Alkol Aldıktan Sonra Yaşanan "Akşamdan Kalma" Sorunu Tarihe Karışabilir: Peki Bu Nasıl Olacak?

Alkol tüketimi sonrasında ortaya çıkan "akşamdan kalma" sorununu ortadan kaldırabilecek bir probiyotik geliştirildi. Probiyotik, fareler üzerinde etkili olmayı başardı.

Yüksek miktarda alkol tüketimini takiben ortaya çıkan “akşamdan kalma” sorunu, birçok kişinin sık sık yaşadığı ve nefret ettiği bir durum. Baş ağrısından susuzluğa kadar birçok semptoma sahip olan bu problem, insanları adeta hayattan soğutabiliyor. Bazı etkili yöntemler var olsa da hâlen akşamdan kalma durumunu hızlıca ortadan kaldıracak bir çözüm bulunmuyor.

Şimdi ise Çin’de bulunan bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, gelecekte bir probiyotikle akşamdan kalma sorunun ve hatta alkol kaynaklı sağlık sorunlarının çözülebileceğini ortaya koydu. Bulgular, Microbiology Spectrum dergisinde geçtiğimiz salı günü yayımlandı.

Probiyotikle beslenen farelerin daha az sarhoş olduğu ve iyileştiği görüldü

Çin Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar, vücudun alkolden daha hızlı kurtulmasına yardımcı olacak bir enzim üretebilen bir bakteri oluşturdu. Yapılan deneylerde de fareler, probiyotikle beslendi. Bunun sonucunda ise farelerin daha az sarhoş olduğu ve daha hızlı iyileştiği görüldü.

Alkol almak, her ne kadar eğlenceli etkilere yol açabilse de oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Karaciğerlerimiz, bizi korumak için alkol dehidrogenaz (ADH) ismi verilen enzimleri kullanarak alkolü parçalayarak daha az toksik hâle getiriyor. Daha önceki araştırmalar, enzimin ADH1B isimli bir varyantının bu konuda daha güçlü olduğunu ortaya koymuştu.

Gelecekte insanların çok işine yarayabilecek bu probiyotik nasıl üretildi?

Geçmişte, bu varyantı üretebilmeleri için gen terapisini kullanma girişimleri yapılmıştı; ancak, yakın zamanda mümkün olan bir sonucun çıkmayacağını görülmüştü. Yeni çalışmada ise farklı bir yaklaşım sergilendi. Çin Bilimler Akademisi’nden ve farklı yerlerden araştırmacılar, yaygın olarak probiyotik olarak alınan ve aynı zamanda peynir gibi süt ürünleri oluşturmak için kullanılan “Lactococcus Lactis” isimli bakterinin moleküler klonlama yöntemiyle bir versiyonunu oluşturdular.

Ekip daha sonrasında ise bakteriyle ADH1B enzimini üretmeyi başardı. Devamında, mide asidine dayanabilecek bir kapsüle farelerde etkili olacak dozda doldurdular. Daha sonra ise fareleri bu probiyotikle beslediler.

Deney, farklı miktarlarda alkol alan üç fare grubuyla gerçekleştirildi. Tedavi kullanılmayan farelerin 20 dakika sonra sarhoşluk belirtileri gösterdiği ve sırt üstü yatırıldıklarında tekrar ayağa kalkamadığı görüldü. Diğer taraftan probiyotiği alanlar ise bu konuda bir sorun yaşamadı. Dahası, iki saat sonrasında probiyotik alan farelerin kanındaki alkol seviyesinin düştüğü, diğerlerininkinin ise yükseldiği görüldü. Hatta karaciğerin daha az hasar gördüğünü gösteren kanıtlar bile vardı.

Bilim insanları, çalışmanın umut verici olduğunu ve bir gün insanlarda kullanılma ihtimali olabileceğini düşünüyor. Ancak bulgular, her ne kadar ilgi çekici olsa da hâlen yalnızca farelerle sınırlı. İnsanlara uygulanabilir olup olmadığını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.