Sıkı bir oyunsever olsanız bile son yıllarda oyun dünyasında yaşanan gelişmeleri takip etmekte zorlanabilirsiniz çünkü neredeyse her gün hayran kalacağımız yeni bir oyun piyasaya çıkıyor. Şöyle bir geriye çekilip de efsanelere göz attığınız zaman ise karşınıza Crysis serisi çıkacaktır. Crysis serisinin ilk oyununun piyasa çıkması üzerinden epey zaman geçti ama seri hala pek çok oyuncunun bir numaralı favorisidir.
Crysis serisi oyunları görece eski olmalarına rağmen hala gündemde çünkü geçtiğimiz dönemde tüm oyunların Remastered sürümü yayınlandı. Orijinal hikayeye bağlı olan bu sürümler, oyunculara çok daha keyifli bir performans sunmak için geliştirildiler. Yani henüz bu seriyi oynamadıysanız gerçekten çok şey kaçırdınız. Gelin Crysis serisi hangi sırayla oynanmalı yakından bakalım ve oyunun hikayesi hakkındaki detayları görelim.
Crysis serisi hangi sırayla oynanır? İşte oynama sırası ve Crysis serisi hikayesi:
- Crysis 1
- Crysis Warhead
- Crysis 2
- Crysis 3
Efsane başlıyor: Crysis 1
- Remastered sürümü için minimum sistem gereksinimleri;
- İşletim Sistemi: Windows 10 64 bit
- İşlemci: Intel(R) Core(TM) i5-3450 / AMD Ryzen 3
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050 TI /AMD Radeon 470
- Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
- Depolama: 20 GB kullanılabilir alan
Crytek tarafından geliştirilen Crysis 1, Electronics Art tarafından 2007 yılında Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 için yayınlandı ve 2008 yılında da Steam kütüphanesinde yerini aldı. İlk satış rakamları, geliştirici şirketi hüsrana uğratmıştı ancak Haziran 2008 sonunda 1.5 milyondan fazla satılmıştır. Oyun, CryEngine 2 ve Sandbox kullanılarak geliştirilmiştir.
Crysis 1 uzak bir gelecekte, 2020 yılında geçen bir bilim kurgu öyküsüne sahip. Daha da ilginci oyun Kuzey Kore’de geçiyor. ABD Delta ekibinde görevli Nomad karakteri ile oynadığınız oyunda bir yandan Kuzey Kore ordusuyla, diğer yandan uzaylı düşmanlarla savaşıyorsunuz. Karakter, geleceğe ait silah ve ekipmanlar kullanılıyor. Tasarımlar dönemine göre son derece başarılı.
Bir de bu açıdan bakın: Crysis Warhead
- Minimum sistem gereksinimleri;
- Microsoft Windows XP with Service Pack 2 ya da Microsoft Vista
- Intel Pentium 4 2.8 GHz (3.2 GHz Vista için), Intel Core 2.0 GHz (2.2 GHz Vista için), AMD Athlon 2800+ (3200+ Vista için) ya da daha iyisi
- 1.0 GB RAM (XP) or 1.5 GB RAM (Vista)
- 256 MB grafik
- NVIDIA GeForce 6800 GT, ATI Radeon 9800 Pro (Radeon X800 Pro for Vista) ya da daha iyi ekran kartı
- DirectX 9.0c ya da 10
- 15 GB kullanılabilir alan
Crysis 1 oyununun başarısının ardından Crytek tarafından geliştirilen Crysis Warhead, 2008 yılında Electronics Arts tarafından yayınlandı. Crysis Warhead için aslında yeni bir oyun değil, daha çok bir eklenti demek daha doğru olacaktır. Sonraki yıllarda Crysis 1 ve Crysis Warhead oyununu içeren Crysis Maximum Edition tek bir paket olarak oyunculara sunulmaya başladı.
Crysis Warhead de Crysis 1 ile aynı hikayeye sahip ancak bu sefer Nomad’ı değil, diğer bir karakter olan Psycho’yu kontrol ediyorsunuz. Crysis 1 ile paralel bir zamanda gerçekleşen oyun Ligshan Adası haritasının diğer tarafında geçiyor. Crysis Warhead hem oynanış hem de tasarım açısından pek çok yeniliğe sahip. Hikayeyi ileri götürmüyor olsa bile Crysis evrenine çok daha hakim olmak için mutlaka oynamanız öneriliyor.
Hikaye şehrin içinde devam ediyor: Crysis 2
- Remastered sürümü için minimum sistem gereksinimleri;
- İşletim Sistemi: Windows 10 64 bit
- İşlemci: Intel(R) Core(TM) i5-3470
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 54 GB kullanılabilir alan
- Ses Kartı: DirectX compatible audio card
Crytek tarafından geliştirilen Crysis 2, 2011 yılında Electronics Art tarafından Microsoft Windows, Xbox 360 ve PlayStation 3 için yayınlandı. Oyun, CryEngine 3 kullanılarak geliştirilmiştir. Oyunun çıkış dönemi bir hayli hareketli geçmiş, hayranlar arasında pek çok dedikodu yayılmıştır. Çıktığı zaman da pek çok eleştiri almasına rağmen başarılı güncellemeleriyle serinin en sevilen oyunlarından bir tanesi haline gelmiştir.
Crysis 2 oyunu 2023 yılında geçiyor. Uzaylı işgali sonrası dünya, daha önce görmediği bir hastalığın salgını ile karşı karşıya kalmış ve New York tahliye edilmiştir. Crysis 1’den farklı olarak hikaye orman çevresinde değil, şehrin tam içinde geçmektedir. Geniş kişiselleştirme seçeneklerinin yanı sıra saldırı planlaması da oyuncuya bırakılmıştır. Çok oyunculu 6 farklı modu sayesinde Crysis 2 seride ön plana çıkmaktadır.
Benzeri görülmemiş bir işgal: Crysis 3
- Remastered sürümü için minimum sistem gereksinimleri;
- İşletim Sistemi: Windows 10 64 bit
- İşlemci: Intel(R) Core(TM) i5-3470
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 18 GB kullanılabilir alan
Crytek ve Free Radical Design tarafında geliştirilen Crysis 3, 2013 yılında Electronics Art tarafından Microsoft Windows, Xbox 360 ve PlayStation 3 için yayınlandı. Oyun, CryEngine 3 kullanılarak geliştirilmiştir. Crytek, Crysis 3’ün Xbox 360 ve PlayStation 3 için geliştirilecek en başarılı oyun olduğunu ve eğer daha kaliteli oyunlar isteniyorsa şirketlerin yeni nesil konsollar çıkarması gerektiğini açıklamıştır.
Crysis 3, Crysis 2 hikayesinin 24 yıl sonrasında 2047 yılında geçiyor. New York’ta geçen hikayede dünya uzaylılar tarafından daha önce hiç olmadığı kadar tehlikeli bir biçimde işgal edilmiştir. Oyun şehirde olmasına rağmen yaşanan felaket nedeniyle ormanımsı bir haritada oynanmaktadır. Şehrin bir kısmı ise fanus içinde korumaya alınmıştır. Prophet karakterini kontrol eden oyuncular, uzaylıların dünyayı tamamen ele geçirmelerini önlemek ve son bir intikam almak için savaşırlar.
Crysis 4 ne zaman çıkacak? İşte fragmanı:
Crysis 4 ha geldi ha gelecek diye uzun yıllardır bekliyorduk. Crytek şirketi Ocak 2022 tarihinde bir fragman paylaşarak Crysis 4 oyununun resmen geleceğini duyurdu. Kesin olmamakla birlikte Crysis 4 ile 2023 yılının son ya da 2024 yılının ilk aylarında buluşmamız bekleniyor.
En beğenilen bilim kurgu oyunlardan olan Crysis serisi hangi sırayla oynanır sorusunu yanıtlayarak oyunların hikayeleri hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Crysis serisini oynadıysanız deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.