Özellikle havalimanları veya alışveriş merkezleri gibi toplu bir şekilde bulunduğumuz alanlarda tavanların yüksek olduğunu görebilirsiniz. Peki, bu alanlarda ve benzeri yerlerde tavanlar neden yüksek oluyor?
Bu sorunun cevabı aslında yapının inşasında kullanılan yöntemlerden bu yapıyı ziyaret edecek kişilerde oluşturulmak istenen hisse kadar varabiliyor. Gelin, yüksek tavanların ardında yatan nedenleri açıklayalım.
Hepimizin tahmin edebileceği o ilk cevap: Yüksek tavan, ferah hissedilmesini sağlıyor:
[SLIDER:/images/editor/default/0003/82/b1b73daca5c5e2a225406d76ff73a56d021abde4.jpeg|/images/editor/default/0003/82/981a6424cfe41b532799b2aa040f8be79a49aa64.jpeg][/SLIDER]
Sorunun bu cevabını aslında birçok kişi tahmin etmiştir. Yüksek tavan, çok daha fazla hava hacmine sahip olduğundan insan üzerinde de bir ferahlık duygusu oluşturuyor Bununla birlikte yüksek tavanlı yapılar aynı zamanda büyük camlara da sahip olabiliyor, bu sayede içeri daha fazla Güneş ışığı giriyor.
Doğal ışık ve geniş hacimle birlikte insan olarak kendimizi çok daha rahat hissediyor, kalabalık bir ortamda kendimizi o kadar da sıkışık hissetmiyoruz. Bir alışveriş merkezinde alçak tavan olduğunu düşünün, her yanınızdan insanlar ‘akıyor’ ve yukarı baktığınızda sizi bir tavan karşılıyor. Düşünmesi bile içinizi daraltıyor, değil mi?
Ayrıca özellikle havaalanları ve alışveriş merkezleri, bize adım attığımız her yerde “Hoş geldiniz” mesajı vermeye çalışıyor. Etrafımızda gördüğümüz, duvarlarda bulunan her bir nokta ve şekil, bu yerin özel hissettirmesini sağlamak için özenle planlanıyor.
Sonuçta “Bu ürünü almalısın” önerisi, mutlu bir insan üzerinde daha olumlu karşılık buluyor.
İşin teknik tarafındaysa havalandırma rol oynuyor:
Elbette yüksek tavanın tek kullanım amacı, bizleri özel hissettirmek de değil. Yapıların yüksek tavana sahip olması, aynı zamanda ısı dağılımının daha iyi olmasını da sağlıyor.
Yüksek tavanlar, insanlardan ve çalışan her bir ekipmandan çıkan ısının yapı içinde dağılımını sağlıyor; ısının birikmesini önlüyor. Bu sayede ortamda sürekli taze havaya yer verilebiliyor.
Tabii içerideki havayı temizleyen veya ısıyı kontrol eden havalandırma sistemleri de ayrı bir role sahip. Kalabalık ortamları kontrol altında tutmakla yükümlü olan bu ekipmanlar tahmin ettiğinizden çok daha fazla yer kaplıyor. Dolayısıyla pek çok mimar, tesisatların gözden uzak olması için yüksek tavanlara başvuruyor.
Sadece havalandırma ekipmanları değil, diğer çevre elementleri ve dekorasyona da daha fazla yer açılıyor:
Yüksek tavanlarla birlikte yapılarda dekorasyon ve işlev amaçlı kullanabilecek alan da büyüyor. Bu sayede yapı içinde tabelalar, uyarı levhaları, reklam panoları ve ışıklandırma gibi akla gelebilecek her türlü dekorasyon ve işlev amaçlı elementler daha rahat konumlandırılabiliyor. Kısaca, her şey doğrudan gözünüze sokulmuyor, siz zaten etrafa bakarak bunları görmeniz sağlanıyor ve kısmen bir keşif duygusu da oluşturuluyor.