Bir otomobilin, fizik kurallarının sınırlarını zorlayarak tavanda ters şekilde ilerlemesi sadece bilim kurgu filmlerindeki sahnelerden ibaret olmayabilir. Bu ilginç konu, Newton'un hareket yasaları, yerçekimi ve merkezkaç kuvveti gibi temel fizik prensiplerinin bir araya gelmesiyle oluşabilir hale geliyor.
Hadi, hep beraber bir arabanın tavanda gidebilmesi için kaç km hıza ulaşması gerektiğini araştıralım.
Araçların tavanda gidebilmesi için itme kuvveti çok önemli.
Araçların tavanda sürülebilmesi için gerekli olan hız ve itme kuvveti; aracın tasarımı, ağırlığı ve hava ile olan etkileşimine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin bir araştırma, aracın 135 derecelik eğimli bir yolda düşmeden devam edebilmesi için saatte yaklaşık 322 kilometre hıza ulaşması gerektiğini belirtiyor.
Formula 1 araçları teorik olarak tavanda gidebilir.
Formula 1 araçları, yüksek hızlarda inanılmaz miktarda itme kuvveti üretiyorlar. Bu kuvvet; araçların teoride yerçekimini dengeleyip, belirli bir hızın üzerindeyken tavanda asılı gidebilecekleri anlamına geliyor. Bu arabalar, kendi ağırlıklarının 2 ila 3 katı kadar bir itme kuvveti oluşturabiliyorlar. Yani yüksek hızlarda tavanda bile sürüş yapabilmeleri mümkün hale geliyor.
Bu durum Formula 1 araçların aerodinamik tasarımının mühendislik harikası olduğunu da kanıtlıyor.
Motorların yeterli gücü üretmesi gerekiyor.
Eğer ters bir sürüş yapılacaksa; içten yanmalı motorlar ters dönük çalışacak biçimde tasarlanmadıkları için, motorun yağlanması ve yakıtın düzgün beslenmesi için özel ayarlamalar gerekiyor.
Elektrikli motorlar bu koşullara daha esnek çalışabiliyor çünkü yakıt, yağlama veya soğutma gibi akışkan sıvılara bağımlı çalışmıyorlar.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz: