Kandırılmışız: Bunca Yıldır Sebze Olarak Bildiğimiz Ancak Aslında Meyve Olan 10 Yiyecek

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, her gün sebze zannederek yemeklerimize eklediğimiz yiyeceklerden hangilerinin aslında meyve olduğunu öğrenmeye hazır mısınız?

Meyve denildiğinde hepimizin aklına pişirmeden yiyebildiğimiz, genellikle tatlı ve nefis lezzetlere sahip besinler gelir. Ancak bilim meyvenin tanımını çok daha farklı bir şekilde yapıyor. Nasıl mı?

Bitkinin üreyebilmesi için tohumları yani çekirdekleri içerisinde bulunduran yapılar meyve sınıfına dahil ediliyor. Pazar alışverişlerinizdeki tüm kalıpları yıkacak, meyve-sebzeleri gözden geçirmenize sebep olacak sebze sandığınız 10 meyveyi sizler için derledik.

Salatalardan çorbalara, neredeyse bütün yemeklerimize misafir olan, aynı zamanda da listemizin ilk ismi: Domates

[GIPHY:a0N6ZmPmzGIPm][/GIPHY]

Yayla, Çeri, Bursa gibi birçok çeşidi bulunan domatesin içerisindeki çekirdekler onun sebze kategorisinden elenmesine neden oluyor. O artık nur topu gibi bir meyve!

Domatesin bu serüveni hakkında ilginç bir dava bulunuyor. 1800’lü yıllarda ABD’de yalnızca sebzelere uygulanan bir vergi tarifesine domatesi de dahil etmek için mahkemeye başvurulmuş ve mutfaktaki kullanımı ve yaygın tanımından dolayı yargıç tarafından sebze olduğu kabul edilmiştir. Ancak elbette bu durum domatesin bir meyve olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

En acı meyve olma unvanı taşımaya aday: Biber

[GIPHY:hlqpcEtl7W7qsD5Tvp][/GIPHY]

Alırken acı olup olmadığından endişe duyarak seçtiğimiz biberlerin birer meyve olabileceği muhtemelen garipsemişsinizdir. Dolmalık biberlerden, yemesi cesaret isteyen son derece acı kırmızı Meksika biberlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip olan biberler de içerisinde bulunan onlarca çekirdekten dolayı aslında meyve sınıfında yer alıyor.

Domates-Biber-Patlıcan üçlemesinin son kahramanı: Patlıcan

[GIPHY:UWWGnhLMQIFvVsZE4O][/GIPHY]

Közlenerek, kızartılarak leziz yemekleri taçlandıran patlıcan da sebzeler arasında ünü yayılmış bir meyvedir. Uzunlamasına kestiğimiz bir patlıcanın içinde bulunan tohumları görüp, kendini ikna etmek isteyenleri mutfağa alalım. Ancak öncesinde sizi oldukça şaşırtacak bir diğer isme bakalım!

Halk arasında “hıyar” lakabıyla tanınan, diyetlerin ve cilt bakım ürünlerinin vazgeçilmezi: Salatalık

[GIPHY:KOLQ3EanC5oV4wOzGL][/GIPHY]

Şöyle uzunlamasına kesip biraz da tuz serpiştirdiğiniz salatalığın tadına doyum olmuyor. Üstelik bu hafif ve lezzetli besinin %96'sı da sudan oluşuyor. Bu da onu; yaz aylarının gözdesi, formuna dikkat etmek isteyenlerin de favori yiyeceklerinden biri yapıyor. En sulu kısmı yani iç tarafını açacak şekilde kestiğimiz salatalığın küçük çekirdeklerini görebiliyor ve neden meyve sınıfında yer aldığını daha rahat anlayabiliyoruz.

Tazesi veya kurutulmuş haliyle özellikle Ege mutfağının çok tercih ettiği isim: Bamya

[GIPHY:Wpa0MARgAGHdhL5Xin][/GIPHY]

Boncuk veya çiçek bamya da denilen çok küçük çeşitlerinden, bir avuç içi uzunluğuna kadar etli, zeytinyağlı pek çok farklı şekilde yemeği yapılan bamya, içerisinde birçok vitamin ve lif bulunduran, kalorisi oldukça düşük bir yiyecektir. Botaniğe göre; yeşil kadifemsi dış yapısının içinde yer alan onlarca minik tohumu sayesinde bamya bildiğimiz gibi sebze değil bir meyve!

Kızartmalardan, yoğurtlu mezelere ve hatta sulu yemeklere kadar birçok lezzetin ana kahramanlarından biri: Kabak

[GIPHY:89sIi77nGsdnq][/GIPHY]

Daireler şeklinde enine kestiğiniz bir kabağın çekirdeklerini kolaylıkla görebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu sebeple yıllardır kendisinden sebze diye bahsettiğimiz kabak da bir meyve!

İsmini okuduğunuzda bile ağzı sulandıran, hatta kimilerinizin yüzünü ekşiten, yemeklerin salataların son dokunuşu: Limon

[GIPHY:p9r5YDJckiLeMEIPbC][/GIPHY]

Mis gibi kokusu ve leziz aromasıyla sebze yemeklerini tatlandırdığımız, hatta kabuklu halde çaylarımıza eklediğimiz limonu listede gördüğünde, bu kadar ekşi meyve mi olur diyenlerinizi duyuyoruz. Ancak sıkarken ayırmaya çalıştığımız çekirdekleri sayesinde limon meyve sınıfında yer alıyor.

Küçüklüğümüzden beri “Yeşil mi seversin, siyah mı?” sorusuna maruz kalmamıza sebep olan, yemesi kolay olduğu kadar dalından toplaması da bir o kadar zor olan besin: Zeytin

[GIPHY:ZE5QPf9H1D0W4RTfmB][/GIPHY]

Zeytinin hangi sınıfta değerlendirildiği konusunda herkesin kafası karışık. "Zeytin meyve mi, sebze mi?" diye sorulduğunda kısa bir duraksama yaşamanız çok normal. Kahvaltılarımızın baş tacı zeytin, içerisinde bulunan çekirdeği dolayısıyla aslına bakarsanız bir meyve!

İçerdiği bol lif, protein ve karoten gibi maddelerden dolayı oldukça besleyici bir isim: Bezelye

[GIPHY:lAJcIr9m4XxcI][/GIPHY]

İçerisinde bulunan bir sürü küçük tanesiyle bezelyenin meyve olduğunu tahmin etmek artık sizin için çok zor olmasa gerek. Böylece yaptığımız leziz bezelye yemeklerini aslında meyvelerden oluştuğunu söyleyebiliriz.

“Süüüt mısır!” sesleriyle iştahımızı kabartan, kendine has lezzetiyle herkesi hayran bırakan besin: Mısır

[GIPHY:hqxLUlK3h5wSNp79i7][/GIPHY]

Közlenince ayrı, haşlanınca ayrı güzel olan mısırın sebze mi meyve mi olduğunu sorsak önce bir süre düşünürsünüz muhtemelen. Kolayca soyulabilen kabuğu ve püskülünden ayırarak tükettiğimiz mısır, içinde bulunan onlarca çekirdeği yani taneli yapısından dolayı meyve sınıfında değerlendiriliyor.

Kalıpları yıkan, bildiklerimizin üstünü çizen bilgileri sizlerle paylaştık. Siz de sebze olduğuna gönülden inandığınız 10 meyveden en çok hangisine şaşırdığınızı, listeye eklenebilecek meyve isimlerini yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.