Bitcoin, 2023’te Yüzde 60 Değer Kazandı: Peki Bitcoin Fiyatı Neye Göre Değişiyor?

Bitcoin, oldukça oynak bir fiyat grafiğine sahip. Şimdilerde genel olarak yükseliş trendinde olan Bitcoin, zaman zaman çok sert düşüşler de yaşıyor. Peki Bitcoin fiyatı nasıl belirleniyor? Neden düşüyor veya yükseliyor?

Son yılların en çok tartışılan yatırım araçları arasında yer alan kripto paralar, en büyük hacimli kripto para olan Bitcoin’in (BTC) yükseliş trendine girmesiyle yeniden gündemde yer almaya başladı. 2023 yılına 16 bin 500 dolar seviyelerinde başlayan Bitcoin, birkaç ay içerisinde yüzde 60’tan fazla değer kazandı ve 27 bin dolar seviyelerine kadar geldi. Hal böyle olunca 2023’ün en karlı yatırım araçlarından biri Bitcoin oldu.

Peki BTC, nasıl oluyor da böyle yüksek oranlarda fiyat değişimleri yaşayabiliyor? Bu içeriğimizde, Bitcoin fiyatı üzerinde etki eden faktörlere yakından bakacağız. Eğer halihazırda Bitcoin yatırımınız varsa veya Bitcoin’e yatırım yapmayı düşünüyorsanız, bu makaledeki hususlara dikkat ederek kendi alış satış stratejinizi oluşturabilirsiniz.

Bitcoin fiyatını etkileyen faktörler

  • Arz talep dengesi
  • Madencilik
  • Güvenlik sorunları ve regülasyonlar
  • Medya etkisi
  • Ekonomik ve jeopolitik gelişmeler

Bitcoin fiyatını belirleyen hususlar arasındaki en önemli konular bunlardır. Elbette bazı istisna durumlar oluşabilir ve BTC fiyatı bir anda hiç beklenmedik bir şekilde yükseliş veya düşüş trendine girebilir.

Arz talep dengesi

Nasıl altın, gümüş veya hisse senedi gibi yatırım araçlarında arz talep dengesinden bahsederiz, aynı durum BTC için de geçerlidir. Çünkü arz talep meselesi, piyasanın oluşmasını sağlayan bir numaralı husustur. Bitcoin’in fiziksel bir emtia olmaması, bu kripto paranın arz talep dengesinden etkilenmeyeceğini düşündürebilir. Ancak bu doğru bir yaklaşım değildir.

Bitcoin’in toplam arzı 21 milyon adettir. Bitcoin piyasaya sürüldüğünde bunun çok büyük bir bölümü şifreliydi. Madencilik çalışmaları ile çözülen şifreler, bugüne dek 18 milyonun üzerinde Bitcoin’in piyasaya sürülebilmesini sağladı. Geriye kalan birkaç milyon adetlik arz ise 2140 yılı gibi piyasaya sürülmüş olacak. O yıllar geldiğinde Bitcoin’e olan talep sürekli artarsa, bugün binlerce dolar olarak ifade ettiğimiz Bitcoin fiyatı, o günlerde milyon, belki de milyarlarca dolar seviyelerine ulaşmış olacaktır.

Madencilik

Az önce de belirttiğimiz gibi; Bitcoin herhangi bir merkez bankası tarafından basılan bir para değil. Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in algoritması ile 21 milyon adet Bitcoin’i o gün bastı. Ancak bunlar şifreli ve şifrelerin çözülebilmesi için de özel cihazlar gerekiyor. İşte bu cihazlardan edinen kişilere de madenci deniyor.

Bitcoin madencileri, kar etmek amacıyla madencilik cihazları kullanıyorlar ve bunların ciddi maliyetleri var. Tek bir cihazın kazancı yeterli olmadığı için fabrika büyüklüğünde tesisler kuruluyor. Elbette bunların maliyetleri var. Madencinin maliyeti ne kadar yükselirse, BTC için istenen fiyat da o kadar artıyor. Bu durum, Bitcoin fiyatını doğrudan etkiliyor.

Güvenlik sorunları ve regülasyonlar

Kripto varlıklar, genelde merkeziyetsizlik üzerine inşa edildiler. Üstelik oldukça yeni teknolojiler. Hal böyle olunca kripto paralara duyulan güven pek de yüksek değil. Üstelik zaman zaman karşılaştığımız kripto para dolandırıcılıkları da güven zedelenmesine yol açabiliyor. İşte tam da bu noktada regülasyonlar devreye giriyor.

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, kripto para camiasının regülasyon isteyen kurumların başında geliyor. Çünkü Binance’e göre hem sektörün geleceğini hem de yatırımcıyı korumak için yapılabilecek tek şey düzenleme. Şunu da belirtelim; neredeyse her ülke aktif olarak kripto para düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Bu düzenlemeler yaygınlaştıkça sektöre duyulan güven artacak. Bunun Bitcoin fiyatını olumlu etkilemesi kimseyi şaşırtmayacaktır.

Medya etkisi

Bitcoin fiyatı ne zaman yükseliş trendine girse haber kanallarında konuşulmaya başlar. Özellikle de sert yükselişlerin yaşandığı boğa dönemlerinde… Bu durum, daha fazla insanın Bitcoin ve diğer kripto varlıklarla ilgili bilgi sahibi olmasını sağlar. Hal böyle olunca insanlar, paralarını kripto paralara yatırırlar. Yani talep artar. Talebin artması ise fiyatlara pozitif etki yapar.

Ancak bunun tam tersi de yaşanabilir. Kripto paralar, geleneksel finans sisteminin yerine geçmek için var olmuşlardır ve bunun bir gün gerçekleşmesi, bazı kesimlerin isteyeceği bir şey değildir. Yine medya kartı oynanır ve gerek Bitcoin, gerekse diğer kripto varlıklarla ilgili olumsuz haberler pompalanmaya başlar. Satışlar artar ve fiyatlar düşer.

Ekonomik ve jeopolitik gelişmeler

Türkiye, Avrupa’da en çok kripto para yatırımı yapılan ülkelerin başında geliyor. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Evet, kimimiz gerçekten de daha fazla kar etmek için Bitcoin ve diğer kripto paralara yatırım yapıyor. Ancak pek çok kişinin kripto paralara bel bağlamasının esas nedeni, TL’nin değer kaybetmesinden, yani enflasyondan etkilenmemek.

Bunu sadece Türkiye özelinde düşünmeyin. Dünyanın bir numaralı ekonomisi olan ABD’de kriz patlak verse dolarda çok ciddi değer kaybı yaşanır. Bir yıldan uzun süredir Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya’nın para birimi olan rublenin diğer ülkelerce geçersiz kabul edilmesi, Rusya’nın elini kolunu bağlar. İşte hiçbir kişiye, kuruma veya ülkeye bağlı olmayan Bitcoin, kıyamet kopsa da var olmaya devam eder. Böylesi olasılıklar, Bitcoin’i geleceğin bir numaralı para birimi haline getirebilir…

Bitcoin fiyatı yıllar içerisinde nasıl değişim gösterdi?

Yukarıda, Bitcoin fiyatının yıllar içerisinde nasıl bir değişim yaşadığını görüyorsunuz. BTC ilk kez satışa çıktığında sadece 0,003 dolar karşılığında satın alınabiliyordu. Erken aşamada şimdikine kıyasla oldukça değersiz olan Bitcoin, 2011 yılında ilk kez 1 dolar seviyesine ulaştı. 10 yıl sonra, yani 2021 yılında 40 bin dolar seviyesini konuştuğumuz Bitcoin, yılın ilerleyen dönemlerinde ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin doları gördü. 

Zirveden sonra ise Bitcoin’de büyük bir düşüş trendi başladı. Bu düşüş o kadar derindi ki Bitcoin, Ocak 2023’te 16 bin dolar seviyelerine kadar geriledi. Elbette bu süreç kendi kendine yaşanmadı. Kripto para dolandırıcılıkları artarken, bazı borsaların iflas etmesi, sektörü zora soktu. Ancak her şeye rağmen 16 bin dolar seviyesi, BTC için bir dip seviye oldu ve kripto para dünyasının kralı, şimdilerde yeniden yükseliş trendi gösteriyor. Bu yükselişin ne zamana kadar süreceği merak konusu…

NOT: Bu içerik yatırım tavsiyesi kapsamında değerlendirilmemelidir. Kripto para yatırımları, diğer tüm yatırımlardan daha risklidir. Bu yüzden yatırım yapmaya karar vermeden önce tüm riskleri değerlendirmeli ve atacağınız adımları buna göre şekillendirmelisiniz.

#işbirliği