Amazon, Yapay Zekâ ile Bölgelerden Gelebilecek Talepleri Öngören Bir Sistem Geliştirdi: Siparişler Daha Hızlı Teslim Edilecek!

Amazon, müşterilerini memnun etmek için hizmetlerine yapay zekâyı entegre etmeye başladı. Şirket, yapay zekâ yardımıyla ürünlerinin müşterilere çok hızlı şekilde gelmesini sağlıyor.

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden biri olan Amazon, birçok farklı kategoride olduğu gibi yapay zekâ konusunda da öne çıkıyor. Amazon’un müşteri karşılama ve küresel operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı Stefano Prego’nun CNBC’ye yaptığı bazı açıklamalar da, yapay zekânın şirketin birçok hizmetine entegre edileceğini ortaya koyuyor.

Buna göre Amazon, e-ticaret pazarına hakim olmaya devam etmek için yapay zekâdan yararlanmaya çoktan başladı. Müşterilerin istedikleri şeyleri bulmasından, kargocuların yolunu planlamasına kadar birçok konuda yapay zekânın kullanımını görebiliriz.

Amazon, yapay zekâ yardımıyla ürünleri müşterilere yakın yerlere yerleştiriyor ve teslimatların daha hızlı olmasını sağlıyor

Perego, yapay zekânın hava gibi şartları değerlendirerek teslimat rotalarının belirlenmesine yardımcı olacağını belirtti. Yönetici ayrıca, bu teknolojilerin kullanımıyla çevrimiçi alışverişin geliştirileceğini ve kullanıcıların ne aradığının bulunmasına yardımcı olacağını söylüyor.

Ancak en çok dikkat çeken şey bunlar değil. Perego’ya göre Amazon “bölgeselleştirme” isimli bir sisteme yoğunlaşıyor. Bu strateji, ürünlerin nerede stoklanacağını belirlemek için yapay zekâyı kullanılması anlamına geliyor. Yani yapay zekâ, ürünlerin müşterilere yakın yerlere yerleştirilmesini sağlayacak. Böylece mesafe azalacak ve teslimatların hızı artacak. Tabii ki bu yöntemin, şirketin depolarının fazla olduğu yerlerde işe yarayacağını vurgulamak gerek.  

Perego bu konuyla ilgili, “Müşterilerimize sunduğumuz geniş ürün yelpazesine aşina olduğunuza eminim. Bu ürünlerin nereye yerleştirileceğine karar verme sorunun ne kadar karmaşık olduğunu düşünün” ifadelerini kullanıyor ve yapay zekânın bunu hızlıca halledip, ürünlerin yakın mesafelerde stoklanabileceğini ekliyor.

Bu strateji, satılan belli şeylerin nerede ve neden talep edildiğini belirlemek için yüz binlerce; hatta milyonlarca ürünü analiz edilmesini gerektiriyor. Analizlere göre belirlenen bölgelerdeki depolar da bu ürünlerle dolduruluyor. Perego’ya göre plan çoktan işe yaramaya başladı. Yönetici, ABD'de müşterilere teslim edilen ürünlerin %74’ünün onlara yakın bölgelerden geldiğini kaydetti.

Amazon’un bu hamlesi, yapay zekânın farklı sektörlerden şirketler tarafından işgücüne dahil edilmesinin bir başka örneği. Mesela IBM, geçtiğimiz günlerde binlerce pozisyonu yapay zekâyla değiştirmek için işe alımları durdurmuştu.