Dünyada hem dizi hem de film alanında adından söz ettiren Hollywood'un son yıllarda önemli bir rakibi var. Aslında tarihi 90'lı yıllara dayansa da 2020'den sonra büyük bir atılım yapan Kore sinemasından bahsediyoruz. "K-Drama" olarak bilinen Güney Kore dizi ve filmleri, son yıllarda çevrim içi yayın platformlarının da etkisiyle büyük bir atılım gerçekleştirdi.
Özellikle 2021 yılında Netflix'te yayınlanan Squid Game dizisi, BTS gibi K-Pop müzik grupları Kore sinemasının tüm dünyada tanınmasına yol açtı. Peki Kore dizi ve filmleri ne yaptı da dünyayı ele geçirdi? Bu noktada biri film biri dizi olacak şekilde iki kilit isim görünüyor.
İlk büyük atılımlar 1997'de başladı.
[GIPHY:QfYQ9G7zVhpqNANNaZ][/GIPHY]
Kore dizi ve filmlerinin popülerleşmesini tek bir sektör üzerinden göremeyiz. Bu noktada Güney Kore'nin yaptığı en iyi şey kendi kültürlerini istikrarlı bir şekilde dünyaya tanıtmak oldu. "Kore dalgası" anlamına gelen "Hallyu" terimi, Güneydoğu Asya ülkeleri ve Çin'de Güney Kore dizilerinin popülerlik kazanması üzerine verildi.
Bu noktada popülerlik kazanan ilk dizi 1997 tarihli "What Is Love" dizisiydi. 1999 yılında ise aksiyon sahneleriyle tüm Asya'da ünlü olan "Shiri" filmi Kore sinemasını dünyaya tanıttı.
Hallyu etkisi katlanarak devam etti.
[GIPHY:D4wxuafOeIn7ByGTdD][/GIPHY]
Kore dalgası olarak bilinen Hallyu etkisi, 2000'li yıllar içerisinde özellikle K-Drama ve K-Pop ile yükselmeye devam etti. BTS gibi dünya üzerinde milyonlarca hayranı bulunan müzik grupları, Bong Joon Ho gibi ikonlaşan Güney Koreli yönetmenler derken Kore kültürü bir bütün halinde yükselmeye devam etti. Hatta sadece müzik ve sinema alanında değil dizi ve filmlerle reklamı yapılmış yemek ve cilt ürünleri de bu popülarite ile satış rakamlarını dünya genelinde artırdı.
Güney Kore'nin kültürünü iyi bir şekilde yansıtan bu projeler, ülke turizmini teşvik ettiği gibi ekonomiyi de iyi anlamda etkiliyor.
Güney Kore'nin yükselişinde müziğin etkisi çok büyük.
[GIPHY:YgUKY9DP8ec2Ioh31k][/GIPHY]
Güney Kore dizileri ve filmleriyle yükselişte olan ve özellikle genç hayran kitlesine sahip bir ülke. Bunun ardındaki en büyük etkenlerden biri de müzik grupları oldu. 2012 yılının en ünlü olayı neydi diye sorsak hangi cevabı verirdiniz? 2012 yılı; PSY'nin "Gangnam Style" şarkısının viral olduğu yıl. Bu şarkı YouTube'da da döneminin en çok izlenen videosu olarak Guinness Dünya Rekoru'nu kazanır.
2020'de ise Grammy'ye aday gösterilen BTS, tüm dünyadan yüz milyonlarca hayran kitlesiyle K-Pop müziğinin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Tüm bu atılımlar insanların Kore kültürüne olan etkisini artırdı.
Yakın tarihteki büyük atılımların arkasında Parasite filmiyle Squid Game dizisi var.
[GIPHY:6Xk9wITTnEuqTicbej][/GIPHY]
Güney Kore sineması, son 25 yıldır sürekli yukarı yönlü bir grafik çiziyor. Bu grafiği son yıllarda yukarı doğru fırlatan iki yapım daha var. Bu yapımlardan biri 2019 yılında çıkan ve ve "En İyi Film" dahil tam 4 Akademi Ödülü almayı başardı. Üstelik bu başarıyı elde eden ilk İngilizce olmayan filmdi.
Sinemadaki bu atılıma ek olarak Netflix'in son birkaç yıldır Güney Kore sinemasına verdiği destek de büyüyerek devam etti. "The Handmaiden, Sweet Home" gibi yapımlar tüm dünyada ses getirdi ancak asıl patlama Squad Game ile oldu.
Squid Game, Netflix'in dahi kendisinden beklemediği kadar büyük bir başarıya imza attı ve platformda tüm zamanların en popüler dizisi oldu. Bu başarısı Güney Kore sinemasının tüm dünya tarafından tanınmasına ve büyük bir ivme kazanmasına neden oldu. Günümüzde Netflix başta olmak üzere pek çok platformdan Güney Kore yapımı dizi ve filmler fonlanmaya devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda bu bölgeden çok daha fazla yapımı görmeyi bekliyoruz.