Tüm Baharatların Aksine Karabiber Neden Deli Gibi Hapşırmamızı Sağlıyor?

Yemeklerin olmazsa olmazı karabiber, Türk ve dünya mutfağının vazgeçilmez baharatlarının en başında geliyor. Fakat bu baharatı ne kadar sevsek de bizi hemen hapşırtıyor! Sizce bunun sebebi ne olabilir?

Pek çoğumuz nedenini bilmesek de mutfakta karabiber kullandığımız an kendimizi hapşırıklar içinde buluyoruz.

Aslında bu hapşırma refleksimizin tetiklenmesinin tek bir sebebi var: Kimyasal bileşen!

Hapşırma refleksimizin karabiberle ilgisi ne?

Karabiberin içinde piperin adında bir kimyasal bileşen bulunuyor. Aslında bizi hapşırtan tek şey de bu. Piperin, karabiberin tadını oluşturan ve ona acı bir lezzet veren bileşik.

Bu bileşik, burun boşluğuna veya boğaza girdiğinde vücudunuzun hapşırma refleksini tetiklemek için sinir uçlarını uyarıyor. Ancak burada ilginç olan şey, piperinin aslında bir savunma mekanizması olması.

Vücudumuzun doğal savunma mekanizması da bizi hapşırtıyor.

[GIPHY:IzlrxwjaAfYqy1eHSs][/GIPHY]

Piperin, soluduğumuz havaya karışınca burnumuzun ucunda yer alan sinir uçlarını etkiliyor. Beynimiz ise bunu bir tehlike çanı olarak algıladığı için hemen bu ‘yabancı maddeyi’ vücudumuzdan atmak için hapşırmamızı sağlıyor.

Bazen bir kez hapşırırken bazen üst üste birden fazla hapşırmamızın sebebi de piperinin dışarı atılmasıyla alakalı. Çünkü beynimiz, piperini dışarı atana kadar hapşırma refleksini etkin hâlde tutuyor.

Kaynaklar: LOC, Live Science

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: