ChatGPT ve Midjourney gibi üretken yapay zekâlar ile Uberduck gibi ses ve söylem klonlama teknolojileri, internette yeni bir çağ başlattı. Artık herhangi bir ünlü sanatçının sesiyle farklı şarkıları seslendirmek, en baştan bir şarkı yazmak bile mümkün oldu.
Bu teknolojinin örneklerini son olarak Eminem’in sesiyle oluşturulan kedi şarkısı ve sahte Drake ve The Weeknd gibi ‘feat’ şarkılarda gördük. Ancak bir kişi, bu işi bir adım öteye taşıyarak artık dolandırıcılığa başlamaya karar verdi. Bu kararından da sonuç aldı…
Sahte Frank Ocean ‘sızıntıları’ ile binlerce dolar kazandı:
“mourningassasin” adlı bir Discord kullanıcısı, sızdırdığını iddia ettiği yeni Frank Ocean şarkılarını para karşılığında satmaya başladı. 2016’dan beri yeni albümün yolunu gözleyen Frank Ocean hayranları da tuzağa düştü.
Gerçek ise bu kullanıcının paylaşım yaptığı Discord sunucusunun moderatörü tarafından ortaya çıkarıldı. Moderatör, sunucudan yaptığı açıklamada satılan şarkıların tamamının sahte olduğunu, “The Line” ve “Steer It” başlıklı iki şarkının da yapay zekâ ile yapıldığının doğrulandığını ifade etti.
Ancak bu gerçek, iş işten geçtikten sonra öğrenildi. Motherboard’a konuşan kullanıcı, “biz” zamirini kullanarak “9700 dolar kazanmayı başardık” açıklamasını yaptı.
Frank Ocean’ın birlikte çalıştığı plak şirketi ise henüz açıklamada bulunmadı.
Frank Ocean’ın ses klonlamasını anladık, peki müziğin kendisi nasıl oluşturuluyor?
Dolandırıcı arkadaşımız, ne yazık ki hangi yapay zekâ teknolojilerini kullandığını paylaşmadı. Ancak internette müziğiniz için bir altyapı oluşturan pek çok yapay zekâ bulunuyor. Hatta Google, henüz dün yazdıklarınızı ve mırıldadıklarınızı müziğe çeviren yapay zekâsı MusicLM’i de kullanıma sundu.
Tabii dolandırıcılarımız, müzik altyapısını kendileri de en baştan oluşturmuş olabilir.
Geçmişte gördüğümüz viral olan örnekler: