Dünya Tarihinin En Büyük Ticari Anlaşması Arap Saçına Döndü: Oyun Dünyasında Kartlar Yeniden Dağıtılacak!

Teknoloji devi Microsoft, dünyanın en büyük oyun şirketlerinden Activision Bilizzard’ı satın almak için 69 milyar dolarlık anlaşmaya varmıştı. Ancak bu anlaşma yasal zeminde kabul görmedi.

18 Ocak 2022 tarihinde, 69 milyar dolar gibi inanılması güç bir rakama Activision Blizzard ile anlaşmaya varan Microsoft’un başı son zamanlarda ciddi şekilde ağrıyor. Xbox konsolları ve Game Pass abonelik sistemi üzerinden oyun sektöründe yer edinmeye çalışan şirket, fiziksel satışların düşmesiyle 2023’te ciddi bir krizin eşiğine geldi.

Bu krizi önceden gören şirket; en büyük rakibi Sony’nin PlayStation ekosistemine karşı elini güçlendirmek için Activison Blizzard’ı satın almak istemiş ve 18 Ocak 2022 tarihinde bu girişimi olumlu sonuçlanmıştı. Ancak Sony’nin, Microsoft’a karşı ABD ve Birleşik Krallık mahkelemelerinde yaptığı lobi çalışmaları sonuç getirdi. 

İngiltere, 69 milyar dolarlık Microsoft - Activision anlaşmasını onaylamadı:

[VIAIMAGE][IMAGE:/images/editor/default/0003/98/637a527b50068242b0834719fc10da1f6b15eedb.jpeg][/IMAGE][VIA:Microsoft'un satın alma ihtimalinde sahip olacağı markalar böyle.][/VIA][/VIAIMAGE]

Bu davanın sonucunu aylardır sadece Microsoft değil, Xbox Game Pass kullananlar ve Xbox konsol sahipleri de dört gözle bekliyor. Activision ve Blizzard çatıları altından çıkan dev yapımların hem Game Pass’e hem de Xbox konsollara gelişi için beklenen müjdeli haber artık çıkmaza girdi.

İngiltere’nin Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA) tarafından olumlu karşılansa da İngiltere’deki mahkemeler anlaşmaya karşı karar verdi. Bu kararın gerekçesi olarak konsol değil bulut oyun sistemleri üzerindeki rekabette Microsoft’un elini ciddi şekilde güçlendirecek olmasıydı. 

Şöyle ki PlayStation’u yüksek satış rakamlarına kavuşturan en önemli yapımlar arasında Call of Duty oyunları yer alır. Eğer Microsoft bu serinin yapımcısı olan Activision Blizzard’ı satın alırsa Call of Duty’ler sadece Xbox konsollarda ve Xbox Game Pass bulut oyun sistemine özel olarak satışa sunulabilir. Yani böyle bir durumda Microsoft, zaten satın alma amacı olan pazardaki güçlü markaları sadece kendi sistemlerini satmak için kullanabilir. Sony’nin Microsoft karşısındaki en büyük kozu da bu tekel olma ihtimalini kullanmaktı. Görünüşe göre Rekabet Kurumu anlaşmayı uygun görse bile mahkemeler, Sony ile aynı fikirde.

Microsoft davasından vazgeçmek üzere:

New York Post’ta yer alan haber göre Microsoft, yasal zeminde karşısına çıkan engeller sebebiyle anlaşmadan çekilmek üzere. Bir başka deyişle dünya ticaret tarihinin ve aynı zamanda oyun dünyasında kartları yeniden dağıtması beklenen anlaşma rafa kalkıyor. Üstelik bu kalıcı da olabilir.

Activison Blizzard CEO'sundan tam tersi yönde açıklama geldi "Mahkeme son sözü söylemekten çok uzak"

[VIAIMAGE][IMAGE:/images/editor/default/0003/98/17e2d69269bd9e461a94825c16a10b145ea923ed.jpeg][/IMAGE][VIA:Activision Blizzard CEO'su Bobby Kotick][/VIA][/VIAIMAGE]

Activision Blizzard CEO'su Bobby Kotick şirket içi bir yazışmada çalışanlara alınan karar hakkında "İstediğimiz bir karar değil, ancak (mahkemeyi kastederek) son sözü söylemekten çok uzak. Davamıza güveniyoruz çünkü gerçekler bizim tarafımızda: bu anlaşma rekabet için iyi olacak. Makine öğrenimi ve yapay zeka alanlarının geliştiği bir dönemdeyiz. Birleşik Krallık pazarının Microsoft'un her iki alandaki tezgah gücünden ve bu teknolojileri hemen kullanıma sunma yeteneğinden yararlanacağını biliyoruz. Eğer CMA'nın kararı kalıcı olursa Birleşik Krallık, oyun endüstrisindeki yatırım, rekabet ve iş yaratmayı engelleyecektir." açıklamasında bulundu.

Yeni gelişmeler yaşandıkça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz, takipte kalın.

Microsoft Başkanı: "İnsanların güveni ciddi şekilde sarsıldı"

[VIAIMAGE][IMAGE:/images/editor/default/0003/98/f23a0e9d68015bb6fa83ccea476c2a6f62822018.jpeg][/IMAGE][VIA:Microsoft Başkanı Brad Smith][/VIA][/VIAIMAGE]

Activision CEO'sunun ardından Microsoft Başkanı Brad Smith'ten de CMA'nın kararına yönelik bir açıklama geldi. BBC'ye açıklamalarda bulunan Smith, güvenlerinin sarsıldığını ve hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek şunları söyledi: "İnsanlar şok oldu ve hayal kırıklığına uğradı. Birleşik Krallık'ta teknolojiye olan güven ciddi şekilde sarsıldı." 

64 yaşındaki yönetici, açıklamalarında devamında ise, "Buradaki mesaj oldukça açık. Avrupa Birliği, bir iş yapmak için Birleşik Krallık'tan çok daha cazip bir yer" ifadelerini kuıllandı.