Bugüne kadar Apple’ın pek çok kez başka isimlerle mahkemelerde süründüğüne şahit olduk. Özellikle patent söz konusu olunca Apple, soluğu avukatların yanında alıyor. Yüksek Mahkeme’nin sık sık “misafir” ettiği teknoloji devinin neredeyse mahkemeye çıkmışlığı kadar kaybetmişliği var.
Davaların ana kaynağı, Apple'ın patent ihlali konusundaki ısrarcı tavrı. Çoğu zaman duvara toslayan şirket, geçen yıllar içinde sık sık şansını denemekten geri kalmadı.
Samsung, paçayı Yüksek Mahkeme sayesinde kurtarmıştı.
Apple, iPhone tasarımlarını kopyaladığı iddiasıyla Samsung'un 399 milyon dolar ceza ödemesini istedi. Mahkeme, Samsung’dan yana durdu ve tasarımların tamamını değil de yalnızca belirli bileşenleri kapsadığı durumlarda, bir patent ihlalcisinin çalıntı tasarımları kullanan ürünlerin satışından elde ettiği tüm kârı her zaman dağıtmak zorunda olmadığına karar verdi.
O sıralar Samsung'un yine iPhone patentlerini ihlal ettiğine ve ayırt edici görünümünü kopyaladığına dair suçlamalar sebebiyle 548 milyon doları Apple'a heba etmek zorunda kaldığını hatırlatalım. Mayıs 2015'te Washington'daki ABD Federal Temyiz Mahkemesi, patent ihlali kararını onadı, ancak iPhone'un görünümünün ticari markalarla korunamayacağını söyledi. Böylece Samsung zararın 382 milyon dolarlık kısmını cebine indirdi.
Yok öyle kendine has şarj portu kullanmak...
Apple, kaybedenler kulübündeki yerini bu kez Avrupa Komisyonu’na karşı korudu. Komisyonun aldığı karara göre tüm teknoloji şirketleri tek bir şarj portu kullanmak zorundaydı. Yeni kuralların kabulüyle, Apple bundan böyle Lightning portu yerine C-Type portunu kullanmak zorunda kalacak.
Aslında yasanın oldukça geleceğe dönük olduğunu söylemeliyiz. Avrupa'da "ortak şarj cihazı" olayının kabul görmesi 10 yıldan fazladır beklenilen bir şeydi. Apple da diğer tüm üreticiler gibi bu kervana katılmak zorunda.
Apple hızını alamayıp Qualcomm'a da musallat olmuştu.
Qualcomm ile olan temel anlaşmazlıkları bitmesine rağmen Apple kendini tutamayıp üç adet Qualcomm akıllı telefon patenti iptal etmeye çalıştı. Tabii Yüksek Mahkeme öyle düşünmüyordu. Şirketler, 2019’da anlaşmaya vardı. Anlaşma milyarlarca dolara tekabül ediyor ve Apple'ın iPhone'larda Qualcomm yongalarını kullanmaya devam etmesine izin vermesine yönelik maddeleri kapsıyordu.
Anlaşmadan sonra Apple'a binlerce Qualcomm patenti lisansı verildi ve patent kurulu davaların devam etmesine izin verdi. Kurul 2020 yılında patentleri onayladı ve Apple, lisansın süresi dolsa bile 2025'te bile yeniden dava açabileceği için, itiraz hakkı var sanarak Federal Devre Mahkemesi'ne koştu. Federal Devre Mahkemesi ise yasal hakların yetersiz olmasından ötürü itirazı reddetti.
14 çalışanlı VirnetX şirketiyle bile mahkemeye çıkmıştı.
iMessage, FaceTime ve diğer bilindik yazılımların Apple'a ait olduğunu düşünüyorsanız epey yanılıyorsunuz. Patentlerin sahibi şirket o dönem bilindik değildi ve 5.000 dolara kiraladığı ofisinde 14 çalışanıyla birlikte patentlerini diğer firmalara lisanslama ve bu lisansı ihlal edenlere dava açarak para kazanıyordu. Eh, biraz Apple'dan feyz almış.
2012'de mahkeme, VirnetX'e ait olan 80 patentten 4'ünün Apple tarafından ihlal edildiğine hükmedip 368 milyon dolar tazminata hükmetmişti. Ancak Apple son kozunu oynayarak temyize gitti. VirnetX, yeterli kanıt gösteremediği için tazminatı alamadı. Tam kaybetmiş diyemeyiz ama Apple'ın, yeni jürinin aldığı karara göre belirlenenden daha fazla para ödemesi gerekiyordu. Şirket bu parayı ödemese de VirnetX'in hisseleri o dönem ikiye katlandı.
Telefonları şarj aleti olmadan satıp kâr ettiğini sanırken 19 milyon ödemeye mahkum olmuştu.
Mahkeme kapıları Apple'ın yüzüne bir kez daha Brezilya'da kapandı. São Paulo eyalet mahkemesi, Brezilya'da şarj cihazı olmadan iPhone satışı yapma kararından ötürü teknoloji devine 100 milyon Brezilya reali (19 milyon dolar) para cezası verdi.
Davayı yöneten hakim, telefon kutularının içinden şarj aleti çıkmaması olayını "istismar edici bir uygulama" olarak nitelendirmişti. Apple bu konuda Brezilya makamlarıyla bir türlü anlaşamıyor. 2021'de, São Paulo tüketiciyi koruma ajansı, iPhone 12 kutusundan güç adaptörünü çıkarması nedeniyle Apple'a yaklaşık 2 milyon dolar daha ceza kesti.
Ve en can alıcısı... 'Batterygate' skandalında milyonlar havada uçuşmuştu.
Çeşitli iPhone modellerinde meydana gelen kasıtlı performans yavaşlatmaları, Apple tarafından "batarya sağlığını korumak için atılan bir adım" diye yalanlandı. Apple CEO'su Tim Cook, sonradan yaptığı açıklamada performans düşürmenin şeffaf bir şekilde yapıldığını söyledi. Hatta "bazı müşterilerin ruhu bile duymuyor" şeklinde bir yorumu vardı.
Mart 2021 yılında görülen davanın sonunda Apple, konuyu kapatmak için en az 310 milyon dolar ödemeyi teklif etti. Tabii bu miktar sonlara doğru 2,2 milyar doların üzerindeydi ve mağdur olan kullanıcılar 2 yıldan fazladır ödeme almayı bekliyordu.
Büyük şirket, çok büyük sorumluluklar... Bazen nerede durmak gerektiğini bilmek de lazım... Umalım ki Apple, bunca davadan kendine bir ders çıkarmış olsun.