Her zaman telefonumuzu şarj edeceğimiz bir priz bulamıyoruz, bazen de bize yakın olmuyor ve telefonumuzdan uzak kalmak istemiyoruz. Bu yüzden genellikle powerbank’leri kullanmak zorunda kalıyoruz.
Konserlerde, arkadaşlarımızla bir kafede otururken, hatta bazen evin içinde bile vazgeçilmezimiz hâline gelen powerbank’ler hakkında bir şeyi fark ettiniz mi? Kapasitesine göre seçtiğimiz cihazlar, vadettiği şarjı her zaman sağlamıyor. Peki neden?
Neden bazı powerbank'ler, vadettiğinden çok daha az şarj ediyor?
CHOICE, powerbank'lerin gerçek şarj kapasitelerinin ne olduğunu görmek için 31 popüler modeli test etti ve neredeyse tüm markalarda iddia edilen sayıyla şarj etme miktarı tutarsız çıktı.
Sonuç olarak 10.000 mAh kapasiteli bir powerbank'in yalnızca 6.000 ila 7.000 mAh gücünde şarj aktarabileceğini ortaya koydular.
Kablonun kalitesi de büyük rol oynuyor.
Powerbank’ler, şarjı bir cihaza iletirken enerji kaybı yaşayabilir. Bu kayıp, kablonun kalitesine göre de değişiklik gösterebilir. Ayrıca düşük kaliteli veya uzun kablolar, enerjinin telefonunuza aktarılırken gerilim kaybına yol açar.
Tahmin edebileceğiniz üzere bu gerilim kaybı, şarj kapasitesinin bir kısmının yok olmasına sebep olur.
Telefonunuzun kendisi ve powerbank’in kalitesi, enerji kaybına yol açabilir.
Eğer telefonunuz eskiyse powerbank’in enerjisini sağlıklı bir şekilde depolayamayabilir. Yani 20.000 mAh kapasitesiyle satın aldığınız bir powerbank’in yeni bir telefonu şarj etme verimi eski bir cihazla aynı olmaz. Telefonunuzun yeni ya da iyi bir marka olması kadar powerbank’in markası da önemlidir. Yüksek kaliteli ve gelişmiş teknolojiye sahip powerbank’ler, genellikle daha verimli şarj aktarımı yapar.
Telefon bataryalarının kapasiteleri modelden modele farklılık göstermekle birlikte, genellikle 2.000 mAh-5.000 mAh arasında değişir. 20.000 mAh kapasitesinde bir powerbank'in ise malzemeler kaliteliyse 2500 mAh’lık bir telefonu, 8 kez şarj etmesi beklenir.
Telefonlarla ilgili diğer ilgi çekici içeriklerimize göz atmak isterseniz: