Dünyanın En Büyük Dijital Medya Şirketlerinden Vice, İflas Başvurusunda Bulundu

Dünyanın en büyük dijital medya şirketlerinden Vice Media Group'un iflas bayrağını çekebileceği iddia edilmişti. Bu iddialar, bugünkü başvuruyla resmen doğrulandı.

Bundan 20 yıl önce küçük bir punk dergisi olarak yayın hayatına başlayan, yıllar içerisinde film stüdyosu ile reklam ajansı da kuran ve bugün dünyanın en büyük çok uluslu medya şirketlerinden bir tanesi olan Vice Media Group, oldukça zor bir süreçten geçiyor. Şirketin iflas başvurusunda bulunma olasılığını dile gelmişken bu iddialar, bugün somut bir karşılık aldı.

Medya devi, resmen iflas başvurusunda bulundu. Başvuru, İflas Kanunu'nun 11. Bölümü çerçevesinde gerçekleşti. Kanun, Vice'a sınırlı süreyle bazı esneklikler tanıyacak.

İflas başvurusundan sonra neler yaşanacak?

Vice Media, ABD'de geçerli olan kanun gereği alacaklılarına karşı yükümlülüklerini erteleyebilecek. Ayrıca borçlarını yeniden düzenleyerek işin bir kısmını satmak için de zamana sahip olacak. 

Öte yandan tüm bu girişimler başarısız olursa şirket, kendi yatırımcılarına yalnızca 225 milyon dolara satılabilir.

Peki ne oldu da Vice bu hale geldi?

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla popüler hale gelen dijital medya şirketleri, internet kullanım şeklinin değişmeye başlaması ile sallanmaya başladılar. Görünen o ki yeni trendlere hızlı bir şekilde adapte olamayan medya şirketleri, son noktada aynı kaderi paylaşmaya mahkum olacaklar.

Bkz: Geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, dünyanın en popüler haber siteleri arasında yer alan BuzzFeed News'in kapanma kararı aldığından bahsettik.

Bu arada; Vice Media Group'ta bir süredir yaprak dökümü yaşandığını da belirtelim. Şirketin eski CEO'su Nancy Dubuc, 5 yıllık görevinden ayrılmaya karar verdi. Ayrıca şirketin haber ve eğlence bölümlerinden sorumlu bir numaralı isim olan Jesse Angelo da kısa bir süre önce şirketten ayrıldı.

Vice Media Group, yıllar içerisinde eşi benzeri görülmemiş bir büyüme ivmesi yakaladı. Hatta şirketin yatırımcıları arasında yer alan Disney, 2015 yılında bu firmayı 3 milyar dolar karşılığında satın almayı bile düşündü. Bu anlaşma hiçbir zaman gerçekleşmedi ancak 2017 yılına geldiğimizde işler bambaşka bir noktaya ulaşmıştı. Vice Media Group, 5.7 milyar dolarlık değerlemeye ulaşmıştı.