Çamaşır Makinesi Göstergesindeki Kalan Süreyle Gerçekte Geçen Süre Neden Çoğu Zaman Uyuşmaz?

Çamaşırlarınızı makineye atıp program seçerken süreye baktığınızda "İyi bari, ben evden çıkana kadar bitmiş olur." veya "Şimdi çalıştırayım da çamaşırları asar uyurum." dersiniz ama çoğu zaman planlanan saatte bitmez ve dışarı çıkmak için geç kalırsınız, gözünüzden uyku akarak "son 15 dakika" yazısına bakarsınız...

Özellikle son 15 dakika, çoklu evrenin farklı bir katmanındaki bambaşka bir zamanın aktığı illüzyonun içerisindeymiş gibi davranan çamaşır makineleri hepimiz için sinir bozucu olur.

"E, herhalde biter artık." diyerek elinizde çamaşır sepeti ve mandallarla beklediğiniz sürede çamaşır makinesi için adeta zaman bükülür ve yıkamaya doyamaz. Peki bu durumun sebebi ne olabilir?

Çamaşır makinenizde yazan süre neden uzar?

Bilgisayarınızdaki dosya aktarımı esnasında kullanılan kalan süre hesaplamasıyla aynı yazılıma sahip olduğunu düşündürten çamaşır makinelerinin bunu yaparken aslında bazı sebepleri var. 

Hatta bu sebeplerden bazıları sizin müdahalenizle düzeltilebilecek şeyler olsa da her zaman aynı şey geçerli değil. Gelin, çamaşır makinelerinizin neden planlanan sürede bitmediğine birlikte bakalım.

Sabit program süreleri işlem bitmediyse uzayabilir.

[GIPHY:lBz7jAlk89gTreWOMz][/GIPHY]

Sıkma işlemi için belirlenen sabit program süresi değişiklik gösterebilir. Örneğin makinenizin sıkma süresi 10 dakikaya programlanmışsa ve sıkma bitmediyse ekranda sürekli 10 dakika yazar.

Ayrıca, sıkmaya geçmeden önce makinenizin içerisinde çok fazla su ya da köpük bulunuyorsa sıkmaya geçmesi için bu miktarın azaltılması gerekir. Bu sebeple makinedeki köpük veya su miktarı azalıncaya kadar devam eder. Pelüş, tüylü veya yünlü çamaşırlara daha az deterjan koyarak bu sorunun biraz da olsa önüne geçebilirsiniz.

Deterjan miktarını gereğinden fazla koymak planlanan sürede değişikliklere neden olabilir.

Yıkanacak çamaşırların temizlenmesi için gereken deterjan miktarı deterjan kutularının arkasında yazmasıyla beraber genellikle bu oran toz deterjanlarda yarım, sıvı deterjanlarda bir kapak kadardır.

Eğer hazneye tavsiye edilen deterjan miktarından daha fazla koyarsanız makine tüm deterjandan kurtulana kadar yıkamaya devam eder ve bu da planlanan sürede değişikliklere sebep olur.

İdeal su yoğunluğu, basıncı veya sıcaklığın sağlanamaması durumunda yıkama süresi artabilir.

Çamaşır makineleri ideal olana göre planlandığından dolayı aksi bir durumla karşılaştıkları takdirde programları değişebilir. Örneğin, evinizdeki su basıncı ya da elektrik voltajı düşük ise bu durum makineyi de etkiler.

Makinenin ihtiyacı olan su musluktan çok uzun sürede geliyorsa bu da sürenin uzamasına neden olur. Aynı durum ideal su yoğunluğu ve sıcaklığın sağlanmamasında da geçerlidir. Eğer bu sorunlar evinizden kaynaklanıyorsa servis çağırarak önüne geçebilirsiniz.

Kazandaki çamaşırların farklı materyallere sahip olması makineye vakit kaybettirebilir.

[GIPHY:13dZpchxFzWjfi][/GIPHY]

Eğer makinede birbirinden bambaşka materyallere sahip çamaşırlar (örneğin ipek ve kot) varsa makineniz yükü dengelemek ve çamaşırları yeniden dağıtmak için uğraşır. 

Bu işlem sırasında vakit kaybettirmesinin yanı sıra fazladan su harcanır. Çamaşırlarınızı yıkarken materyallerinin birbirinden çok farklı olmamasına dikkat ederseniz gösterilen süre daha tutarlı olabilir.