Hem elektrikli hem de otonom araçların hızla gelişmesi ve yaygınlaşması pek çok teknolojiyi de beraberinde getirdi. Uzaktan yazılım desteği, otonom sürüş gibi özelliklerin yanı sıra tabii ki kimi zaman kullanıcıların hoşuna gitmeyecek bazı özellikler de yavaş yavaş hayata geçirilmeye başlandı.
Ford’un geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir patenti ise pek çok kullanıcıyı kızdıracak cinsten. Patentte yer alan bilgilere göre taksitleri zamanında ödenmeyen araçların bazı aksamları çalışmayacak hatta araçlar kendileri bayilere geri götürecek.
Bir sabah uyandığınızda arabanız kapının önünde olmayabilir
Ford’un 2021’in Ağustos ayında başvurusunu yaptığı ancak geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan patentteki bilgilere göre; yakın gelecekte tüm Ford marka araçlara kurulabilecek olan bu sistem, araçların taksitlerinin ödenmemesi durumunda otomobillerde bulunan multimedya sistemi, dahili navigasyon, klima ve koltuk ısıtması gibi hayati olmayan özelliklerin kilitlenmesini sağlayabilecek.
Özelliklerin kapatılmasından sonra taksitler ödenmemeye devam ederse otonom sürüş destekli araçlar kendilerini bayilere bile götürebilecek.
Otonom sürüş desteklenmeyen modeller ise kendini tamamen kilitleyerek araç sahibinin araca binmesini engelleyecek. Hatta patentte yer alan bilgilere göre eğer araçlar hasarlıysa ve aracı “repo etmek” aracın kendisinden daha masraflıyla araç kendisini en yakın hurdalığa götürerek kendini kalıcı olarak kilitleyebilecek.
Bizim için kulağa korkunç gelse de aslında Repo ya da Repossession adı verilen bu işlem özellikle ABD’de fazlasıyla yaygın. Örnek vermek gerekirse aldığınız bir otomobilin taksitlerini ödemediğinizde o bayinin çalışanları aracı kapınızın önünden çekici yardımıyla alarak bayilere geri götürebiliyor.
Üstelik ABD’de bunun hakkında bir yasa bile mevcut. Hatta bu işlem ABD'de o kadar yaygın ki GTA V başta olmak üzere pek çok oyunda repo sistemi hakkında eleştirel göndermeler mevcut.
Tabii ki bu özellik hayat da kurtarabilir
Ancak tabii ki Ford bu özelliği sadece taksitlerini ödemeyen müşterilerine özel tasarlamadı. Patentte yer alan bilgilerde bu özelliğin, kaza anında bayılan ya da araç kullanırken fenalaşan sürücülerin otonom sürüş özelliği sayesinde en yakın hastaneye götürülmesinde de kullanılması için çalışmalar yapıldığı görülüyor.
Ford bu sistemin nasıl çalışacağı hakkında patentte detaylı bilgi vermese de özelliğin çalışması için özel bir yapay zekâ destekli sistem kurulacağı belirtilirken ABD’deki kullanıcılarsa araçlarında bu tarz bir özelliğin olmaması gerektiğini savunuyor.