Yatırımlarınızın Ne Kadar Sürede İkiye Katlayacağını Öğrenmenin Basit Yolu: 72 Kuralı

Büyük bir beklentiyle yaptığınız yatırımlarınızın ne kadar sürede iki katına çıkacağını bilmek ister misiniz? Finans dünyasının bunun için eğlenceli ve pratik bir sırrı var: 72 Kuralı!

Faizlerin gitgide yükseldiği bu dönemde, özellikle mevduat faizine yatırım yapan yatırımcıların ilgisini oldukça çekecek olan 72 kuralı, basitçe paranızın ne kadarlık bir zamanda ikiye katlayacağını hesaplamamızı sağlıyor.

Bu basit matematik kuralıyla, yıllık faiz oranına göre paranın büyüme hızını kolayca tahmin etmek mümkün oluyor.

72 kuralının köklerinin oldukça eskiye dayandığı biliniyor.

[GIPHY:BcftOn6rRR1monmOUi][/GIPHY]

Kaynaklarda, İtalyan matematikçi Luca Pacioli'nin Summa de Arithmetica adlı kapsamlı matematik kitabında bu kurala atıfta bulunduğu ve köklerinin 1494 yılına kadar uzandığı belirtiliyor.

Basitçe açıklamak gerekirse 72 Kuralı, paranızın iki katına çıkma süresini hesaplamak için kullanılan basit bir formüldür.

72 sayısının, faiz oranları ve büyüme süreleri arasındaki ilişkiyi basit bir şekilde tahmin etmek için ideal bir sabit olduğu prensibine dayanan bu kuralım özellikle %6 ile %10 arasındaki yıllık faiz oranları için oldukça doğru sonuçlar verdiği belirtiliyor.

Tamam temellerini anladık peki bu kural nasıl çalışıyor?

[GIPHY:CpYmcYrFfYXTjZoTxY][/GIPHY]

Adım adım nasıl çalıştığını anlatalım:

  1. Öncelikle faiz oranınızı tespit etmeniz gerek. (Diyelim ki 72 kuralı için bu oran %6 olsun)
  2. Daha sonra 72’yi faiz oranınıza bölmelisiniz. (72 ÷ 6 = 12)
  3. Ulaştığınız sonuç (bizim örneğimizde bu 12 oldu) size %6 faiz getirisiyle yatırımınızın kaç yıl içinde iki katına çıkacağını gösterir. Örneğin, faiz oranımız %8 olsaydı, paranızın 9 yıl (72 ÷ 8 = 9) içinde ikiye katlanacağı sonucuna ulaşacaktık.

Peki ya diğer faiz oranlarında durum nasıl?

[GIPHY:hX0GjzvdRHDyxStJxy][/GIPHY]

72 kuralı, ağırlıklı olarak %6 ile %10 aralığında olan faiz oranlarıyla çalışır.

Bu aralığın dışındaki oranlarda hesaplama yapmak içinse faiz oranı %8 eşiğinden her 3 puan saptığında, sapmanın artış ya da azalış olması durumuna bağlı olarak 72'ye 1 ekleyerek veya çıkararak kuralı faiz oranınıza uygun hâle getirmek mümkün.

Örneğin, yıllık %11 bileşik faiz oranı, %8'den 3 puan daha yüksektir. Bu sebeple 72'ye 1 eklenerek aynı formülü 73 sayısıyla uygulamak gerekir.

Faiz oranımız %11 değil de %14 olsaydı, bu oran %8’den 6 puan daha fazla olduğundan 72’nin üzerine 2 ekleyecek ve formülü 74 ile uygulayacaktık!

Ülkemizin faiz oranlarına göre bir deneme yapalım.

[GIPHY:yxJGSEyToH2BioX3u4][/GIPHY]

Rastgele bir banka seçelim. Bu banka İş Bankası olsun. İş Bankası’nın sitesine gittiğimizde 1 yıl ve üzeri 5000 ile 100.000 tl arasındaki mevduatlara %34 faiz uygulandığı görülüyor.

%34 %8’den 26 baz puan daha büyük olduğundan dolayı, gerekli işlemi (26 ÷ 3 = 8,66 ≈ 9) yaptığımızda 72’nin üzerine 9 eklememiz gerektiği sonucuna ulaşıyoruz.

Bu şekilde formülü uygulayacak olursak, 81 ÷ 34 = 2,38 sonucuna ulaşıyoruz. Yani bu formül basitçe yaklaşık iki buçuk yıl sonra paranın değerini ikiye katlayacağını gösteriyor.

Tabii ki bunun sadece bu hesaplamayı kolaylaştırmak adına karmaşık bir formülün basitleştirilmiş bir versiyonu olduğunu ve ikiye katlama zamanını sapma olmadan hesaplamak için karmaşık olan formülü tercih etmeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Ayrıca bu içeriğin bir yatırım tavsiyesi olmadığını da belirterek içeriğimizi noktalayalım.

Kaynak: Investopedia, Advisor Channel

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: