6 Şubat'ta Türkiye'yi derin bir hüzne boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yazılıp çizilen komplo teorilerinin sonu gelmedi. Bazı kişiler, depremin doğal ve kabul edip tedbir almamız gereken bir olay olduğunu, Kahramanmaraş depreminin de bilim insanları tarafından yıllar öncesinden söylediğini kabul etmek yerine türlü komplo teorilerine inanmayı tercih ettiler. Kimileri HAARP derken kimileri ise konuyu "dış güçler"e bağlayarak, yer altında bir bomba patlatılmış olabileceğini ileri sürdüler...
Yaptığı açıklamalar komplo teorilerine kurban giden isimlerden bir tanesi de Serdar Hüseyin Yıldırım'dı. 2019 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı'nda başkanlık görevine getirilen Yıldırım, bundan yıllar önce katıldığı bir etkinlikte uzay temelli silahlar ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Kahramanmaraş depremi, o açıklamaları yeniden gündeme getirdi.
TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ne demişti?
Yukarıda paylaştığımız videoyu 1:50:00 itibarıyla izlemeye başladığınızda, Serdar Hüseyin Yıldırım'ın "projesini gördüm" dediği bir silahtan bahsettiğini duyuyorsunuz. Bu silah, Yıldırım'ın iddiasına göre 7-8 metre uzunluğunda ince metal çubuklardan oluşuyordu. Bunların titanyum alaşımlı ve dayanıklı olduğunu ifade eden Yıldırım, çubukların uydulardan Dünya'ya fırlatıldığını, çok hızlı bir şekilde düşen çubukların yerin 5 kilometre kadar altına girdiğini ve depreme yol açığını söylüyordu. Bu deprem 7-8 şiddetinde meydana geliyor ve küçük bir şehri yok ediyordu...
Videonun gündem olmasından sonra TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'dan açıklama geldi
Serdar Hüseyin Yıldırım, yıllar önce kurduğu cümlelerin gündem olması üzerine resmi Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Bu açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Birkaç gündür sosyal medyada dolaşan video hakkında çok soru geliyor. Bu kısa video benim çok önce bir strateji enstitüsünde verdiğim konferanstan alıntı. Dünya yörüngesinde konuşlanıp kullanıldığında küçük bir şehri haritadan silebilecek silah sistemini anlatmıştım. Bu silah sisteminin fay hatlarını tetiklemek veya tektonik deprem oluşturmak gibi fonksiyonu yok. Dolayısıyla bilinen bir fay hattında oluşan tektonik bir deprem olan Maraş afetiyle ilgisi yok. Yanlış anlaşılmasını istemem. Bu silahın etkisi göktaşı çarpmasına kıyas edilebilir."
Serdar Hüseyin Yıldırım'ın anlattığı silah, geçmiş yıllarda oyun ve filmlerde de yer aldı
TUA Başkanı Yıldırım'ın anlattığı silah, aslında yeni bir fikir değil. Zira dikkatli okurlarımızın Twitter'da verdiği yanıtlarda da görebileceğiniz üzere; söz konusu silaha benzer yapılar, Call of Duty Ghosts isimli video oyunu ile G.I. Joe: Retaliation isimli filmde de bulunuyordu.
Call of Duty: Ghosts'taki silah için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
G.I. Joe: Retaliation'daki silah içinse aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
Kahramanmaraş depreminin bu yöntemle meydana gelmiş olabileceğine inananlar oldu...
Sosyal medyada birkaç gündür konuşulan meselelerden bir tanesi de bu "silah". Özellikle bir kesim, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 36 binden fazla vatandaşımızın hayatına mal olan depremin, 7-8 metrelik ince bir metal çubukla meydana gelmiş olabileceğini ileri sürdü. Sosyal medyadaki bazı paylaşımlar şöyleydi:
Söz konusu açıklamaları mantıklı bulmayan kişiler de vardı:
Olaya bilimsel açıdan bakalım: Titanyumun erime sıcaklığı ile atmosfere giren meteorların ulaştığı sıcaklık neredeyse aynı
Serdar Hüseyin Yıldırım, bahsettiği silahın titanyum alaşım olduğunu ifade ediyor. Titanyumun erime sıcaklığı 1.668 santigrat derecedir. Atmosfere giren bir meteorun ulaştığı ortalama sıcaklık değeri ise 1.650 santigrat derecenin üzerindedir. Diyelim ki silah için uzay araçlarındaki gibi ısı kalkanları kullanıldı ve erime sıcaklığı 2.000 santigrat derece seviyesine ulaştırıldı. Bu kez de farklı sorunlar ortaya çıkar.
Uzay araçları, Dünya yörüngesine belirli bir açıyla girerler. Bunun önemli bir nedeni vardır. Eğer uzay aracı yörüngeye çok büyük bir açıyla girerse sekerek geri dönecektir. Dik bir giriş yapması durumunda ise çok daha fazla ısınacak ve yanmaya başlayacaktır. İşte bu etkilerin tamamı silah olarak kullanılan "titanyum çubuk"lar için de geçerli. Daha yeniden kullanılabilir uzay araçlarını bile yeni yeni kullanabildiğimiz bir dönemde, uzaydan fırlattığımız bir metal çubuğun bırakın deprem oluşturmasını, yeryüzüne ulaşması bile pek olası gözükmüyor.