Yaz-Kış Saati Uygulaması İlk Defa Nasıl Ortaya Çıktı? (Dezavantajları Yüzünden Kullanmayan Ülkeler Var!)

Her sene yaptığımız yaz-kış saati ayarlaması bundan 300 sene önceye dayanıyor. Ortaya çıkışının nasıl olduğuna ve kalıcı hâle gelişinin hikâyesine göz atacağız.

Uzun yıllardır kullandığımız yaz ve kış saati uygulaması, enerji tüketiminden tasarruf yapmayı amaçlıyor. İş veya okul çıkışlarında gün ışığından daha fazla yararlanabiliyoruz.

Uygulamanın kökeni ise 1700’lü yıllara kadar uzanıyor fakat tam olarak hayata geçtiği zaman, Dünya Savaşları’na denk geliyor. Bakalım nasıl ortaya çıkmış?

Yaz-kış saati uygulaması, 1700’lü yıllara kadar uzanıyor.

Enerji tasarrufu yapmak amacıyla ortaya çıkan yaz ve kış saati uygulaması ilk olarak ABD’nin kurucusu Benjamin Franklin tarafından 1784 yılında önerildi. Temel hedef, gün ışığından daha çok faydalanarak enerji tasarrufu yapmaktı.

Ancak uygulamaya hemen geçilmedi, uzun süre teoride kaldı. İlk yaz saati uygulaması, Benjamin Franklin’in önerisinden 132 yıl sonra, 1916 senesinde Almanya tarafından I. Dünya Savaşı döneminde kullanıldı.

Savaş döneminde enerji tasarrufu elzemdi.

Almanya ve müttefikleri, tasarruf yapmak için yaz saati uygulamasına geçtikten sonra diğer Avrupa ülkeleri de aynı uygulamayı hayata geçirdi. Savaştan sonra eski düzene dönülüp yaz ve kış saati uygulaması bırakılsa da II. Dünya Savaşı’nda yeniden kullanılmaya başlandı.

Günümüzde ise bizim ülkemiz gibi bazı ülkelerde hâlâ bu uygulama devam ederken bazı ülkeler kullanmıyor. Avantajları ile dezavantajları tartışma konusu olabiliyor. Örneğin bazıları, biyolojik saatin bozulup uyku düzeninin etkileneceğini iddia ediyor. Rusya, Hindistan, Çin, Japonya, İzlanda gibi ülkeler yaz-kış saati kullanmıyor.

Kaynaklar: The Franklin Institute, Fox Weather

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: