Sunroof ya da cam tavan, deyim yerindeyse arabanın havasını artırırken içeride de daha ferah bir ortamın oluşmasını sağlıyor.
Ancak bu ikiliyle ilgili güvenlik endişeleri de ön plana çıkabiliyor.
Ele almamız gereken ilk konu, arabanın yapısal bütünlüğü.
Sunrooflar, aracın çatısında açıklık yaratır, bu da teorik olarak bakarsak çatının yapısal bütünlüğünü azaltabilir. Ancak modern araçlar bu yapısal değişiklik de hesaba katılarak tasarlanıyor. Yani normal bir araba tavanı kadar dayanıklı olacak şekilde güçlendiriliyorlar ve bu sayede arabanın rijit yapısı bozulmuyor.
Çoğu cam tavan, kırılmaya karşı dayanıklı olacak şekilde güçlendirilmiş camdan yapılıyor.
Bu camlar, normal camlara göre daha zor kırılıyor ve çarpışma durumunda bile büyük parçalara bölünmüyor. Otomobil üreticileri, yukarıda da bahsettiğimiz gibi cam tavanı, aracın yapısal bütünlüğünü bozmaması için çerçeve ve desteklerle güçlendiriyor. Bu, özellikle çarpışma testlerinde aracın tavanının bükülme ve içeri doğru çökme direncini artırıyor.
Ayrıca cam tavanlar genellikle perde hava yastıkları ile uyumlu şekilde çalışacak biçimde tasarlanıyor.
Sunrooflar da genellikle temperli veya lamine camdan yapılır.
Bu camlar da yüksek darbe kuvvetlerine maruz kaldıklarında büyük parçalara ayrılmaz, daha küçük, daha az keskin parçalara bölünür böylece yaralanma riskini azaltır.
Bahsettiğimiz tüm bu detaylar aracın üreticisi tarafından hesaplanıyor. Ancak dikkat…
[GIPHY:LyHtWJnOC5v3EXYrxb][/GIPHY]
Yukarıda anlattıklarımızın hepsi, arabanızın üretici firması tarafından yapılan uygulamalar. Sonradan taktıracağınız bir sunroof için iyice araştırma yapmalı, işinde uzman olan firmalarla görüşmelisiniz.
Evet, otomobilde cam tavan ya da sunroof yer alacaksa üretici firma tüm detayları düşünüyor ve güvenlik testlerini uyguluyor. Ancak yine de cam tavanlı bir araç almayı düşünüyorsanız, aracın çarpışma testi sonuçlarını ve özellikle tavan güvenliği ile ilgili değerlendirmeleri incelemeniz faydanıza olacaktır.
Benzer içeriklere de göz atabilirsiniz: