Sosyal medya platformlarında son dönemlerde yaşanan en büyük değişimlerden biri de 'tikli onaylanmış hesap' sisteminin baştan aşağı değişmesi oldu. Eskiden bu sistem bir hesabın bir nevi 'güvenilirlik ve resmiyet belgesi' iken artık isteyen herkese para karşılığı verilen bir 'şeye' dönüştü. Bu değişimin mimarı Elon Musk'ın Twitter'ı olurken geçtiğimiz günlerde gelen bir duyuru ile Meta da bu akıma dahil olduğunu açıkladı.
Meta Verified isimli bu yeni sistemde kullanıcılar 'minik bir abonelik ücreti' karşılığında doğrulanmış profil rozetlerine yani 'tiklere' kavuşacaklar. Şimdilik yalnızca Avustralya ve Yeni Zelanda'da uygulanan sistemin ücreti ise iOS ve Android için 14,99 dolar, web üzerinden yapılacak alımlarda ise 11,99 dolar olarak açıklandı. Sistemin Türkiye'ye ne zaman geleceği ya da ücretinin ne olacağı ise henüz belli değil.
Meta'nın 'para ver, daha çok görün' temalı bu ücretli sistemi daha yolun başında ters tepmiş gibi görünüyor;
[VIAIMAGE][IMAGE:/images/editor/default/0003/91/854900b6d98abe56134eadfb58ef6e43fbcacdb3.jpeg][/IMAGE][VIA:Avustralya, Yeni Zelanda, Dünya geneli ve Türkiye'de 'hesap kapatma' aramaları artışta...][/VIA][/VIAIMAGE]
Meta'nın yeni ücretli sistemiyle gelen doğrulanmış hesap rozetlerinin bazı getirileri var. Bunların bir kısmı güvenlik ile ilgiliyken en çok dikkatimi çeken 'arama, yorum ve öneriler' gibi yerlerde öne çıkma ve daha fazla görünme oldu.
Yani kısaca Meta artık yalnızca reklam veren işletme/marka/influencer hesaplarına değil sıradan kullanıcı hesaplarına da bize para verirsen hesabını daha çok kişiye gösteririz diyor. Hesabını büyütmek isteyen herkesten düzenli gelir elde etmeye çalışıyor.
Fakat zaten dönüştükleri yer sebebiyle kullanıcılarının memnuniyetini sürekli kaybeden ve onları TikTok gibi platformlara kaybeden Meta, bu yeni ücretli sistemiyle de kan kaybedecek gibi görünüyor. 'Instagram kapatma' 'Facebook kapatma' gibi aramalarda, Meta'nın açıklamasından sonra ani artışlar yaşandı. Örneğin 19 Şubat'ta gelen açıklamadan sonra 'Deactivate Instagram’ aramasında %2,400 artış yaşanırken 'Deactivate Facebook' aramasında ise %1,566 artış yaşanmış.
Üstelik özellik henüz yalnızca iki ülkede kullanımda. Dünya genelinde kullanıma sunulduğunda göreceği tepki, daha iyi bir çıkarım yapmamıza yardım edecektir ancak şu an için durum Meta adına iç açıcı görünmüyor.
Tabii ki takip eden günlerde arama oranları normale dönmüş durumda fakat bu ani tepki, kullanıcıların aldıkları yeni haberden pek de memnun olmadıklarını gösteriyor. Instagram ve Facebook, sevilmeyen ve tepki çeken yenilikler sonrası sık sık geri adım atıyor. Bu sefer de benzer bir durum yaşanacak mı, bekleyip göreceğiz.