Vücudumuzdaki Eklemlerin Rahat Bir Şekilde Hareket Etmesini Sağlayan Glukozamin Nedir, Ne İşe Yarar?

Eklemlerimizin hareket etmesini sağlayan sıvının ana bileşeni olan glukozamin, vücudumuzda doğal olarak bulunur ancak farklı hastalıklar nedeniyle oranı azaldığı zaman gıda takviyesi olarak alınması gerekebilir. Gelin glukozamin nedir, ne işe yarar, takviyesinin faydaları ve olası zararları nelerdir tüm detaylarıyla görelim.

Vücudumuzdaki büyük kemiklerin yanı sıra bir de küçük kemiklerin birleşerek oluşturduğu eklemler vardır. Elinizi kapatıp açın ya da şöyle bir oturup kalkın, işte bunları eklemlerimiz sayesinde yaparız. İki sert kemiğin birbirine zarar vermeden hareket etmesini sağlayan bir sıvı vardır ve o sıvının da ana bileşeni glukozamindir. Glukozamin vücudumuzda doğal olarak bulunmaktadır. 

Bazı hastalıklar ve yetersiz beslenme gibi farklı sebepler nedeniyle vücudumuzdaki glukozamin oranı azaldığı zaman eklem ağrıları da beraberinde gelir. Böyle bir durumda hekiminiz gıda takviyesi olarak ya da diyet değişimi ile ek glukozamin almanızı isteyebilir. Gelin işin temeline inelim ve glukozamin nedir, ne işe yarar, takviye almanın faydaları ve zararları nelerdir tüm detaylarıyla inceleyelim.

Hiç bilmeyenler için bir tanım yaparak başlayalım; Glukozamin nedir?

Glukozamin, vücudumuzda doğal olarak bulunan bir tür amino şeker bileşenidir. Eklemleri saran ve sağlıklı bir şekilde hareket etmelerini sağlayan sıvının ana bileşeni olduğu gibi aynı zamanda kıkırdak dokusunda da bulunmaktadır. Halk arasında glukozamin denilince akla bu bileşen için alınan gıda takviyesi gelmektedir.

[GIPHY:MRH15ebBQboUMedyks][/GIPHY]

İyi ama glukozamin ne işe yarar?

Elinizi kapatın ve açın, ne oldu? Orada bulunan eklemler hareket etti. Halbuki eklem dediğimiz iki sert kemiğin birleşmesidir ve birbirine sürtünen iki sert kemiğin hasar görmesi beklenir. İşte bu noktada devreye eklem sıvısı devreye giriyor. Ana bileşeni glukozamin olan bu sıvı eklemlerin birbirine zarar vermeden sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlıyor. Vücudumuzdaki kıkırdak dokuda da bulunan glukozamin, bu dokunun sağlam olmasını sağlıyor. 

Glukozamin eksikliği nedir, hangi hastalıklarda ortaya çıkar?

Eklem kireçlenmesi, eklem iltihabı, kıkırdak kaybı, kireçlenme, romatizmal eklem iltihaplanması ve daha aklınıza gelen pek çok eklem rahatsızlığının temel nedenlerinden bir tanesi eklem sıvısında bulunan glukozamin oranındaki azalmadır. 

Glukozamin eksikliği aslında bu rahatsızlıkların hem nedeni hem de sonucu olabilir. Bambaşka bir rahatısızlık nedeniyle eklemlerdeki glukozamin azalır ve bu hastalıklar doğar ya da bu hastalıklar başka bir nedenle ortaya çıkar ve eklemlerin yanlış hareketleri sonucu glukozamin azalır. Sonuçta olan eklemlerinize olur. 

[GIPHY:3oKHW7J7yUho4G0XHa][/GIPHY]

Peki ya glukozamin takviyesi nedir, ne işe yarar?

Çoğu zaman kişi başka bir belirti olmaksızın eklem ağrısı şikayetiyle doktora gider ve yapılan muayene sonucunda glukozamin oranının düştüğü ortaya çıkar. Hastanın durumuna göre ya özel diyet önerilir ya da çoğu zaman glukozamin takviyesi verilir.

Glukozamin takviyesi ilaç değil, bir gıda takviyesidir. İçerisinde glukozamin sülfat, glukozamin hidrokülorür, N-asetil glukozamin gibi farklı takviye formlarından bir tanesi olur. Bunlar birbiri yerine geçmediği için doktor tavsiyesi gerekmektedir. Glukozamin gıda takviyesi, kabuklu deniz canlılarının kabuklarının işlenmesi ile elde edilmektedir. 

Adından da anlaşılacağı üzere glukozamin takviyesi, vücudun bu bileşeni doğal yollardan alamadığı ve vücutta azaldığı durumlarda kullanılmaktadır. Eklem sıvısının ana bileşeni olan glukozamin oranı arttığı zaman kişinin şikayetleri de azalır. Kullanım sıklığı ve kullanım süresi doktor tarafından belirlenmelidir.

Glukozamin takviyesi kullanmak güvenli mi, faydaları nelerdir?

Eklemlerim ağrıyor dur biraz glukozamin takviyesi içeyim demediğiniz, doktor tarafından önerilen dozda kullandığınız sürece glukozamin takviyesinin herhangi bir zararı yoktur. Kullanmaya başladığınız anda eklem ağrılarınızda azalma görülür. Elbette birlikte kullanıldığında zararlı olabileceği ilaçlar vardır, bu durumu doktorunuza mutlaka anlatmalısınız.

Glukozamin takviyesi kullandığınız zaman eklemlerinizde oluşan ağrıların kısa süre içerisinde azaldığını görürsünüz çünkü eklem ağrılarının ana nedenlerinden bir tanesi glokozamin eksikliğidir. Kıkırdak dokuları güçlendirdiği ve bunların birbirine sürtünerek zarar görmesini engellediği için ileride oluşacak daha büyük sorunları engellemektedir. 

Hiçbir şey yüzde yüz güvenli değildir; Glukozamin takviyesinin olası yan etkileri:

  • Mide bulantısı
  • Göğüs ağrısı
  • Göğüste yanma
  • İshal
  • Kabızlık
  • Uyuşukluk hissi
  • Ciltte kabarma
  • Ciltte kızarma
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi

Herkeste ve hatta hiç kimsede görülmeyebilir ancak glukozamin takviyesinin olası yan etkilerinden bazıları bu şekildedir. Eğer bu yan etkiler artarak devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna giderek durumu belirtmeniz gerekiyor çünkü olası bir alerjik reaksiyonda acil müdahale gerekebilir.

Glukozamin takviyesi kullanmanın risk oluşturduğu durumlardan bazıları:

  • Gebelerde ve emziren annelerde kullanımının güvenli olduğuna dair yeterince araştırma bulunmuyor.
  • Astım hastası kişilerin ataklarını daha şiddetli hale getirebilir.
  • Diyabet hastalarında kan şekerini yükselttiği için olumsuz etki yaratabilir.
  • Göz tansiyonunu arttırıp gözde baskı hissi yaratabilir.
  • Kandaki kolesterol seviyesini yükseltebilir.
  • Bazı yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını arttırabilir.
  • Kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olan kişiler şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Glukozamin takviyesi kullanmanın yan etkiden çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceği durum ve hastalıklardan bazıları bu şekilde. Elbette bunların hiçbiri kesin olarak olacak diye bir şey yok ama yine de risk var. İşte tam da bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan glukozamin takviyesi kullanmamalısınız. 

[GIPHY:TuZ8v66TzGeYJW23as][/GIPHY]

Takviye kullanmak zorunda değilsiniz, işte glukozamin bulunan besinler:

  • Buğday
  • Soya
  • Mısır
  • Buğday
  • Mantar
  • Sakatat ürünleri
  • Kemik iliği
  • Karides
  • Kuşburnu

Genel olarak içinde farklı oranlarda glukozamin bulunan besinler bu şekilde. Elbette bunların da vücutta farklı etkileri olabileceği için doktor tavsiyesine kulak vermelisiniz. Çoğu zaman düzenli beslenen kişilerde glukozamin seviyeleri zaten normaldir ama farklı hastalıklara bağlı olarak azalmaktadır. 

Ne zaman doktora gitmek gerekiyor?

Tabii kimse glukozaminim azaldı galiba diyerek doktora gitmez, bu eksikliğin en büyük belirtisi eklem ağrılarıdır. Herhangi bir neden yokken ortaya çıkan ve uzun süre geçmeyen ya da artarak devam eden eklem ağrılarında uzman bir hekime muayene olmalısınız. Muayene sonucuna göre doktorunuz eklem ağrılarının sebebini ortaya çıkarır ve gerekirse glukozamin takviyesi verir.

Sağlıklı eklemlerin ve kıkırdakların bir numaralı ihtiyacı olan glukozamin nedir, ne işe yarar, takviyesinin faydaları ve zararları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi glukozamin takviyesi konusunda da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın.