Çin'in Chang-e 6 Aracı Ay'ın Karanlık Yüzüne İndi [Video]

Çin'in Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere 3 Mayıs'ta gönderdiği aracı Chang-e 6 başarılı bir iniş yaptı.

Ay ve Dünya'nın dönüş şekillerinden kaynaklı olarak, gezegenimizden baktığımızda uydumuzun hep aynı yüzünü görüyoruz. Göremediğimiz tarafına ise "Ay'ın karanlık yüzü" adını veriyoruz. Bu göremediğimiz bölgeden tarihte ilk defa taş ve toprak örnekleri toplanacak. Bu görevi gerçekleştirecek olan Chang-e 6 aracı Ay'a başarılı bir iniş gerçekleştirdi. 

Ay'ın Güney Kutup-Aitiken Çanağı bölgesine gönderilen keşif aracı, robotik kolu aracılığıyla toprak ve kaya örnekleri toplayacak. Bu örnek toplama işlemi planlandığı gibi giderse 14 saatte tamamlanacak. Toplanan örnekler daha sonra konteynerlerde mühürlenecek. Ardından da örnekler, yükselme aracı ile yörüngede bekleyen uyduya, uydudan da gezegenimize gönderilecek. 

Ayın karanlık yüzü nedir?

Ay'ın karanlık yüzü aslında oldukça nadir bir durum. Dünya'nın dönüş hızı ile Ay'ın yörüngedeki dönüşü arasındaki dengeden dolayı ortaya çıkan bu durum, Ay'ın hep aynı yüzünü görmemize neden oluyor. Ay'ın karanlık yüzü ifadesindeki karanlık ise o yüzün ışık almamasından değil hakkındaki bilgilerimizin az olmasından kaynaklanıyor. 

İlk defa 1959 yılında Sovyetler Birliği'nin Luna uydusu tarafından gözlemlenmiş olan Ay'ın karanlık yüzü, ismini Çin Mitolojisi'nden alan Chang-e 6 ile ilk defa örnek alınması için hedef olarak seçilmiş olacak. Çin ileride görevlerine Chang-e 7 ve doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini gözlemleyeceği Chang-e 8 ile devam edecek.