Sabaha karşı 04.17’de Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7’lik deprem, artçılar ve ardından saat 13.24'te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem sonrası tarihimizin en büyük acılarından birini yaşıyoruz. 'Deprem fırtınası' ifadesi ise arka arkaya gelen depremler sonrası sosyal medyada ve pek çok haber kaynağında karşımıza çıkmaya başladı.
Yaşanan bu durumun bir 'deprem fırtınası' olup olmadığına yönelik bilgilere geçmeden önce bu ifadenin ne anlama geldiğini ve ülkemizdeki etkilerini bilmemiz gerekiyor.
Deprem fırtınası tam olarak nedir?
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından, deprem fırtınasını şöyle tanımlanıyor;
''Deprem fırtınaları ufak bir bölgede, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki bir süre içinde meydana gelen çok sayıdaki depremden oluşur. Bir fırtına oluşturan deprem grubunda hiçbir deprem, büyüklük bakımından diğerlerine göre belirgin olarak ön plana çıkmaz. Deprem fırtınalarının bir ana deprem ile bir ilişkisi de yoktur. Deprem fırtınalarının çoğunlukla küçük ve orta büyüklüklerdeki depremlerin meydana geldiği derinliklerde, kayaların içindeki kırık, çatlak gibi gözeneklerde yer alan akışkanların çevrelerine uyguladıkları basıncın artması sonucu meydana geldikleri gözlenmektedir.''
Açıklamadan da anlaılşacağı üzere deprem fırtınası yapısı itibarıyla artçı ve öncü depremlerden farklı. Aynı kaynakta deprem fırtınalarının herhangi büyük bir depremin öncüsü olarak kabul edilmemesi gerektiği de vurgulanıyor.
Bugün itibarıyla yaşanan depremler bir 'deprem fırtınası' mı?
Türkiye, jeolojik yapısı itibarıyla deprem fırtınalarının yaşandığı bir ülke. Hatta ocak ayının başlarında Prof. Dr. Naci Görür, Edremit ve Kuşadası Körfezlerinde deprem fırtınası yaşandığı bilgisini paylaşmıştı.
Ancak bugün yaşadığımız deprem felaketlerinin 'deprem fırtınası' olduğuna dair resmi bir açıklama ya da bir bilirkişi ifadesi yok. Ayrıca yine Kandilli Rasathanesi'nin bilgilendirme metnine göre bir deprem yoğunlaşmasının öncü-artçı depremler mi yoksa deprem fırtınası mı olduğunu belirlemek oldukça zor.
Vurgulanan nokta ise artçı-öncü depremler ile deprem fırtınalarının birbirinden tamamen farklı olduğu bilgisi. Yukarıda tanımda da yer aldığı üzere deprem fırtınaları ana bir deprem ile ilişkili değiller. Ancak artçı ve öncü depremlerin ise belirli bir fay hattında gerçekleşen ana bir deprem ile bağı var.
Şu an için Kahramanmaraş bölgesinde gelen sarsıntılar resmi kurumlar tarafından 'artçı deprem' olarak değerlendirilerek bilgilendirme yapılıyor.