Evinizin oturma odasını düşünün. Yüksek ihtimalle kullandığınız tüm teknolojik aletleri evinizdeki prizlere takmanız mümkün değildir. Zira üçlü, beşli, hatta daha fazla girişe sahip olan prizler de tam da bu noktada hepimiz için hayat kurtarıcı görevi görüyor.
Teknolojik aletlerle fazla haşır neşirseniz ve daha çok prize ihtiyaç duyuyorsanız; hayatınızın bir noktasında iki çoklu prizi üst üste takıp kullanmışsınızdır. Tabii sık sık karşımıza çıkan "Prizden çıkan alev, evi yaktı" haberlerini düşününce pek çoğumuz bu konuda huzursuzluk duyuyoruz.
Peki bir üçlü prizin üstüne başka bir üçlü priz takmak ne kadar tehlikeli? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bu sorularımızın cevaplarını bize; elektrik ve elektronik konusunda ihtisasını tamamlamış, 30 yıldır bu işin içinde olan Murat Can'a sorduk.
Öncelikle prizlerin de bir sınırı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Örneğin üçlü prizleri ele alalım. Bu prizlerin her girişi ortalama olarak 16 amper çeker ve yaklaşık 3500W’a kadar dayanıklıdır. Satıcı firmalar tarafından da daha yüksek güçle prize yüklenilmemesi gerektiği belirtilir.
Bir prizin üstüne yeni bir priz daha eklediğinizde tek bir girişten çekebileceği maksimum amper sınırını aşmış oluruz. Bu durumda da karşılaşabileceğimiz bazı sıkıntılar var.
Öncelikle prizleri bu şekilde takarak kullanmak istediğiniz teknolojik aletlerin kaç watt ve amper çektiğine bakmanız gerekiyor.
Aldığınız prizlerin ne kadar güç çektiği ne kadar önemliyse taktığınız teknolojik aletlerin güç tüketimi de bir o kadar önemli. Zira biraz önce de bahsettiğimiz gibi her prizin bir sınırı var ve bu sınırı aşmadığınızdan emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde sosyal medyada gördüğümüz görüntülerle karşılaşmamız oldukça doğal.
Biliyorsunuz ki evlerimizde en çok elektrik tüketen eşyalardan biri elektrikli ısıtıcılar. Özellikle güçlü bir elektrikli ısıtıcı kullanıyorsanız faturalarınızdan da anlayabileceğiniz gibi; epey güç tüketiyorlar.
Şimdi bir de iki elektrikli ısıtıcıyı aynı prize bağladığınızı düşünün. Tek bir elektrikli ısıtıcı ortalama 2500W elektrik tüketir. İki elektrikli ısıtıcıyı aynı prize taktığınızda bu durum prizin yanmasını kaçınılmaz kılar.
Prizinizin uzatma kablosu da bu gücü aktarabilecek kapasitede olmalı.
Uzatma kabloları 1.5mm, 2.5mm gibi farklı kalınlıklara sahip olabilir. Kalınlıklarına bağlı olarak kabloların ve dolayısıyla prizlerin taşıma kapasitesi değişir. Daha kalın kablolar, karşılaştığı akım karşısında daha dayanıklıdır.
Prizinizin iç kısmında yer alan kabloların kalınlığını öğrenmek için prizinizin kablo kısmına bakabilirsiniz. Yukarıdaki görselde de görmüş olduğunuz gibi elektrik kablolarının büyük bir kısmında içinde kaç tane kablo olduğu, bu kabloların kaç milimetre kalınlığa sahip olduğu gibi bilgiler yazıyor. Bu bilgilere bakıp, prizinizinizi tanımanızda fayda var.
Ancak önemli olan bir nokta daha var: Prizlerinizin gevşemesi.
Özellikle uzun süre kullanımlarda prizlerde gevşemeler yaşanabilir. Ancak bu gevşemeler ilerleyen dönemlerde başınıza dert açabilir çünkü fişin, prize tam oturmaması akımın tam olarak aktartılmamasına sebep olur. Bu sebeple taktığınız fişlerin gevşek durmaması, prize tam oturması gerekiyor.
Aynı şekilde aktarım organlarından bir diğeri olan kablolarda oluşabilecek direnç de elektrik tesisatınıza zarar verebilir; bunun için kablolarda herhangi bir kırılma yaşamadığınızdan emin olmanızı tavsiye ederiz.
Peki üst üste taktığımız prizlerde kullandığımız teknolojik aletlerimiz zarar görebilir mi?
Günümüzde bilgisayar, televizyon gibi teknolojik aletler için ‘akım korumalı prizler’ önerilmesinin ana sebebi bu; akım korumalı prizler, kaldıramayacağı kadar yüksek bir akımla karşılaştığında kendisini kapatarak cihazınızın hasar görmesine engel olur.
Akım koruması olmayan bir priz kullandığınızda prize gelen güçte kesintiler yaşamanız durumunda priziniz yanabilir. Bu gibi durumlarda yalnızca priziniz değil; cihazınızın kabloları da yanabilir ve cihazınıza bağlı olarak daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Elektrik tesisatınız veya sigortanızda oluşabilecek sorunlar, kablolarınızda veya prizinizde oluşabilecek herhangi bir temassızlık bile prizinizin yanmasına, cihazınızın hasar görmesine sebep olabilir. Bu sebeple priz girişinizi çoğaltmak isterken daha büyük zarara uğramamak adına kullandığınız cihazların, prizinizin ve priz çoğaltıcınızın kaç 'watt' güç çektiğine mutlaka dikkat etmenizi öneriyoruz.
Elektronik ürünlerle ilgili bu içeriklerimize de göz atabilirsiniz: