Tiny house'lar yalnızca afetlere karşı tercih edilen bir yaşam alanı değil, ayrıca bir yaşam tarzı olarak öne çıkıyor. Daha çevreci ve sade yaşamak isteyenler için biçilmiş bir kaftan diyebileceğimiz tiny house'lar, son yıllarda yükselen bir trend olarak karşımıza çıkıyor.
Taşınacağınız zaman veya seyahat halindeyken evinizi yanınızda götürmenize olanak sağlayan tiny house’lar dilediğiniz her yerde size ev konforu yaşatıyor.
“Tiny house” yani küçük ev nedir?
Tiny house, 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evlere verilen genel isim. Bir evden küçük olabilir ancak sağladığı özgürlük ile çok daha fazlasını vadediyor.
Tiny house olarak bahsediyoruz çünkü bu evler için Türkçede “mikro ev” ya da “küçük ev” isimleri karşılık gösterilse de dilimize tiny house olarak yerleştiğini söylemek yanlış olmaz.
Nereden çıkmış bu tiny house?
Tiny house akımının kökeni ise 1970’li yıllara dayanıyor ancak 2008 yılında yaşanan ekonomik krizle popülerliği çok artıyor. Ev sahibi olmanın zorlaşması, artan yaşam maliyetleri ve artan borçların tiny house’ların gitgide popüler olmaya başlamasının nedenleri arasında.
Son dönemlerde ülkemizde popüler olmasının nedenleri arasında deprem kuşağında olmamız ve tiny house’ların beton evlere göre çok daha güvenli olması geliyor. Tiny house’lar diğer evlere göre daha fazla esneyebildikleri, dayanıklı çelik gibi malzemelerle üretildikleri ve adı üstünde oldukça küçük oldukları için zarar görme ihtimalleri, dolayısıyla size zarar verme ihtimalleri azalıyor. Bunların dışında genellikle şehirden uzak yerlere konumlandırıldıkları için de deprem konusunda daha korunaklı sayılabilirler.
Minimalizm, sürdürülebilirlik ve çevrecilik tek bir yerde toplanıyor!
Ekonomik nedenler dışında tiny house bir yaşam biçimi. Hatta karşımıza “tiny house akımı” olarak da çıkıyor. Tiny house’lar sade bir yaşam biçimi sağlar. Bu minik evlere sığabilmek için oldukça minimal yaşamanız gerekiyor.
Minimalistlik dışında sürdürülebilirliğe de teşvik olarak düşünülebilir. Ayrıca hem yapımı sırasında hem de yaşarken oldukça çevreci bir seçenek.
Tiny house ana olarak iki farklı çeşidi bulunuyor:
- Tekerlekli yani mobil olanlar
- Sabit olanlar
Ayrıca bungalov evler, ağaç evleri, gezici evler, çeşitli araçların modifiye edilmesiyle yapılan evler ve karavan evler de tiny house kategorisinde sayılabilir. Dolayısıyla konteyner, prefabrik, ahşap gibi birçok malzemeden yapılabiliyorlar.
Tiny house size göre mantıklı bir tercih mi?
Her şeyden önce yaşam alanınızın oldukça küçüleceğini bilmelisiniz. Tiny house’unuzu kendinize göre tasarlayabilirsiniz ancak yine de normal bir evde bulunan her şeyi rahat rahat yerleştirmeniz mümkün değil.
Sabit bir tiny house tercih edecekseniz tekerlekli olana göre nispeten daha çok alan oluşturabilirsiniz ancak istediğiniz evinizi yanınızda taşımanız yönündeyse alanınız daha kısıtlı olacaktır.
En iyi tercih, kendi tiny house’unuzu almadan önce kiralayarak bu hayatı deneyimlemeniz olacaktır. Böylece size uyan ve uymayan taraflarını görebilirsiniz. Ayrıca sahip olacağınız tiny house’da neler isteyip istemediğinize veya nelerin sizler için daha kullanışlı olduğuna daha doğru karar verebilirsiniz.
Tiny house’da yaşamanın avantajları neler?
Avantajları sıralamadan önce tekerlekli veya sabit olanların farklı avantaj ve dezavantajları olduğunu söylemeden geçmemek lazım.
- Daha düşük bütçeyle ev sahibi olmanıza olanak sağlar.
- İsteklerinizi belirleyip evinizi seçtikten sonra evinize hızlıca kavuşabilirsiniz.
- Tekerlekli tiny house’u gittiğiniz her yere bir kaplumbağa misali götürebilirsiniz. Bu durum size büyük bir özgürlük sağlayacaktır.
- Tekerlekli tiny house’unuz için imar izni olan bir arsaya ihtiyacınız yok. Dilediğiniz yere park edebilirsiniz.
- Eviniz oldukça küçük olacağı için elektrik ve su gibi masraflar da az olacaktır.
- Minimal yaşam tarzını benimsemek isteyenler için mükemmel bir adım!
- Sabit bir tiny house düşünüyorsanız alanları tekerlekli olana göre daha büyük yapabilirsiniz.
- Hem az enerji harcadığı hem de kullanılan malzemeleri sayesinde oldukça çevrecidir.
- Kendi istediğiniz planda yaptırabilirsiniz.
- Genellikle doğaya yakın konumlandırıldıkları için daha huzurlu bir ortam sizleri bekliyor!
Peki dezavantajları nelerdir?
- Evden çalışıyorsanız, özellikle soğuk ve yağmurlu havalarda bahçeyi kullanamayacağınız için küçük bir alanda çalışmayı göze almalısınız.
- Sabit tiny house’unuzu genellikle şehre çok yakın konumlandıramayacağınız için işe gidip gelmek için yolu göze almalısınız.
- Yanınıza alacağınız eşyalardan büyük bir kısmını tiny house’a sığdıramayacağınız için elemeniz gerekecek.
- Daha büyük evlerde yaşamaya alışık olduğumuz için ilk başlarda tiny house’ta yaşamak zorlu olabilir.
- Elektrik ve su tesisatının olmadığı bir alanda yaşamak isterseniz yaşam daha zor olacaktır.
Tiny house sahibi olmak isteyenlerin atması gereken adımlar neler?
Taşınabilir bir tiny house sahibi olmaya karar verdiyseniz;
- Çeşitli şirketlerle görüşüp size en uygun olanı seçmeli veya kendi tiny house’unuzu yapmanız için araştırmalara başlamalısınız.
- Taşınabilir tiny house; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamındadır ve "Çekme Karavan" niteliğindedir. Bundan dolayı plakası ve ruhsatı olmak zorundadır.
- Tiny house’un motoru olmadığından dolayı Motorlu Taşıtlar Vergisine tabii değildir. Ancak kara yollarında seyir halinde olacağı zaman geçerli muayenesinin yapılmış olması zorunludur.
- Tiny hose için sadece plaka, ruhsat ve trafik tescil işlemleri gereklidir. Başka bir izne gerek yoktur.
- Tiny house’lar karavan sayıldığı için çekecek aracı kullanacak kişinin “BE” sınıfı ehliyeti olması gerekir. Bu durumda tiny house’unuzun ağırlığının 3500 kilogramdan az olması gerekir.
- Tiny house ruhsatınızı nasıl alacağınızı bağlı olduğunuz belediyeden kolayca öğrenebilirisiniz ya da bu işlemi evi aldığınız şirket sizin için halledebilir.
- İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınmasına gerek yoktur. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir. Bu durumda “park edilmiş araç” statüsünde olacaktır.
- Ayrıca evinizi taşıyabilecek güçte bir römorka ihtiyacınız olacak. Çok sık seyahat etmeyecekseniz römork kiralamak sizin için iyi bir seçenek olabilir ancak sık sık seyahat etmeyi düşünüyorsanız ev dışında bir de onu taşıyabilecek güçte bir römork almanız gerekecek.
Sabit bir tiny house sahibi olmaya karar verdiyseniz;
- Öncelikle evinizi koyacağınız uygun bir arsa bulmalısınız.
- Sabit bir tiny house tercih etseniz de yine ruhsat almanız gerekir. Ruhsat işlemlerini belediyeden kolayca öğrenebilirsiniz.
- Sabit tiny house’unuzu koyacağınız arsanızın imar izni olması gerekmektedir. Eğer bir tarla alıp tiny house inşa etmek istiyorsanız da tarlanız 5000 metrekareden büyük olmalıdır.
- İmarsız arsaya koymak için görüntü olarak tekerlekli yaptırmak yeterli değildir. Hareket kabiliyetinin de olması gerekir.
- Ardından evinizi üzerine koyabilmek için temeli halletmeniz gerek. Bunu sizin yerinize evinizi yaptırcağınız şirket de halledebilir.
- Sabit tiny house’lar için su ve elektrik sağlayabilecek yerlerde konumlandırılması sizin için çok daha rahat ve ucuz olacaktır.
- Aynı tekerlekli tiny house’lar gibi kendinize en uygun planı belirleyip tiny house’lar arasından seçim yapmanız veya kendiniz inşa etmeniz gerekecek.
- Tiny house’unuzu seçerken sabit olması size alanları oluşturma açısından rahatlık sağlayacaktır.
Tiny house fiyatları nasıl?
Bütün evlerde olduğu gibi tiny house’larda da kullanılan malzeme kalitesine ve planına göre evin fiyatı değişiklik gösteriyor. Genel bir fikir vermesi adına, plakalı tiny house ev fiyatı ortalama 550.000 TL ile 700.000 TL arasındadır. Eğer sabit bir tiny house satın almak isterseniz fiyatı 350.000 TL ile 700.000 TL arasında değişecektir. Size en uygununu bulmak ve güncel fiyatları öğrenmek için ilgili firmalarla iletişime geçmeniz daha doğru olacaktır.