Google Haritalar, her ne kadar evimizin sokaklarını, dağı, bayırı çok düzgün biçimde gösterse de okyanuslar nedense çok sahte duruyor değil mi?
Sanki okyanusları sadece kabartıp geçmişler gibi. Sahiden neden böyle?
İlk önce Google Haritalar’da görüntülerin nasıl oluşturulduğunu incelemekte fayda var.
Google Haritalar'ın tamamen zoom yapılmış hâli, aslında birçok küçük görüntü parçasından oluşan bir mozaik gibi.
Her bir zoom seviyesi, daha fazla ayrıntı gösteren yeni bir görüntüye geçiş yapıyor. Haritanın büyük bir resimden ziyade birçok küçük resmin bir araya gelmesiyle oluştuğunu gösteriyor.,
Mozaik yapısı, karaların haritalanması için oldukça etkili olsa da su kütleleri için büyük zorluk oluşturuyor çünkü her bir görüntü parçasının diğerleriyle uyumlu olması ve sürekli bir bütün oluşturması gerekiyor.
Peki su kütlelerinin haritalanması neden bu kadar zor?
Okyanusları haritalamak, karaları haritalamaktan çok daha zordur. Bunun nedeni de suyun sürekli hareket hâlinde olması ve ışığı yansıtma şeklinden kaynaklanyor.
Su, üzerine düşen ışığın büyük bir kısmını farklı yönlere yansıtır ve bu da uydu görüntülerinde parlak lekeler oluşturur. Lekeler, suyun doğru bir şekilde haritalanmasını zorlaştırır.
Ayrıca ticari uydu şirketleri, genellikle açık okyanusların görüntülerini çekmek istemezler çünkü bu görüntüleri satın almak isteyen çok az kişi vardır. Ayrıca görüntülerin çekilmesi ve iletilmesi de oldukça maliyetli.
Bu yüzden Google, okyanusları göstermede detaylı uydu görüntüleri yerine Genel Batimetrik Okyanus Haritası (GEBCO) gibi kaynaklardan elde edilen verileri kullanıyor.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: