İnsanlık Mars’a ayak basmayı hedeflemeye başlamış olsa da üzerinde bulunduğumuz Dünya da halen keşfedilmemiş pek çok yere ev sahipliği yapıyor. Bu yerlerin başında ise elbette okyanuslarımızın derinlikleri bulunuyor.
Bugüne kadar yapılan keşiflerde 7000 metreye kadar olan derinliklerde bile bazı balık türlerinin yaşadıkları görülmüştü. Yakın zamanda, en derin noktada yaşadığı gözlemlenen balık rekoru da kırıldı. Bilim insanları, 8.336 metre derinlikte Liparidae familyasına ait bir balığı görüntüledi.
En derin noktada görüntülenen balık:
Büyük Okyanus’un batısındaki Izu-Ogasawara Çukuru’nda görüntülenen balık, “Pseudoliparis belyaevi” türüne ait idi. Bu balık türü, daha önce en fazla 7.703 metre derinlikte görülmüştü. Tür, yeni keşifle birlikte 8000 metre derinliğin altında görülen tek balık türü olarak kayıtlara geçti.
Bu görüntüyü almak hiç de kolay olmadı:
Yukarıda gördüğümüz görüntü, Western Australia Üniversitesi’nden bilim insanlarının 15 yıllık çalışmalarının son ürünü oldu. Ekip, görüntüde gördüğümüz yemleri okyanusa Eylül 2022’de indirdi. Yemlerin arasında görüntüyü görmemizi sağlayan kameralar da yer alıyordu.
Ekip, en derin noktalarda yaşayan balıkları keşfetmek için Japonya açıklarındaki 9300 ve 7300 metre derinlikteki bölgelere de yemler indirmişti.
8336 metre derinlikte bir insan ne hisseder?
Zifiri karanlığın hakim olduğu bu derinliğe inmek isteseydiniz, yarı yola bile ulaşamazdınız. Bugüne kadar bir insanın dalgıç ekipmanlarıyla bile inebildiği maksimum derinlik 332 metre ile sınırlı kaldı. Bu rekor, 2014 yılında Ahmed Gabr tarafından Kızıldeniz’de belirlenmişti.
Hiçbir ekipman kullanmadan yapılan serbest dalış rekoru ise 253 metre ile Herbert Nitsch tarafından 2007 yılında belirlendi.
8336 metre derinliğe bir şekilde inmeyi başarırsanız, örneğin o noktaya ışınlanırsanız, 12136,39 psi basınca maruz kalırdınız. Bu, deniz kenarına gittiğimizde maruz kaldığınız atmosfer basıncının yaklaşık 825 katı.