Şimdilerde dünyanın en popüler sosyal ağlarından bir tanesi olan TikTok, Donald Trump döneminden beri ABD ile kavgalı. Üstelik bu kavga, Donald Trump'ın yerine geçen Joe Biden döneminde de sona ermedi. ABD'li otoriteler, Çinli geliştirici ByteDance'ın kullanıcı verilerini Çin'e aktardığını, TikTok'un paravan olarak kullanıldığını ve ABD aleyhinde veriler topladığını savunuyorlar. Hatta bundan kaynaklı olarak ABD ve Kanada, hükümet çalışanlarının TikTok kullanmasını da yasakladı. Ayrıca benzer nedenlerden ötürü Avrupa Birliği kapsamında bazı resmi kurumlar için de TikTok yasaklandı.
Bloomberg'in servis ettiği bir habere göre TikTok, üst üste gelen bu yasaklama kararlarından kurtulmak için yeni fikri tartışmaya başladı. İddialara göre TikTok, ByteDance ile olan bağını potansiyel olarak koparıp, yeni bir şirketmiş gibi davranmayı düşünüyor. Belki hatırlayanlarınız vardır; Huawei, ABD yasağından sonra alt markası HONOR ile bağlarını koparmış, bu sayede HONOR'un Huawei kaynaklı yasaklarından muaf olmasını sağlamıştı. Aslında TikTok'un yapmak istediği şey de tam olarak bu.
Peki bu fikir nasıl gerçek bir proje haline gelecek?
Eğer bu iddialar gerçeği yansıtıyorsa, ilerleyen dönemlerde TikTok'un ByteDance'tan bağımsız bir şirket haline geldiğini görebiliriz. Şirket, merkezini de ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden bir tanesine açar. Bunun sonucunda da "TikTok, verileri Çin'e götürüyor" iddiası teknik olarak çürümüş olur. Zira TikTok, böyle bir hamle ile Çin'le olan bağını kopartmış olur.
Ancak bu o kadar kolay değil!
Bloomberg'deki iddianın gerçekliği kesin olmadığı gibi işin bir de Çin boyutu var. Öyle ki böyle bir ayrılıkta Çin hükümetinin onayı gerekecek. Bu onay verilmesi halinde TikTok için çıkış kapısı aralanmış olacak. Aksi takdirde TikTok'un ByteDance'tan ayrılması mümkün olmayacak. Neler yaşanacağını görmek için beklemekten başka bir çaremiz yok.