Tüm Yiyeceklerin Bir Ömrü Varken Bal Neden Bozulmuyor?

Neredeyse her yiyeceğin bir raf ömrü varken balın hiç bozulmadığını biliyoruz. Peki bu nasıl olabiliyor?

Bal, doğanın bize sunduğu nadir mucizevi bir şifa kaynağı. Yıllar geçse de hakiki balın bozulmadığı da bilinen bir gerçek.

Bu ‘bozulmama’nın sırrı da aslında çok basit!

Yüzyıllar boyunca insanlığın beslenme ve sağlık kaynağı olarak görülen bal, şifalı olmasıyla da dikkat çekiyor.

Birçok besin maddesi zamanla bozulurken bal, eşsiz özellikleri sayesinde bozulmayan bir yapıya sahiptir. Aslında bu eşsiz özelliğinin altında içeriğinde yer alan yüksek asidite seviyesi yatıyor. İçerdiği çeşitli asitler, mikroorganizmalar için yaşama ortamı oluşturamayacak kadar yüksek bir asidite sağlar. Bu da aslında balın bozulmasını engeller.

Diğer bir özelliği de içindeki su miktarının son derece düşük olmasıdır.

[GIPHY:UgO2IQ2leQE0IJrJ3L][/GIPHY]

Mikroorganizmalar için yaşamın temelini oluşturan su, balda oldukça sınırlı miktarda vardır. Bu düşük su içeriği, balın mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturmamasını sağlıyor.

Tabii içerdiği yüksek şeker içeriğini de atlamamak gerek. Bu şeker, suyu hücrelerinden dışarıya doğru çeker. Bu da mikroorganizmaların su kaybetmesine ve dolayısıyla yaşamlarını sürdürememesine neden olur. Bal da bu şekilde içindeki mikroorganizmaları öldürür ve üremelerini engeller.

İnsanlık için oldukça faydalı, her derde deva olarak görülen balı; içeriği sayesinde senelerdir tüketilebilir hâlde tutabiliriz.

Kaynaklar: BBC, All Recipes

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: