yazmak.
Veri analizi ve dosya yükleme
ChatGPT’yi dosyalarınızı ve verileri analiz etmek için kullanabilirsiniz. Sohbet kısmında yer alan “+” simgesine tıkladığınızda dosya ekleyebiliyorsunuz. Analiz etme, özetleme, önemli noktaları çıkarma ve çok daha fazlasını yapabiliyor. Ücretsiz versiyonda yine kısıtlamalar olduğunu belirtelim.
Mantık yürütme ve internetten arama yapma
Bota son zamanlarda gelen belki de en iyi özelliklerden ikisi “akıl yürütme” ve arama yapma. Akıl yürütme özelliği, OpenAI’ın mantık modellerini kullanarak sorularınız hakkında uzun uzun düşünüp en iyi yanıtları vermesini sağlıyor, problemlere çözüm üretiyor. Ücretsiz versiyonda o3 mini mantık modelinden yararlanılıyor.
Arama özelliği ise tıpkı isminden anlayabileceğiniz gibi internetten arama yapıyor. Yani Google yerine direkt ChatGPT’yi kullanarak internetten aramak istediğiniz şeyi arayabiliyorsunuz. Sonuçlarda kullanılan kaynakları da size gösteriyor.
GPT’ler
OpenAI, geçtiğimiz yıllarda “GPT’ler” ismini verdiği bir özellik getirmişti. Bu özellik, basitçe anlatacak olursak herkesin kendi ChatGPT’sini oluşturmasına ve diğer insanlarla paylaşmasına olanak tanıyor. Yani özel olarak sizin istediğiniz herhangi bir amaca hizmet veren bir ChatGPT oluşturabiliyorsunuz. Örneğin bir GPT’yi yemek tarifleri için başka bir GPT’yi ise kod yazma için eğitebiliyorsunuz. İsterseniz de başkalarının GPT’lerini kullanabiliyorsunuz. Bu özelliği kullanmak ücretsiz ancak GPT oluşturmak için en az Plus üyelik gerekiyor.
Gelişmiş sesli mod
En iyi özelliklerden biri olan gelişmiş sesli mod, sohebt botunun gerçek bir insan gibi sizinle konuşmasını sağlıyor. Sohbetlerde sağ alt tarafta yer alan mikrofon simgesine basıp bu moda ulaşabilirsiniz. Gelişmiş mod, duyguları gerçek gibi yansıtan, şakalar yapabilen bir sesli deneyim sunuyor. Ücretsiz versiyonda yine sınırlamalar var. Sınır dolduğunda standart sesli moda geçiliyor.
İnterneti altını üstüne getirerek araştırma yapan Deep Research
ChatGPT’ye Şubat 2025 sonunda gelen Deep Research, sadece ücretli abonelerin ulaşabildiği bir özellik. Bu özellik, internette gerçek zamanlı olarak birden fazla adımla derinlemesine akademik düzeye kadar ulaşan araştırmalar yaparak sorularınıza en iyi yanıtları veriyor.
Hafıza özelliği
Dikkat çeken bir başka özelliği ise sizi gerçekten “tanıyabilmesi”. Sohbet botu, önceden yaptığınız konuşmaları aklında tutarak sizinle ona göre sohbet edebiliyor, tercihlerinize uygun öneriler yapabiliyor. Böylece çok daha kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşıyorsunuz. Hatta şirket, birkaç gün önce botu geçmişteki bütün konuşmaları hatırlayacağını da belirtti. Yani hiçbir şeyi unutmayacak.
Kod yazma
Tabii ki bir yapay zekâ modelinden bahsederken kod yeteneklerini de unutmamak gerek. ChatGPT, OpenAI’ın son modelleri sayesinde kod yazma konusunda işlerinizi sizin yerinize yapacak seviyeye kadar çıkmış durumda. Ona direkt kod yazdırabilirsiniz veya bir sorun yaşıyorsanız yardım alabilirsiniz.
Canvas
Şimdilik masaüstü versiyonlardan erişilebilir olan Canvas özelliği, yazma ve kodlama projeleriyle ilgili düzenleme ve revizyon yapma imkânı sunuyor. ChatGPT, Canvas’ın yardımıyla başarmak istediğiniz şeyi daha iyi anlayabiliyor, geri bildirimler veriyor ve düzenleme yapmanıza yardımcı oluyor.
ChatGPT’nin size özel yanıtlar vermesini sağlayan “özel talimatlar”
Bu özellik de daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmaya yönelik. Custom Interactions olarak da bilinen özel talimatları kullanarak sohbet botunun sizinle tercihlerinize göre konuşmasını sağlıyorsunuz. Örneğin doğrudan bir insansınız ve laf kalabalığını sevmiyorsunuz. Bunu ChatGPT’ye söylediğinizde artık size bu tarz yanıtlar vermeye başlıyor. Bunu aklında tutarak sonraki konuşmalarında da kullanıyor.
Tasks (görevler)
Yine sadece ücretli aboneler tarafından erişilebilir bir özellik olan Tasks, aracın tamamen bir kişisel asistan olarak kullanılmasını sağlıyor. Henüz betada olan bu özellik, hatırlatıcı kurma, önceden ayarlanmış komutlar gibi şeyleri içeriyor. Böylece ChatGPT’nin otomatik olarak çalışması sağlanıyor ve sizin her seferinde manuel olarak uğraşma ihtiyacınız ortadan kalkıyor.
Sora
Plus ve Pro aboneleri tarafından erişilebilir olan Sora, ChatGPT’nin içinden kullanılamıyor. Bunun yerine buradaki bağlantı üzerinden erişmeniz mümkün. Sora ile metin komutlarını kullanarak gerçekçi ve kısa videolar oluşturabiliyorsunuz.
ChatGPT ve Sora'yla yaptığımız filme göz atmayı unutmayın:
iPhone'larda Siri'yi ChatGPT'yle değiştirebileceğinizi biliyor muydunuz?