Bilinen En 'Yaşlı' Kara Delik Keşfedildi (Neredeyse Evrenin Kendisiyle Yaşıt)

Bilim insanları, Büyük Patlama'dan sadece 570 milyon yıl sonra oluşmuş bir kara delik keşfetti.

İnsanlık için evrenin en büyük gizemlerinden biri olmaya devam eden kara delikler hakkında bir keşfe daha imza atıldı. Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu’nun yardımıyla bugüne kadar keşfedilen Büyük Patlama’ya zaman olarak ek yakın süper kütleli kara deliği gözlemledi.

Kara delik, 2015 yılında Hubble tarafından keşfedilen ve o dönemde keşfedilen en yaşlı galaksi olan CEERS_1019’un içinde yer alıyor. Kara deliğin, Büyük Patlama’dan sadece 570 milyon yıl uzakta olduğu paylaşıldı.

Büyük Patlama’ya uzaklık ne anlama geliyor?

570 milyon yıl uzaklık diyoruz ancak bu, bildiğimiz türden bir uzaklık değil. Bildiğiniz üzere içinde bulunduğumuz evrenin, yaklaşık 13,8 milyar yıl önce gerçekleşen Büyük Patlama sonucu meydana geldiği var sayılıyor. Son keşifte de karşımıza çıkan “Büyük Patlama’ya 570 milyon yıl” kalıbını, aşağıdaki zaman akışıyla gözünüzde canlandırabilirsiniz:

Bir diğer deyişle kara delik, günümüzden 13,2 milyar yıl önce varlığını sürdürüyordu. Bugün gördüğümüz izleri de aslında 13,2 milyar yıl öncesinin bize bir yansıması.

Kara delik hakkında bilinenler:

Süper kütleli kara delik aktif bir şekilde gözlemlendi. Bir diğer deyişle kara delik, şu anda gözlemlediğimiz haliyle yıldızlardan ve diğer yapılardan beslenmeye devam ediyor. Şu anki kütlesi ise Güneş’in 10 milyon katına denk geliyor.