Bundan birkaç ay önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde; Instagram, Facebook ve WhatsApp gibi dev platformların arkasındaki şirket Meta’nın, Twitter benzeri metin odaklı merkeziyetsiz bir platform üzerinde çalıştığından bahsettik. Birkaç ay içerisinde tanıtılacağı söylenen platform hala çok büyük gizemlere sahip olsa da yeni haberler gelmeye devam ediyor.
Meta, üst düzey yöneticilerle gerçekleştirdiği bir toplantıda yaklaşmakta olan yeni platformun demosunu gösterdi. Böylelikle "Project 92" olarak kodlanan platform ile ilgili yepyeni bilgiler açığa çıkmış oldu. Gelin hep birlikte Twitter'a rakip olacak yeni platformun ortaya çıkan yeni özelliklerine yakından bakalım.
Project 92 böyle görünecek
Edinilen bilgilere göre Project 92, merkeziyetsiz sosyal medya protokolü "ActivityPub" ile entegre çalışacak. Bu da sosyal ağın dikkat çekici bir özelliğe sahip olmasını sağlayacak. Şöyle ki bir kullanıcı, Project 92'deki hesabını ActivityPub ile entegre olan Mastodon gibi farklı platformlara taşıyabilecek.
Project 92 ile ilgili konuşan isim, şirketin üst düzey yöneticilerinden Chris Cox oldu. Merkeziyetsiz sosyal medya platformunu "Twitter'a cevabımız" olarak yorumlayan Cox, Elon Musk'ın Twitter'ını kast ederek, "akılcı bir şekilde işletilen bir platforma sahip olmakla ilgilenen içerik oluşturuculardan ve tanınmış kişilerden, Project 92'ye inandıklarının ve güvendiklerinin haberlerini alıyoruz" ifadelerini kullandı. Cox'a göre bu sosyal ağdaki esas hedef; güvenlik, kullanım kolaylığı ve güvenilirlik.
Project 92 ile ilgili geçmişte ortaya çıkan bilgiler:
Uygulamanın logosu Twitter ve Instagram karışımı olacak!
Mobil uygulamalar hakkındaki paylaşımlarıyla tanınan Matt Navarra sosyal medyada paylaştığı bir görüntüde, Meta'nın Twitter'a rakip olarak çıkartacağı uygulamanın logosunu paylaştı. Logonun, Twitter'ın rengi olan maviden esinlenildiği görülüyor.
Twitter benzeri birçok özelliğe sahip olacak
Matt Navarra, Lia Haberman isimli bir kullanıcının paylaşımlarını alıntılayarak yeni platforma ilk bakışı atmamızı sağladı. Paylaşılan görüntüde, platformun hem Twitter’ı hem de Instagram’ı andıran bir akışa sahip olabileceği görülüyor. Öte yandan; ana sayfada hem takip edilen kişilerin gönderileri hem de önerilen içerikler yer alacak. Ayrıca, 500 karaktere kadar metin içeren gönderiler paylaşılabilecek. Bu, Instagram gönderilerindeki 2,200 karakterlik sınırdan daha az. Metin dışında video ve görsel de paylaşılabilecek. Son olarak uygulama, güvenlik özelliklerine de yer verecek. Instagram’da engellediğiniz hesaplar veya kelimeler bu platformda da engelli olacağını belirtelim.
Meta, yeni uygulamaya ilk olarak ünlüleri getirmek istiyor
Matt Navarra'nın daha önce paylaştığı bilgilerde, mavi tik gibi özelliklerin Instagram'dan yeni uygulamaya aktarılacağı belirtilmişti. Öte yandan Instagram takipçilerinizin bu platforma katıldığınızda bildirim alacağı da söyleniyordu. Şirketin uygulamayı herkes için sunmadan önce oyuncular, yapımcılar, yazarlar, sporcular, komedyenler gibi yüksek profilli kullanıcıları hedeflediği da gelen bilgiler arasında.