Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en çok yıkım alan ülkelerden biri. Hatta bu yıkım öyle büyük ki savaştan sonra yaklaşık 400 milyon metreküpten fazla moloz, ülkeyi kaplar hale geliyor. Ancak molozlarla kaplı bu ülke, ilginç bir yöntem ile dönüştürülmeye başlanıyor.
Almanya, enkazlardan geriye kalan molozlar ile Schuttberg (Enkaz Tepeleri) adını verdiği yapay tepeler kuruyor. Hatta bu tepeleri zamanla yenileyerek rekreasyon alanına dönüştürerek ve savaşın izlerini her gün yeniden hatırlatmaya devam ediyor.
115 metre yüksekliğe sahip moloz tepelerini barındıran şehir: Berlin
İkinci Dünya Savaşı sırasında üç yüzden fazla bombalı saldırıya uğrayan Berlin’in üçte biri moloz yığınına dönüşür. Hal böyleyken birçok Schuttberg yani Enkaz Tepesi ortaya çıkar. Teufelsberg ise 115 metre yüksekliği ile Berlin'in en büyük moloz tepelerinden biri haline gelir.
Askeri açıdan önemli bir konuma sahip şehir:Augsburg
Birçok askeri saniyeye sahip olmasıyla önemli bir konuma sahip olan Augsburg, 1942 ve 1944 yıllarında iki kez bombalanır. Bu bombalamalar sırasında 85.000 kişi evsiz kalır ve şehrin neredeyse dörtte biri yıkılır.
Zamanında şehrin kuzeyine taşınan molozlar, 55 metre yüksekliğinde bir tepe oluşturulacak şekilde bırakılır. 1980’lere kadar çöp yığını olarak kalan bu Schuttberg (Enkaz Tepesi), kapsamlı bir yenileme projesi ile rekreasyon alanına dönüştürülür.
Savaş esnasında ağır şekilde vurulan kentlerden biri de Köln.
Neredeyse tamamı enkaz ve moloza dönen Köln’de, hasar almayan ev sayısı sadece 300’dü.
Elbette bu enkaz ve molozlardan da Schuttberg (Enkaz Tepesi) yaratıldı. 25 metre yükseklikle en büyük moloz yığını olan Herkulesberg haricinde yaklaşık 11 adet Enkaz Tepesi oluşturuldu.
"Enkaz dağlarının altında ölenler için dua edin ve onları anın” yazılı yazıtı taşıyan şehir: Münih
Enkaz Tepeleri’ne sahip şehirlerden biri de Münih. Ancak Münih'in Schwabing-West ilçesinde halka açık bir park olan Luitpoldpark'taki moloz tepesine savaşın hemen ardından bir haç ve yazıt diktiriliyor.
O yazıtta ise "Enkaz dağlarının altında ölenler için dua edin ve onları anın" yazıyor. Savaşın kalıntılarından geleceğe ders çıkarmamızı sağlayan bu Enkaz Tepesi ve anıt, yıkımın büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor.
Savaş zamanı, şehir merkezinin tamamen yok edildiği Stuttgart'ta ise 1953 ve 1957 yıllarında yaklaşık 1,5 milyon metreküp moloz ortaya çıktı.
Bu molozlar, şehrin tepesindeki Birkenkopf’a taşındı. Yerlilerin “Parça Dağı” anlamına gelen “Monte Scherbelino” dedikleri Birkenkopf'ta ise elbette bir başka devasa Enkaz Tepesi oluştu.
Enkaz tepeleri, savaşın izlerini günümüzde ve gelecekte yaşatmaya devam ediyor.
Almanya’nın birçok şehrinde bulunan enkaz tepeleri, savaşın yıkımlarını gözler önüne sererken geleceğe de bir ders niteliğinde olması için herkesin gezip görebileceği ve dönüştürülmüş anıt tepeler bırakıyor.
Birkenkopf tepesinde bulunan bir levhanın üzerinde bulunan “Bu dağ II. Dünya Savaşı'ndan sonra, şehrin harabelerinden yığılmış, kurbanlar için bir anıt ve yaşayanlar için bir hatırlatma olarak duruyor.” yazısı ise aslında her şeyi özetliyor...